Elavbrott-så gör du med maten i frysen

Vid elavbrott är det viktigt att du undviker att öppna frysen. Då finns kylan kvar längre tid. En stängd full frys kan hålla kylan i upp till två dygn.

Råden på denna sida gäller det egna hushållet och alltså inte för butiker, serveringar eller mathanteringen inom vård och omsorg. Företag som tillverkar, serverar och säljer livsmedel måste följa reglerna i lagstiftningen.

Hur man tar hand om delvis upptinade matvaror beror på hur mycket de har tinat.

Halvtinad mat

Halvtinad mat är mat som börjar bli lite mjuk men fortfarande har iskristaller kvar. Sådan mat kan frysas in på nytt. Kvalitén hos råvaror som tinat delvis och fryses in igen kan försämras, men säkerheten påverkas inte. Om maten har tinat helt, men fortfarande känns kylskåpskall, kan du välja att frysa in den igen eller att tillaga den direkt.

Mat som förstörs snabbt

Rått rött kött, fågelkött, fisk och skaldjur är mat som förstörs snabbt om de förvaras varmt under flera timmar. Det gäller även till exempel vissa köttpålägg och tillagade maträtter. Sådan mat kan börja lukta och smaka illa. I värsta fall kan de orsaka matförgiftning.

Läs mer om hur du kan göra för att rädda maten i kylskåpet vid elavbrott.

Elavbrott - så gör du med maten i kylskåpet

Senast granskad 2025-09-30