Nötter och fröer

Hasselnötter

Nötter och fröer är vanliga orsaker till allergier hos både barn och vuxna. Även små barn kan vara allergiska mot nötter. Om nötter ingår i ett livsmedel måste det alltid stå i ingrediensförteckningen. Det gäller också för fröer av sesam eller senap.

Vad är nötter?

Mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistagemandel och makadamianöt räknas som nötter enligt EU:s märkningsregler, se bilaga II i Informationsförordningen. Jordnöt är inte en nöt utan en baljväxt. Sesamfrö och senapsfrö är de fröer som flest personer är allergiska mot. Många fröer täckta av skal kallas för nötter, trots att de inte motsvarar den strikt botaniska definitionen av nöt.

Symtom

Det finns olika sorters nötallergi. Man kan vara allergisk mot bara en sorts nöt eller reagera på ytterligare någon nöt eller annan växt som är nära släkt med den nöt man är allergisk mot. Det är mycket ovanligt att man är allergisk mot alla nötter.

Symtom vid allergiska reaktioner mot nötter och fröer kan vara hudutslag, andningssvårigheter, ont i magen med kräkningar och rinnande ögon och näsa. Man kan också få allvarliga livshotande, så kallade anafylaktiska, reaktioner.

Den som reagerar mot till exempel hasselnöt på grund av korsallergi mot björkpollen, drabbas oftast av mildare symtom, som klåda i mun och svalg. Allergi mot nötter växer i regel inte bort. Den som en gång utvecklat allergin får behålla den.

I vilken mat finns nötter och fröer?

Nötter och fröer är vanliga i frukostflingor (müsli), bröd, kakor, bakverk, choklad, glass, godis och efterrätter. Nötter kan också finnas i vegetariska och orientaliska rätter och i sallader. Snacks av olika slag består ofta av nötter. Nougat, mandelmassa och bakmassa innehåller till största del nötter, mandel eller aprikoskärnor.

Att undvika nötter och fröer kan vara svårt, eftersom de ibland döljs i maträtter och bakverk där man inte väntar sig att finna dem. Därför är det viktigt att alltid läsa ingrediensförteckningen. Om nötter, sesamfrö och senapsfrö finns i livsmedlet måste det anges. Oväntade reaktioner på nötter och fröer har skett när de inte funnits med i ingrediensförteckningen på choklad, bakverk, bröd och glass, men också i pastasås och panering.

Fördjupning

Korsallergi – släktskap mellan nötter och andra växter

Ungefär hälften av dem som har pollenallergi mot björk, hassel och al får också milda allergiska symtom i form av klåda i munnen av hasselnötter. Det beror på att en proteindel i hasselnötter, ett så kallat allergen, liknar ett allergen i björkpollen.

Många med björkpollenallergi reagerar också med liknande symtom på mandel, råa äpplen, råa morötter och rå potatis eftersom också de innehåller allergen som liknar ett björkpollenallergen. Oftast tolererar björkpollenallergiker upphettade eller kokta nötter, frukter och grönsaker bättre. Det beror på att det protein/allergen som ger reaktionerna förstörs vid upphettning.

Ett annat exempel på släktskap och korsallergi är att pistagemandel och cashewnöt tillhör samma botaniska familj, se länken nedan.

Också stenfrukter brukar nämnas i allergisammanhang. Oftast menar man ett frö eller en frukt som ingår i den botaniska familjen Rosaceae, det vill säga plommon, körsbär, aprikos, persika, nektarin, liksom mandel och aprikoskärnor. Mandel och aprikoskärnor är alltså nära släkt, och många med allergi mot mandel reagerar också mot aprikoskärnor.

Bakmassa baserad på aprikoskärnor kan finnas i olika bullkransar och bör inte ätas av personer med allergi mot mandel. Äpple tillhör också familjen Rosaceae, men är ingen stenfrukt, utan en skenfrukt. Den uppsvällda blomaxeln och frukten bildar en "falsk" frukt.

Kokosnöt kommer från en palm och är inte släkt med övriga "nötter". Man kan vara allergisk mot kokosnöt även om det är mycket ovanligt.

Muskotnöt och muskotblomma används som krydda. Muskot är inte släkt med andra nötter och fröer och någon korsreaktion mellan hasselnöt och muskot finns inte beskriven.

