Laga mat utan el

Med campingkök, bränsle och tändstickor hemma klarar du enklare matlagning om det blir strömavbrott.

Om strömmen försvinner har du varken fungerande kyl eller frys. Spisen och ugnen är ur funktion och snart är vattnet slut i kranen. Då gäller det att tänka lättlagat och kort tillagningstid samt att  fundera på hur mycket vatten som egentligen krävs för att laga maten. Krossade tomater är smart krismat. Du kan till exempel koka pasta i dem istället för att använda vatten.

Konserver går att äta rumsvarma, men glöm inte att ha en konservöppnare hemma. När kranvattnet försvunnit kan det vara bra att ha ett lager engångstallrikar och engångsbestick. 

Bra saker att tänka på: 

  • Undvik att öppna frysen.
  • Använd maten i kylskåpet först.
  • Kylvaror kan förvaras utomhus under den kalla årstiden men skydda dem väl från fåglar och andra djur.
  • Kylskåpskalla frysvaror kan du fortfarande äta.

Förvara maten rätt

Torrvaror och konserver (helkonserver) kan förvaras i rumstemperatur under lång tid. Små förpackningar kan vara bra att ha då hållbarheten är kort när förpackningen öppnats. Frukt, rotfrukter och många grönsaker kan förvaras i rumstemperatur, även ägg, men tänk på att de kan förvaras länge vid kylskåpsförvaring.

Senast granskad 2017-04-19