Fisk och skaldjur

Uppläggning av olika fiskar och skaldjur på en isbädd.

Fisk är så nyttigt att det är bra att äta två till tre gånger i veckan. Bland annat innehåller det mycket av näringsämnen som är svårt att få tillräckligt av. Njut av magra, medelfeta och feta fiskar så får du mycket av flera viktiga ämnen.

D-vitamin och nyttigt fett

Det finns ett trettiotal fiskarter som är vanliga att äta i Sverige. Fisk är källa till selen, jod, protein, D-vitamin och vitamin B12. Men halterna varierar mycket mellan olika fiskarter och därför är det bra att äta olika sorters fisk och skaldjur.

D-Vitamin finns bara naturligt i några få livsmedel och fisk är vår viktigaste D-vitaminkälla. Det finns mycket D-vitamin i all fisk, oavsett fetthalt, till exempel i sill, röding och laxfiskar. 

Feta och medelfeta fiskar som sill, lax och makrill är också våra viktigaste källor till de särskilda omega-3-fetterna DHA och EPA, som kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom. Barn behöver omega-3-fett bland annat för att hjärnan och synen ska utvecklas normalt.

Hållbart för miljön

Att äta fisk och skaldjur två till tre gånger i veckan är hållbart för miljön, men välj fisk som påverkar så lite som möjligt. Köp alltid miljömärkt fisk. Välj gärna olika arter av fisk. Då sprids belastningen på många arter i stället för på några få.

Vissa fiskar ska man inte äta så ofta

En del fisk kan innehålla för mycket miljöföroreningar. Det är fiskarter som de flesta äter sällan, men som kan vara vanliga för dig som fiskar själv. Man kan minska risken att få i sig skadliga ämnen genom att äta olika arter fisk, och inte bara några få.

Mager, medelfet och fet fisk

I den här tabellen ser du vilken fetthalt olika sorters fiskar har.

Magra fiskar, fetthalt under 2 gram per 100 gram Medelfeta fiskar, fetthalt 2 till 8 gram per 100 gram Feta fiskar, fetthalt över 8 gram per 100 gram
Gädda Pinklax Sill
Gös Flundra Regnbågslax
Långa/lutfisk Öring Guldsparid
Torsk Braxen Inlagd sill
Sej Strömming Böckling
Alaska Pollock Hälleflundra Makrill
Hoki Havsabborre Lax odlad
Kolja  Röding Ål
Abborre    
Rödspätta    
Kapkummel    
Sik    
Tonfisk i vatten    
Pangasiusmal    
Tilapia    
Senast granskad 2024-03-01