Stort intresse för nordiskt toppmöte om matsvinn

2023-04-24

Den 26 april samlas experter, politiker och kungligheter i Stockholm för ett nordiskt toppmöte om matsvinn. Målet är att lära av varandra, att tillsammans ta oss an gemensamma utmaningar och staka ut vägen framåt.

Matsvinn är en viktig hållbarhetsfråga med omfattande effekter på klimat och miljö och innebär ett slöseri av resurser. Vi slänger mer än en tredjedel av all mat som produceras i världen. I de nordiska länderna slängs cirka 3,6 miljoner ton mat årligen.

- Matsvinnet är en av våra största utmaningar och det är ett otroligt slöseri att vi slänger så stora mängder ätbar mat i alla delar av livsmedelskedjan. Även om vi har noterat en positiv trend de senaste åren, särskilt i hushållen där en betydande mängd mat slängs, är det långt kvar för att nå målet i Agenda 2030 om att halvera matsvinnet, säger Annica Sohlström, generaldirektör på Livsmedelsverket.

Det nordiska toppmötet om matsvinn, Nordic Food Waste Summit, samlar experter, politiker, myndigheter, företag och civilsamhället med en strävan att öka samarbetet och få till stånd omedelbara åtgärder för att minska matsvinnet. Intresset för mötet har varit stort och det blev snabbt fullsatt med deltagare från hela Norden.

Sveriges landsbygdsminister Peter Kullgren samt Danmarks livsmedels-, jordbruks- och fiskeriminister Jacob Jensen kommer att delta på mötet. Även H.K.H. Kronprinsessan Victoria av Sverige, och danska prinsessan, H.K.H. Prinsessan Marie, deltar.

Bland talarna finns forskare och representanter från myndigheter, organisationer och företag i de olika nordiska länderna och övriga EU. På mötet kommer också panelsamtal och workshops om olika aktuella ämnen att äga rum.

- Det är glädjande att se intresset från aktörer i hela Norden. Min förhoppning är att det här mötet leder till ett ännu högre tempo i arbetet samt fler och effektivare åtgärder. Tillsammans kan vi göra stor skillnad, säger Annica Sohlström.

På mötet kommer deltagarna bland annat utbyta erfarenheter och kunskap om hur man bäst mäter matsvinn, lagar och regler kopplade till livsmedel och matsvinn, frivilliga överenskommelser, livsmedelsdonationer, konsumentbeteenden och innovation. Mötet är fullbokat men det går utmärkt att följa stora delar digitalt.

Nordic Food Waste Summit arrangeras av Livsmedelsverket och Nordiska ministerrådet, i samarbete med Jordbruksverket och Naturvårdsverket.

Livsmedelsverkets presstjänst 018-17 53 40

Journalister och fotografer måste anmäla sig senast den 25 april kl. 15.00. Ett giltigt presskort krävs.  Kontaktperson: Elisabet Skylare, elisky@norden.org, +45 21717127