Förvaring av tillagad mat i det egna köket

I kylskåp håller tillagad mat ofta flera dagar, ibland upp till ungefär en vecka. För att förhindra att tillagad mat förstörs onödigt snabbt eller att skadliga bakterier förökar sig till hälsoskadliga nivåer finns några saker du själv kan göra:

  • Ät maten inom kort efter tillagning.
  • Kyl snabbt ner varm mat som inte ska ätas direkt. Förvara antingen i kylskåp eller frys in.
  • Mindre mängder mat kan du ställa in direkt i kylen. Större mängder än en till två portioner bör först svalna innan kylförvaring. Om du ställer in stora mängder varm mat i kylskåpet höjs temperaturen i hela kylen, vilket förkortar hållbarheten på alla kylvaror som finns där. För att nedkylningen av större mängder mat ska gå så fort som möjligt är det bra att dela upp maten i mindre portioner. Maten kan sedan kylas i ett kallt vattenbad eller väl täckt utomhus om det är kallt.

I kylskåp håller tillagad mat ofta flera dagar, ibland upp till ungefär en vecka. Det är främst temperaturen i kylskåpet som avgör hur länge maten håller och en lämplig kylskåpstemperatur är 4-5 °C. Generellt gäller att kylförvarad mat håller sig fräsch dubbelt så länge vid 4 °C jämfört med vid 8 °C. I frysen (-18 °C eller lägre) är hållbarheten mycket längre.

Förutsatt att din tillagade mat har kylts snabbt efter tillagning och förvaras kylt i tillsluten förpackning, så kan du äta den om maten luktar och smakar som den ska, samt ser ok ut.

Senast granskad 2017-02-08