Efsa - myndigheten för livsmedelssäkerhet

Efsa (European Food Safety Authority) är EU:s vetenskapliga expertorgan som granskar risker i hela livsmedelskedjan, från jord till bord. Genom forskning, riskbedömningar, riskkommunikation och samarbete med nationella myndigheter som Livsmedelsverket bidrar Efsa till att skydda konsumenternas hälsa i hela Europa. 

Efsa, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, har till uppgift att skydda konsumenternas hälsa genom att bedöma risker i hela livsmedelskedjan. Det innebär att Efsa undersöker om det kan finnas risker med allt från bekämpningsmedel och tillsatser till genetiskt modifierade organismer och djurfoder. Målet är att all mat inom EU ska vara säker att äta.

Efsa grundades år 2002 och ligger i Parma i Italien. Myndigheten fungerar som ett vetenskapligt stöd till EU:s beslutsfattare och nationella myndigheter. Stödet består av vetenskapliga underlag inom ämnesområden såsom livsmedels- och fodersäkerhet, nutrition, djurhälsa samt djur- och växtskydd. Dessa underlag kan användas av alla som ska ta beslut om hantering av riskerna eller vidta åtgärder, till exempel införa gränsvärden, stifta nya lagar eller informera inom EU.

​Vetenskapligt och transparent arbete

Efsa arbetar på vetenskaplig grund, fristående från andra intressen, såsom kommersiella eller politiska intressen. Transparens är också grundläggande för Efsas arbete. Alla vetenskapliga rapporter och bedömningar publiceras öppet, så att både myndigheter, företag och allmänhet kan ta del av dem. Många läggs också ut på öppen konsultation så att myndigheter och andra intresserade har möjlighet att kommentera innan slutversionen antas.

Efsa samverkar med experter och myndigheter i alla EU:s medlemsländer. Vid Efsa arbetar cirka 450 personer, men myndigheten skulle inte kunna utföra sitt uppdrag utan de mer än 1500 vetenskapliga experter som på olika sätt bidrar till arbetet.

​Livsmedelsverkets roll

Livsmedelsverket är nationell kontaktpunkt för Efsa i Sverige, så kallad Focal Point. Livsmedelsverkets GD sitter i Efsas styrelse (Management Board) och Livsmedelsverket är också Sveriges representant i Efsas rådgivande grupp (Advisory Forum).

​Riskanalysens principer

Efsa bildades 2002 efter att flera livsmedelssäkerhetsskandaler skakat Europa, exempelvis ”galna ko-sjukan”. Efsa arbetar enligt den så kallade riskanalysens principer. Dessa principer går ut på att riskvärdering (där experter tittar på och värderar olika risker) organisatoriskt ska vara åtskild från riskhantering (där andra experter beslutar om vilka åtgärder som bör vidtas med tanke på de risker som finns). Efsa står för riskvärderingen, medan EU-kommissionen och EU:s medlemsstater står för riskhanteringen.

Riskanalysens principer tillämpas också internt på Livsmedelsverket, med en separat riskvärderingsavdelning.

​Fördjupning

Samarbeta med Efsa som expert

Experter kan engagera sig på flera sätt i Efsas arbete, bland annat genom att ingå i någon av de de tio paneler som finns för olika ämnesområden eller i de arbetsgrupper som finns under de olika panelerna. Efsa samordnar även ett antal vetenskapliga nätverk där representanter från medlemsländerna ingår. Efsa verkar också för utveckling av europeisk riskvärderingskompetens genom att tillhandahålla olika former av expertutbyten och utbildningar, som ett trainee-program för nyutexaminerade personer och ett fellowship-program för forskare (EU-FORA).

Efsas uppgifter enligt allmänna livsmedelslagen

Enligt den allmänna livsmedelslagen (EG) nr 178/2002 ska Efsa tillhandahålla vetenskaplig rådgivning och vetenskapligt och tekniskt stöd för EU-gemenskapens lagstiftning och politik inom alla områden som har direkt eller indirekt effekt på livsmedels- och fodersäkerhet.

Myndigheten ska även tillhandahålla opartisk information om alla frågor inom dessa områden och informera om risker. Myndigheten ska bidra till en hög skyddsnivå för människors liv och hälsa och samtidigt beakta djurs hälsa och välbefinnande, växtskydd och miljön inom ramen för den inre marknadens funktion.

Tillsammans med medlemsstaterna ansvarar Efsa för insamling och bearbetning av data över sådant som bekämpningsmedelsrester, läkemedelsrester och sjukdomsframkallande bakterier i livsmedel och livsmedelsproducerande djur i Europa. Efsa jobbar även med att öppet informera alla berörda parter, till exempel myndigheter, livsmedelsbranschen och konsumenterna, om resultaten av sitt vetenskapliga arbete.

Senast granskad 2025-10-06