Skyddade beteckningar

Inom EU finns det skyddade namn, eller beteckningar, för vissa speciella livsmedel. Beteckningarna heter skyddad ursprungsbeteckning, skyddad geografisk beteckning och garanterad traditionell specialitet.

Förenklat kan man säga att de beteckningar som är skyddade bara får användas vid märkning av livsmedel som framställs enligt särskilda recept och vissa andra villkor.

Reglerna kring de skyddade beteckningarna är till för att hjälpa producenter av jordbruksprodukter och livsmedel. De gör det möjligt för företagarna att informera konsumenterna om produkternas och livsmedlens egenskaper och särskilda kvaliteter.

Skyddad ursprungsbeteckning

Logotyp för skyddad ursprungsbeteckning

Strängast är kraven på skyddade ursprungsbeteckningar där råvaruproduktion, bearbetning och beredning av produkten måste ske inom ett avgränsat område.

Exempel på svenska skyddade ursprungsbeteckningar, SUB, är Kalix löjrom och Upplandskubb.

Skyddad geografisk beteckning

Logotyp för skyddad geografisk beteckning

För skyddade geografiska beteckningar räcker att antingen produktion, bearbetning eller beredning sker inom det geografiska området. Råvarorna kan komma från annan plats.

Exempel på svenska skyddade geografiska beteckningar, SGB, är Svecia, Skånsk spettkaka och Bruna bönor från Öland.

Garanterad Traditionell Specialitet

Logotyp för garanterad traditionell specialitet

Garanterad traditionell specialitet, GTS, är skyddade recept på traditionella produkter där namnen använt minst trettio år. GTS får användas av var och en som följer receptet, oavsett i vilket land tillverkningen sker.

Exempel på svenska garanterade traditionella specialiteter är Falukorv och Hushållsost.

Senast granskad 2016-05-18