Botaniskt släktskap mellan nötter, fröer och frukter

Nöt, frö, fruktLatinskt namnFamiljSläktskap
Cashewnöt

Anacardium occidentale

Anacardiaceae Samma familj som pistagemandel. Hit hör även mango (Magnifera indica) och rosépeppar (Schinus molle)
Chiafrö

Salvia hispanica

Lamiaceae Samma familj som mynta, salvia, oregano och timjan
Dadel Phoenix dactylifera Arecaceae Samma familj som kokosnöt
Hasselnöt Corylus avellana Corylaceae Släkt med björk (Betulaceae)
Jordnöt Arachis hypogaea Fabaceae (Leguminosae) Baljväxt, samma familj som sojabönor, lupin, bönor, ärtor, kikärter, linser m fl
Kardemumma (frö) Elettaria cardamomum Zingiberaceae Samma familj som ingefära (Zingiberis officinalis) och gurkmeja (Curcuma longa)
Kastanj, ätlig Castanea sativa Fagaceae Släkt med hasselnötter, björk och al
Kokosnöt Cocos nucifera Arecaceae Samma familj som dadel
Linfrö Linum
usitatissimum
Linaceae  
Makadamianöt Macadamia ternifolia/integrifolia Proteaceae  
Mandel Prunus dulcis Rosaceae Samma familj som körsbär, plommon, persikor och aprikos
Muskot (nöt) Myristica fragrans Myristicaceae Inte släkt med hasselnötter, mandel eller jordnötter
Paranöt Bertholletia excelsa Lecythidaceae  
Pekannöt Carya illinoensis Juglandaceae Samma familj som valnöt
Pinjenöt Pinus spp. Pinaceae  
Pistagemandel Pistacia vera Anacardiaceae Samma familj som cashewnöt. Hit hör även mango (Magnifera indica) och rosépeppar (Schinus molle)
Psylliumfrö Plantago ovata Plantaginaceae  
Pumpafrö Cucurbita pepo Cucurbitaceae Samma familj som gurka, melon, squash, zucchini
Sesamfrö Sesamum indicum Pedaliaceae  
Sheanöt Vitellaria paradoxa Sapotaceae  
Solrosfrö Helianthus annuus Asteraceae (Compositae) Till samma familj hör gråbo (Artemisia vulgaris), dragon (Artemisia dracunculus) och malört (Artemisia absinthum)
Vallmofrö Papaver somniferum Papaveraceae  
Valnöt Juglans regia Juglandaceae Samma familj som pekannöt

Oljor

De flesta nötter och fröer är rika på olja. Olja och fett i sig utgör ingen risk för den som är allergisk mot nötter. Men ibland framställs oljan på ett sådant sätt att rester av protein förekommer. Sådana proteinrester kan utlösa allergiska reaktioner hos dem som är allergiska mot den nöt som oljan är framställd av. Framför allt kallpressade oljor innehåller proteinrester, men också raffinerade oljor av nötter och sesamfrö har bedömts utgöra en risk för allergiker.

Pinjenötter med metallisk bismak

Många konsumenter kontaktade Livsmedelsverket under 2010 om pinjenötter, som gav en besk och metallisk smak i munnen efter en till tre dagar. Även livsmedelsmyndigheter i andra europeiska länder har fått liknande rapporter från konsumenter. Slutsatsen från europeiska livsmedelsmyndigheter är att konsumenter inte ska oroa sig för hälsorisker om man har ätit bittra eller metallsmakande pinjenötter.

Orsaken till bismaken är fortfarande okänd, men Livsmedelsverket analyserade under våren 2010 prover som bland annat konsumenter lämnat in. Trots att ett hundratal olika bekämpningsmedel och ett tiotal mögelgifter analyserades så gick det inte att visa att den beska smaken har samband med dessa ämnen. Även giftinformationscentralen i Belgien gjorde en analys 2001 men kunde då inte bevisa några kemiska skillnader mellan pinjenötter med och utan bismak.

För att klargöra en del av frågorna kring metallsmaken från vissa pinjenötter uppmanade Livsmedelsverket våren 2010 konsumenter att skriva och berätta om sin smakreaktion. Ett hundratal svar kom in och slutsatsen är att det sannolikt inte beror på vilken person som smakat på pinjenötterna. Med andra ord, det är inte troligt att enbart vissa personer är känsliga för smaken. Det kom också fram att det förmodligen är enstaka nötter i en påse som innehåller de ämnen som orsakar metallsmak i munnen.

Den metalliska smaken försvinner oftast efter några dagar. Rapporterna verkar särskilt gälla pinjenötter från så kallad koreatall, Pinus koraiensi. Livsmedelsverket känner inte till att någon har blivit sjuk efter att ha ätit av pinjenötterna.

Senast granskad 2016-09-30