Pressmeddelanden
-
Oro för att bli sjuk gör att mat hamnar i sopkorgen
Svenska konsumenters kunskap om bäst före-märkning, kylskåpstemperatur och hur länge mat håller i kylskåpet har ökat – och kan vara en förklaring till att hushållens matsvinn har minskat. Samtidigt uppger många att de slänger mat på grund av oro att bli sjuk.
2025-03-13 - Pressmeddelanden
-
Ny handlingsplan ska vägleda i matsvinnsarbetet
Sveriges nationella handlingsplan för minskat matsvinn, "Fler gör mer", har uppdaterats. Den första handlingsplanen togs fram redan 2018 och även om matsvinnet långsamt har minskat sedan dess är budskapet tydligt. Tempot måste öka om vi ska nå målen.
2025-03-03 - Pressmeddelanden
-
Från första mars ska restauranger kunna informera gäster om köttets ursprung
Nu blir det krav på information om varifrån köttet som serveras på restaurangen kommer. Reglerna innebär att restauranger måste kunna informera kunder om ursprungsland för kött från nöt, gris, får, get och fjäderfä. De nya reglerna börjar gälla den 1 mars.
2025-02-27 - Pressmeddelanden
-
Låga halter av oönskade ämnen i kroppen hos de flesta svenska barn
De flesta svenska barn har låga halter av oönskade ämnen i kroppen som inte förväntas innebära någon risk för barnens hälsa. Men en andel av barnen har högre halter i kroppen än vad som är önskvärt av PFAS eller bly. Det är några av resultaten från matvaneundersökningen Riksmaten småbarn.
2025-02-26 - Pressmeddelanden
-
Inköp av ny utrustning kan stärka Sveriges dricksvattenberedskap
Livsmedelsverket testar en ny utrustning som kan utvinna vatten ur fuktig luft och bidra till att säkerställa tillgången till dricksvatten vid kris. Projektet är ett av flera där myndigheten tittar på innovativa lösningar för att stärka Sveriges livsmedels- och dricksvattenberedskap.
2025-02-24 - Pressmeddelanden
-
Remissvar: Kommunerna avgörande för livsmedels- och dricksvattenförsörjningen i kris och krig
Fler invånare än de som vanligtvis äter offentliga måltider bör kunna få stöd av sin kommun för att få tillgång till mat och dricksvatten vid omfattande kriser och krig. De flesta hushåll kan och bör ha en hemberedskap för en viss period, medan sårbara grupper kan behöva mer hjälp. Det är också viktigt att planera för långvariga störningar och hur människor som evakueras eller flyr till kommunen ska få tillgång till vatten och mat.
2025-02-12 - Pressmeddelanden
-
Förslag för en hälsosammare livsmedelskonsumtion bland barn och unga
Allt fler barn och unga i Sverige drabbas av hälsobesvär som övervikt, diabetes typ 2 och frätskador på tänder, som kan kopplas till en ohälsosam livsmedelskonsumtion. För att bryta utvecklingen föreslår Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket flera olika åtgärder. Ett förslag är att utreda reglering av marknadsföring av ohälsosamma livsmedel som riktas till barn och unga.
2025-02-03 - Pressmeddelanden
-
Maten genom 14-åringars ögon: omgivna av mat, godis och snacks
14-åringar exponeras för mat och reklam för mat överallt, både i den fysiska och digitala omgivningen. De har samtidigt både egna pengar och stor frihet att köpa mat, fika och snacks. Det visar en ny kvalitativ studie där Livsmedelsverket låtit 14 åringar berätta om sin vardag och ta bilder av sin mat.
2025-01-23 - Pressmeddelanden
-
Försäljningen av Nyckelhålsmärkta produkter har ökat
Försäljningen av Nyckelhålsmärkta produkter har ökat de senaste åren, samtidigt som utbudet har varit stabilt. Det visar ny statistik från dagligvaruhandeln. Det är en utveckling som bidrar till bättre matvanor och är positiv för folkhälsan. I januari sätter Livsmedelsverket och olika aktörer i livsmedelsbranschen extra fokus på Nyckelhålet.
2025-01-14 - Pressmeddelanden
-
Låga halter av cesium-137 i svamp, bär och vilt
Det finns väldigt lite radioaktivt cesium kvar i svamp, bär och vilt efter Tjernobylolyckan för nästan 40 år sedan. Det bekräftar Livsmedelsverkets undersökning utifrån prover som privatpersoner skickat in för analys.
2025-01-10 - Pressmeddelanden