Premiär för Livsmedelsverkets nya Matpyramid

2025-05-06

Nu presenteras Livsmedelsverkets egen Matpyramid, som i en enda bild illustrerar hur man kan äta hälsosamt i linje med kostråden. Frukt, grönt och fullkorn är basen, i mitten finns mejeri, fisk och kött. Högst upp är läsk, sötsaker, snacks och annan mat som det är bäst att äta bara lite av.

Matpyramiden

Matpyramiden är ett pedagogiskt verktyg som har funnits sedan 70-talet. Nu har Livsmedelsverket tagit fram en egen version för att på ett enkelt sätt visa hur man kan äta hälsosamt, i linje med kostråden. Grunden för Matpyramiden är de generella kostråden, som i sin tur bygger på de nordiska näringsrekommendationerna.

– Matpyramiden visar i en enda bild hur man kan äta bra för hälsan. Vi hoppas den kan inspirera till goda matvanor, och användas i till exempel undervisning i skolan, hälsosamtal i vården, offentliga miljöer och i livsmedelsbutiker, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Matpyramiden – från basen till toppen

I Matpyramidens bas finns mat som det är bra att äta mycket av – frukt, grönsaker och baljväxter, som bönor, ärter och linser. Sen kommer spannmålsprodukter som bidrar med det viktiga fullkornet – bröd, gryner, müsli, matkorn och pasta.

I mitten och lite högre upp finns mat vi behöver, men lite mindre av än maten i basen. Det är mejeriprodukter, matfetter, fisk och skaldjur, ägg, fågel och rött kött. Baljväxterna finns även på den här nivån, eftersom de bidrar med protein och järn precis som fisk och kött.

I toppen på Matpyramiden finns mat som är bäst att inte äta så ofta. Det är läsk, sötsaker, fikabröd och snacks, som ger mycket fett, socker och salt men inte så mycket näring. Här finns också charkprodukter, som korv och bacon, som man inte bör äta så ofta för hälsans skull. Allra högst upp finns alkohol – håll igen på det.

Mer information för journalister

Livsmedelsverkets presstjänst, 018–17 53 40
Anmäl dig här om du vill prenumerera på Livsmedelsverkets nyheter
Prenumerera