Livsmedelsdata äldre version
Observera att detta är den äldre versionen av Livsmedelsverkets applikationsprogrammeringsgränssnitt (API). Detta API kommer att stängas ned och försvinna helt den 31 maj.
Med detta API kan du få data från Livsmedelsdatabasen som innehåller drygt 2400 livsmedel och maträtter. För varje livsmedel ges värden för över 50 näringsämnen. Livsmedelsdatabasen speglar det svenska livsmedelsutbudet.
URL
Datamängd med livsmedel och näringsvärden.
http://www7.slv.se/apilivsmedel/LivsmedelService.svc/Livsmedel/Naringsvarde/<ÅÅÅÅMMDD>
Datamängd med klassificering av livsmedel.
http://www7.slv.se/apilivsmedel/LivsmedelService.svc/Livsmedel/Klassificering/<ÅÅÅÅMMDD>
Format
Xml
Licens
Data publiceras under licensen Creative Commons Erkännande 4.0. Det innebär att du har tillstånd att använda och distribuera våra öppna data samt skapa bearbetningar. Livsmedelsverket ska anges som källa.
Parametrar
Parameter | Beskrivning | Exempel |
Version | Datum för version av livsmedelsdatabasen. Format ÅÅÅÅMMDD | 20170101 |
Exempel på anrop som hämtar data från 2017-01-01 om klassificering av livsmedel.
http://www7.slv.se/apilivsmedel/LivsmedelService.svc/Livsmedel/Klassificering/20170101
Resultat
API:et är uppdelat på två metoder, en som returnerar data om livsmedel och energi-/näringsinnehåll samt en metod som returnerar data om livsmedlens klassificering.
<LivsmedelDataset>
Uppgifter om datamängden.
Kolumnnamn | Beskrivning | Exempel |
Version | Datum och tid då datamängden skapades. | 2016-02-17T11:49:30.19 |
<LivsmedelDataset> <LivsmedelsLista> <Livsmedel>
Uppgifter om livsmedlet.
Kolumnnamn | Beskrivning | Exempel |
Nummer | Unikt id på livsmedlet | 95 |
Namn | Namn på livsmedlet | Ost hårdost fett 5% |
ViktGram | Vikt som energi- och näringsinnehåll baseras på. Alltid 100 gram. | 100 |
Huvudgrupp | Livsmedelsverkets huvudgrupp för livsmedlet. | Hård ost m.m.m |
<LivsmedelDataset> <LivsmedelsLista> <Livsmedel> <Naringsvarden> <Naringsvarde>
Livsmedel är klassificerade enligt den europeiska standarden LanguaL. För äldre livsmedel saknas ibland klassificering.
Kolumnnamn | Beskrivning | Exempel |
Namn | Namn på energi- eller näringsämne | Energi (kcal) |
Forkortning | Förkortning på energi- eller näringsämnet | Ener |
Varde | Värde | 188,0 |
Enhet | Enhet för värdet. | kcal; g |
SenastAndrad | Datum och tid då någon uppgift för energi- eller näringsämnet senast ändrades. | 2006-01-11T10:15:41.02 |
VardeTyp | Typ av värde. | Bästa skattning; Ett analysvärde av sammansatt prov |
Ursprung | Ursprung för värdet. | Värde framtaget med eget system; Produktinformation |
Publikation | Referens för värdet. | SLV - Riktlinjer för livsmedel; USA 1976-84 |
Metodtyp | Metod för bestämning av värdet. | Energiberäkning kcal NNR |
Framtagningsmetod |
Anger om värdet är analyserat, beräknat eller överfört från liknande livsmedel. |
Beräknad, omräkningsfaktor inkluderad; Summering av beståndsdelar |
Referenstyp | Anger i vilket format som referensen till värdet finns. | Rapport |
<LivsmedelDataset> <LivsmedelsLista> <Livsmedel> <Klassificeringar> <Klassificering>
Livsmedel är klassificerade enligt den europeiska standarden LanguaL™ . För äldre livsmedel saknas ibland klassificering.
Kolumnnamn | Beskrivning | Exempel |
Namn | Typ av klassificering | A Gruppindelning EuroFIR B Artklassificering C Del av växt/djur E Fysisk form F Värmebehandling G Tillagning H Industriell process J Konserveringsmetod K Förpackningsmedium M Förpackningstyp N Förpackningsmaterial P Etikettinformation R Land/Område Z Utmärkande drag |
<LivsmedelDataset> <LivsmedelsLista> <Livsmedel> <Klassificeringar> <Klassificering> <Varden> <KlassificeringVarde>
Livsmedlet kan ha flera värden per klassificering.
Kolumnnamn | Beskrivning | Exempel |
Namn | Klassificering | Ostmassa |
Kod | Kod för klassificeringen | C0245 |
Antal decimaler för olika näringsämnen
Antal decimaler som används för respektive energi- eller näringsämne.
Namn | Förkortning | Antal decimaler |
Energi (kcal) | Ener | 0 |
Energi (kJ) | Ener | 0 |
Fett | Fett | 2 |
Protein | Prot | 1 |
Kolhydrater | Kolh | 1 |
Fibrer | Fibe | 1 |
Vatten | Vatt | 1 |
Alkohol | Alko | 2 |
Aska | Aska | 1 |
Socker totalt | Mono/disack | 1 |
Monosackarider | Msac | 1 |
Disackarider | Dsac | 1 |
Sackaros | Sack | 1 |
Tillsatt socker | Socker/t | 1 |
Fritt socker | Socker/f | 1 |
Fullkorn totalt | Fullk/tot | 0 |
Summa mättade fettsyror | Mfet | 1 |
Fettsyra 4:0-10:0 | C4:0-C10:0 | 2 |
Fettsyra 12:0 | C12:0 | 2 |
Fettsyra 14:0 | C14:0 | 2 |
Fettsyra 16:0 | C16:0 | 2 |
Fettsyra 18:0 | C18:0 | 2 |
Fettsyra 20:0 | C20:0 | 2 |
Summa enkelomättade fettsyror | Mone | 1 |
Fettsyra 16:1 | C16:1 | 2 |
Fettsyra 18:1 | C18:1 | 2 |
Summa fleromättade fettsyror | Pole | 1 |
Fettsyra 18:2 | C18:2 | 2 |
Fettsyra 18:3 | C18:3 | 2 |
Fettsyra 20:4 | C20:4 | 2 |
EPA (Fettsyra 20:5) | C20:5 | 2 |
DPA (Fettsyra 22:5) | C22:5 | 2 |
DHA (Fettsyra 22:6) | C22:6 | 2 |
Kolesterol | Kole | 1 |
Vitamin A | VitA | 1 |
Retinol | Reti | 1 |
β-Karoten | b-Kar | 1 |
Vitamin D | VitD | 2 |
Vitamin E | VitE | 2 |
Tiamin | Tiam | 2 |
Riboflavin | Ribo | 2 |
Niacin | Niac | 2 |
Niacinekvivalenter | Niek | 2 |
Vitamin B6 | VitB6 | 2 |
Folat | Folat | 1 |
Vitamin B12 | VitB12 | 2 |
Vitamin C | VitC | 1 |
Fosfor | P | 0 |
Jod | I | 1 |
Järn | Fe | 2 |
Kalcium | Ca | 2 |
Kalium | K | 0 |
Magnesium | Mg | 2 |
Natrium | Na | 0 |
Salt | NaCl | 1 |
Selen | Se | 2 |
Zink | Zn | 3 |