Allergeninformation

Företag måste informera om ett livsmedel innehåller något av de ämnen som finns på EU:s allergenlista. Här får du veta hur informationen och märkningen ska göras.

EU:s allergenlista

Inom EU har vi kommit fram till att ett antal ämnen eller ingredienser, så kallade allergener, alltid måste anges på ett särskilt sätt i ingrediensförteckningen på färdigförpackade livsmedel. Dessa ämnen har konsumenten också rätt att få information om vid köp av inte färdigförpackade livsmedel, som innehåller något av ämnena.

Anledningen till att företag behöver informera särskilt om dessa ämnen är att det är vanligt att konsumenter är allergiska eller överkänsliga mot något eller några av dem. Ämnena finns på en särskild lista som brukar kallas EU:s allergenlista.

Ämnen som finns med på EU:s allergenlista

  • Spannmål, som innehåller gluten (det vill säga vete, även till exempel spelt och khorasanvete, råg, korn, havre eller korsningar mellan dem)
  • Kräftdjur
  • Ägg
  • Fisk
  • Jordnötter
  • Sojabönor
  • Mjölk och mjölkprodukter (inklusive laktos)
  • Nötter, det vill säga mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel, makadamianöt/Queenslandsnöt
  • Selleri
  • Senap
  • Sesamfrön
  • Svaveldioxid och sulfit i koncentrationer på mer än 10 mg/kg eller 10 mg/liter
  • Lupin
  • Blötdjur (exempelvis snäckor, musslor och bläckfisk)

Reglerna gäller även ingredienser som framställs av ämnena i listan, till exempel sojalecitin eller fiskolja. Det måste då finnas information om att lecitinet kommer från soja och att oljan kommer från fisk. Reglerna gäller både ingredienser (inklusive aromer, enzymer och tillsatser) och eventuella processhjälpmedel.

Det är viktigt att företag anger samtliga allergena ingredienser i ingrediensförteckningen eller lämnar information om dem, även de som ingår i eventuella sammansatta ingredienser. För de färdigförpackade livsmedel där det inte finns krav på att ha en ingrediensförteckning måste det ändå framgå av informationen om produkten innehåller ämnena på EU:s allergenlista.

Allergenerna ska framhävas på färdigförpackade livsmedel

Ämnena på allergenlistan ska även framhävas på ett tydligt sätt i ingrediensförteckningen. Det betyder att de ska skrivas med tecken som väl synligt skiljer den allergena ingrediensen från resten av ingrediensförteckningen. Det kan göras med till exempel avvikande typsnitt, stil eller bakgrundsfärg. Företag kan exempelvis använda versaler eller fet stil för att tydliggöra informationen för konsumenten. Det är bara tillåtet att framhäva de 14 allergenerna i allergenlistan. Andra ämnen får inte framhävas.

Så här kan allergener kan framhävas i ingrediensförteckningen

Exempel 1
Ingredienser: Rapsolja, äggula, ättika, senapsfrö, socker…
Ingredienser: Rapsolja, ÄGGULA, ättika, SENAPSFRÖ, socker…

Exempel 2
Ingredienser: Vetemjöl, rapsolja, vassle (av mjölk), salt…
Ingredienser: VETEMJÖL, rapsolja, vassle (av MJÖLK), salt…

Informera om allergener i inte färdigförpackade livsmedel

Senast granskad 2020-12-29