L 2025 nr 16 - Kartläggning av mikrobiologiska faror i malet kött av vildsvin

Sveriges vildsvinsbestånd har ökat dramatiskt och orsakar skador på jordbruket. Vildsvin anses dock vara en värdefull resurs med avseende på kött. 

Mot denna bakgrund lanserades det så kallade vildsvinspaketet 2020, ett regeringsuppdrag som syftade till att öka vildsvinsjakten och konsumtionen av vildsvinsprodukter. Detta kommer leda till att vildsvinsprodukter når fler i befolkningen, vilket också inkluderar sårbara grupper inom förskola, vård och omsorg som inte tidigare konsumerat vildsvin i särskilt stor utsträckning. Därför är det viktigt att få god kännedom om de mikrobiologiska faror som kan vara förknippade med hantering och konsumtion av vildsvinsprodukter. Salmonella, shigatoxinproducerande E. coli (STEC), Yersinia och Hepatit E virus (HEV) är viktiga patogener som kan spridas från vildsvin till människor, bland annat via kött från vildsvin och produkter därav.

Publikation

Läs publikation

Detaljerad information

Författare
Livsmedelsverket
Publikationstyp
Rapport
Ämne
Mikrobiologi - Oönskade ämnen
Utgivningsår
2025
Antal sidor
30
Senast granskad 2025-10-15