Fakta om matsvinn

Matsvinn uppstår överallt där mat hanteras, men allra mest slängs i hushållen. Här har vi samlat fakta om hur mycket mat som slängs och matsvinnets påverkan på klimatet och miljön.

Hur mycket slängs?

  • Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 16 kilo ätbar mat per person. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd och matrester.
  • Förutom detta hälls dessutom 18 kilo mat och dryck ut i vasken, per person och år. De produkter som oftast hälls ut är kaffe, te och mejeriprodukter.
  • Sammanlagt slängs alltså 34 kilo mat per person och år, för en familj på två vuxna och två barn handlar det om drygt 130 kilo per år.
  • Ett matsvinn på 16 kilo i soptunnan skulle kunna motsvara drygt 35 måltider per år för en person (en lunch brukar väga ca 400-500 gram).
  • Ett matsvinn som hälls ut i vasken på 18 kilo skulle kunna motsvara 90 koppar kaffe (räknat på att en kaffekopp är 2 deciliter = 200 g).
  • För en familj på två vuxna och två barn motsvarar matsvinnet en kostnad på mellan 5000-6000 kronor per år. 

Påverkan på klimat och miljö

  • En tredjedel av all mat som produceras i världen äts inte upp.
  • Matsvinn är livsmedel som producerats i syfte att bli mat, men som av olika anledningar inte äts eller dricks upp. Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan och den största delen av matsvinnet uppstår i hushållen.
  • Matsvinn står för mellan 8-10 procent av allt utsläpp av växthusgaser i världen.
  • Om matsvinn var ett land skulle landet vara den tredje största utsläpparen av växthusgaser i världen, efter Kina och USA.
  • Att minska matsvinnet i världen är ett viktigt bidrag till klimatet, därför har FN som mål i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet, och minska svinn och förluster i hela livsmedelskedjan.

Skillnaden mellan livsmedelsavfall och matsvinn

  • Livsmedelsavfall består både av oätliga delar av livsmedel som ben, skal och kaffesump och matsvinn som hade kunnat ätas.
  • Matsvinn är sådant som hade kunnat ätas av människor, exempelvis matrester och annan mat som anses vara för gammal.

Naturvårdsverket har i uppdrag att mäta livsmedelsavfallet i Sverige, i statistiken ingår även matsvinn. Den senaste rapporten visade att matsvinnet i hushållen har minskat. 

Vanliga frågor:

Får privatpersoner skänka frukt från sin trädgård till en skola?

Ja, en privatperson får skänka egenodlade grönsaker, frukt och bär eller egenplockad svamp till förskolor, skolor och äldreboenden. Det bästa är att lämna in frukten till kommunens måltidsverksamhet. Många kommuner uppmanar allmänheten att skänka frukt.  

Får privatpersoner skänka mat till behövande?

Ja, en privatperson får skänka mat till behövande. Men tänk på att du har ett ansvar att den mat som du skänker är säker och inte gör att någon blir sjuk. Om du vill skänka mat regelbundet och organiserat så kan det hända att du ska klassas som ett livsmedelsföretag, och då finns en rad lagar och regler som du måste följa.

Via länkarna nedan hittar du information om vad du som privatperson kan tänka på för att hantera livsmedel säkert, vad som är skillnaderna mellan privat hushåll och livsmedelsverksamhet och vad som gäller vid livsmedelsdonationer.

Senast granskad 2025-10-27