Nyheter

Här kan du läsa Livsmedelsverkets pressmeddelanden, debattartiklar och kommentarer från 2013 och framåt. Prenumerera på utskicken via e-post eller RSS gör du längst ner i sidfoten på webbplatsen. För RSS klicka på ikonen till vänster.

  • Experter från Livsmedelsverket knutna till FAO/WHO:s expertkommitté JECFA

    Tre specialister vid Livsmedelsverket har valts ut till JECFA:s lista över experter de kan konsultera vid utvärderingar av livsmedelstillsatser, miljögifter, naturliga gifter och rester av veterinära läkemedel i livsmedel.

    2017-02-20 - Pressmeddelanden

  • Replik Läkartidningen

    Peter Benno med flera skriver i Läkartidningen nummer 1/2017 att Livsmedelsverkets kostråd inte fungerar för patienter med IBS. Därför vill vi tydliggöra Livsmedelsverkets uppdrag och syftet med våra kostråd.

    2017-02-15 - Debattartiklar

  • Fågelinfluensan påverkar märkningen av ägg

    Fågelinfluensan gör att ägg från utehöns kan bli en bristvara. När värphöns som normalt vistas utomhus hållits inne i mer än tolv veckor i sträck får äggen inte längre säljas som "ägg från utehöns".

    2017-02-15 - Pressmeddelanden

  • Campylobacter på kycklingkött behöver minska

    Antalet personer som smittas av campylobacter i Sverige har fördubblats de senaste fem åren. En kraftig ökning av andelen färskt kycklingkött som säljs till konsument och en ökad förekomst av bakterier i produktionen är orsaker. Folkhälsomyndigheten, Jordbruksverket, Livsmedelsverket och SVA samarbetar nu för att förebygga och minska risken för smitta.

    2017-02-10 - Pressmeddelanden

  • Vårdpersonal vill prata mat – men saknar rätt förutsättningar

    Många sjuksköterskor och läkare inom primärvården vill prata med patienterna om hälsosamma matvanor mer än vad de gör idag. Men det saknas framför allt tid och resurser. Det visar en ny undersökning.

    2017-02-10 - Pressmeddelanden

  • Ohälsosamma matvanor riskerar den svenska folkhälsan

    En fjärdedel av alla vuxna svenskar har så ohälsosamma matvanor att de riskerar att bli kronisk sjuka eller dö i förtid. Det är hög tid att vårdens beslutsfattare prioriterar frågan om hälsofrämjande samtal i vården.

    2017-02-10 - Debattartiklar

  • Nya uppdrag för Livsmedelsverket inom regeringens livsmedelsstrategi

    Minskat matsvinn, vidareutveckling av Nyckelhålet och stöd för att öka kompetensen i livsmedelskontrollen. Det är några av Livsmedelsverkets nya uppdrag i regeringens åtgärdspaket för att stärka den svenska livsmedelskedjan från producent till konsument.

    2017-02-08 - Pressmeddelanden

  • Ansök om att bli EU:s referenslaboratorium

    EU-kommissionen utlyser under 2017 möjligheten att ansöka om att bli EU:s referenslaboratorium på flera områden.

    2017-02-06 - Pressmeddelanden

  • Snabbare varningar mellan myndigheterna i svensk livsmedelskontroll

    När kontrollen i en kommun upptäcker och stoppar livsmedel som innebär hälsofara för konsumenter måste en varning snabbt nå livsmedelskontrollen även i andra kommuner. Därför inför Livsmedelsverket ett nytt meddelandesystem inom Sverige.

    2017-02-02 - Pressmeddelanden

  • Dags för årets Vintermöte

    Idag torsdag 2 februari är det dags för det sjätte årliga Vintermötet. Ett forum för utbyte av information, kunskap och dialog mellan Livsmedelsverket och livsmedelsbranschen.

    2017-02-02 - Pressmeddelanden