Så här gör du mos och must utan mögelgifter

Äpplen i fågelperspektiv.

Så nyttiga och så goda. Vissa år finns det äpplen i överflöd i vissa delar av landet - medan det på andra håll knappt finns ett enda äpple. Men att äta upp alla på en gång är omöjligt när hela trädgården dignar av frukt. Ett bra sätt att ta till vara på äpplena är att göra äpplemos eller must.

Här är några tips om vad du själv kan göra för att undvika mögelgifter i must och mos.

Must

De flesta som tillverkar must tar äpplena till ett musteri som ansvarar för tillverkning och tappning av musten. Olika musterier kan ha olika egna kvalitetskrav på de äpplen som de tar emot. Stäm därför av med musteriet innan om vilka kvalitetskrav de har på äpplen som lämnas in. Fråga även om hur de vill att äpplena ska tas om hand, till exempel om de vill att frukten ska vara sköljd eller inte.

För att minska risken för skadliga mikroorganismer och bildning av mögelgiftet patulin när musten tillverkas kan du själv tänka på att:

  • använda frukter som inte är angripna av mögel, detta är lättast om du undviker fallfrukt
  • helt undvika fallfrukter med stora skador samt fallfrukt från hagar med betande djur
  • Förvara frukterna kallt och torrt för att undvika att mögelsvampar växer och att mögelgifter bildas

Gör alltid en ny sortering av frukten precis innan du levererar den till musteriet. Ställ frågor till musteriet så att du vet att de känner till vikten av att minska mögeltillväxt och bildandet av mögelgift under lagring och tillverkning. Det innebär framför allt att de:

  • förvarar frukten kallt och torrt
  • sorterar bort skadade äpplen

Mos

När du gör äpplemos hemma kan du även använda äpplen med små mögelangrepp. Då måste du först ta bort möglet med god marginal. Använd noggrant rengjorda burkar och frys in moset om du använder mindre än 500 gram socker per kilo frukt. Då minskar du risken för att det färdiga moset möglar.

Senast granskad 2025-10-24