Grönsaksgryta med linser och couscous

Puylinser kommer från franska byn le Puy, där de växer i vulkanisk jord 1000 meter över havet. En riktig liten delikatess!

4 port

Tillagningstid: 40 min, varav 30 min arbetstid.

Du behöver

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk raps- eller olivolja
  • 2 tsk torkad koriander
  • 2 tsk torkad ingefära
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 hel kanelstång
  • 125 g torkade puylinser (ca 1,5 dl)
  • 1 dl kokosmjölk
  • 5-6 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 400 g krossade tomater
  • 1 rotselleri (ca 500 g rensad vikt)
  • 1 purjolökar
  • 100 g torkade aprikoser
  • 300 g fullkornscouscous
  • harissa eller sambal oelek efter smak (obs, starkt)
  • svartpeppar efter smak
  • 1,5 tsk salt (med jod)

Tillbehör

  • harissa eller sambal oelek att klicka i för kryddstarkare gryta

Gör så här

  • Hacka lök och vitlök. Stek blank i en gryta. Tillsätt kryddorna och rör om, så att de inte bränns vid. Tillsätt kanelstång, linser, kokosmjölk, det mesta av vattnet, buljongtärning och krossad tomat och låt puttra 20 minuter.
  • Skär selleri i tärningar. Ansa och skär purjolöken i skivor. Strimla aprikoserna. Häll allt i grytan, tillsätt mer vatten vid behov, och låt koka ca 20 minuter till, tills allt är mjukt. 
  • Koka couscous enligt anvisning på förpackningen, men utan salt eftersom grytan ger så mycket smak. 
  • Smaka av grytan med harissa eller sambal oelek, peppar och salt (max 1,5 tsk) och servera med couscous. Den som vill tar mer harissa eller sambal oelek.

Vegetariska recept

Senast granskad 2021-08-26