Matsvinn

Matsvinn är mat som går bra att äta men av olika anledningar inte äts eller dricks upp. Den största delen av matsvinnet uppstår i hushållen, men mat slängs i onödan i hela livsmedelskedjan av många olika skäl. Det behövs också en mängd åtgärder för att komma åt problemet.  Här är det viktigt att alla bidrar. 

Att minska matsvinnet i världen är ett viktigt, inte minst med tanke på  klimatförändringarna. Därför har FN som mål i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet, och minska svinn och förluster i hela livsmedelskedjan.

Sveriges matsvinn måste minska

Regeringen har beslutat om att Sveriges matsvinn ska minska enligt målen i Agenda 2030. Ambitionen är att hålla ännu högre takt. Livsmedelsverket har tillsammans med Naturvårdsverket och Jordbruksverket ett pågående regeringsuppdrag för att arbeta med detta. Du kan läsa mer om uppdraget från regeringen i den nationella handlingsplanen för minskat matsvinn.

Nedladdningsbart material från Livsmedelsverket

Livsmedelsverket har under många år tagit fram och publicerat informationsmaterial och kampanjer som alla kan använda. Via länken nedan hittar du bland annat digitala annonser, affischer, bordspratare och bilder.

Får privatpersoner skänka frukt från sin trädgård till en skola?

Ja, en privatperson får skänka egenodlade grönsaker, frukt och bär eller egenplockad svamp till förskolor, skolor och äldreboenden. Det bästa är att lämna in frukten till kommunens måltidsverksamhet. Många kommuner uppmanar allmänheten att skänka frukt.  

Får privatpersoner skänka mat till behövande?

Ja, en privatperson får skänka mat till behövande. Men tänk på att du har ett ansvar att den mat som du skänker är säker och inte gör att någon blir sjuk. Om du vill skänka mat regelbundet och organiserat så kan det hända att du ska klassas som ett livsmedelsföretag, och då finns en rad lagar och regler som du måste följa.

Via länkarna nedan hittar du information om vad du som privatperson kan tänka på för att hantera livsmedel säkert, vad som är skillnaderna mellan privat hushåll och livsmedelsverksamhet och vad som gäller vid livsmedelsdonationer.

Man som luktar på matlåda

Titta, lukta, smaka. Och se till att du har 4 grader i kylen.

Vissa grönsaker och frukter mår bäst i kyla, andra kan få köldskador i kylskåp. Läs mer om förvaring av frukt och grönt.

Ruta med orange text: Vad gör jag med maten efter passerat datum? Orange bubbla med pil innehållande texten Bäst-före-datum pekar mot orange platta med texten luktar, smakar, ser ut som vanligt? Pil med text ja mot tallrik med bestick och texten maten kan ätas! Pil med nej riktad till höger går mot soptunna. Till höger i bild finns också en svart bubbla med texten sista förbrukningsdag och en pil neråt med text eventuellt hälsofarlig. Pilen pekar mot en tecknad soptunna och texten ät inte maten!

Läs mer om vad det betyder när livsmedel är märkta med "bäst före-dag" eller i vissa fall "sista förbrukningsdag".

Senast granskad 2025-09-29