Nyheter

Här kan du läsa Livsmedelsverkets pressmeddelanden, debattartiklar och kommentarer från 2013 och framåt. Prenumerera på utskicken via e-post eller RSS gör du längst ner i sidfoten på webbplatsen. För RSS klicka på ikonen till vänster.

 • Fortfarande långt kvar till bra matvanor i de nordiska länderna

  Allt fler nordbor äter ohälsosamt och det är nästan lika vanligt att vara överviktig som att vara normalviktig. Barn i Norden äter ofta bättre än de vuxna, men de sociala skillnaderna i barnens matvanor har ökat markant. Det visar en ny nordisk undersökning.

  2017-01-19 - Pressmeddelanden

 • Konsumenternas förtroende för Livsmedelsverket fortsätter att öka

  Förtroendet för Livsmedelsverket fortsätter uppåt bland konsumenterna i Sverige. 60 procent känner ganska eller mycket stort förtroende och bara 6 procent litet eller inget. Det visar en färsk undersökning. Fortfarande är barnfamiljer den grupp som har högst förtroende för Livsmedelsverket.

  2017-01-17 - Pressmeddelanden

 • Fel mängd D-vitamin i nästan var tredje burk

  Tjugo kommuner har tillsammans med Livsmedelsverket undersökt om kostillskott med D-vitamin innehåller den mängd vitamin som står på förpackningen. I 29 procent av burkarna var det antingen för lite eller för mycket D-vitamin.

  2016-12-21 - Pressmeddelanden

 • Livsmedelsverket åtalsanmäler slakteri för brott mot djurskyddslagen

  Livsmedelsverket åtalsanmäler AB Ginsten Slakteri för misstänkt brott mot flera djurskyddslagar i samband med bedövning av grisar vid slakt.

  2016-12-21 - Pressmeddelanden

 • Nya fokusområden och ökat samarbete för säker mat

  Sveriges myndigheter som arbetar för säker mat och dricksvatten tar nu ett samlat grepp för att bli bättre. Gemensamma mål för djurskydd, djurhälsa, växtskydd/växtskadegörare, djurfoder och livsmedel ska ge kontrollen större effekt.

  2016-12-20 - Pressmeddelanden

 • Ge synpunkter på en genmodifierad majs och en genmodifierad sojaböna

  Nu får alla som vill, kommentera och ha synpunkter på Efsas riskvärderingar av den genmodifierade majsen DAS-40278-9 och sojabönan DAS-81419-2

  2016-12-14 - Pressmeddelanden

 • Nya krav på näringsdeklaration - på nästan all mat

  Från 13 december 2016 ska nästan alla livsmedel ha en näringsdeklaration. Det betyder att det bland annat måste framgå hur mycket fett, kolhydrater, protein, socker och salt som finns i maten.

  2016-12-13 - Pressmeddelanden

 • Debattreplik i Cirkulation 7 december 2016

  Ingegerd Rosborg med flera kritiserar i ett debattinlägg Livsmedelsverkets riskbedömning av avsaltat vatten, »Dricksvattnets betydelse för tillförsel av mineralämnen«. Skribenterna hävdar att den underskattar dricksvattnets betydelse som källa för mineraler som kalcium och magnesium.

  2016-12-07 - Debattartiklar

 • Fortfarande låga halter bekämpningsmedel i maten

  Trenden från tidigare år, att det är låga halter bekämpningsmedel i maten, håller i sig. Svenska grönsaker har mindre rester av bekämpningsmedel än grönsaker från andra länder.

  2016-12-07 - Pressmeddelanden

 • Samverkan för bättre kontroll av primärproduktion av livsmedel och foder

  Det finns flera sätt att ytterligare förenkla och effektivisera kontrollen av livsmedel och foder i primärproduktionen. Mer samordning och utvecklade kontrollverktyg är några av de förbättringsförslag som Jordbruksverket och Livsmedelsverket lämnar i en gemensam rapport.

  2016-12-02 - Pressmeddelanden