Dessa livsmedel kan du äta även om de börjat mögla lite grann
Du bör inte äta mat som möglat eftersom det kan finnas mögelgifter i den. Mögelgifterna kan vara mer eller mindre skadliga för hälsan. Eftersom det inte går att se på ett mögligt livsmedel om det innehåller mögelgifter eller inte är Livsmedelsverkets generella råd att inte äta livsmedel som har möglat.
Men det finns några undantag. På vissa livsmedel kan du ta bort den mögelangripna delen och äta resten. I tabellen nedan hittar du de livsmedel som du kan äta efter att ha tagit bort möglet.
Livsmedel | Åtgärd |
---|---|
Citrusfrukter | Skär bort mögel med minst två centimeters marginal. Citrusfrukter angrips främst av mögelsvampar som inte bildar mögelgifter. Det tjocka skalet fungerar också som ett skydd. |
Förpackning med frukt, bär eller grönsaker | Rensa bort de som har möglat. Övriga går bra att äta. Frukter, grönsaker eller bär som inte har några synliga mögelangrepp innehåller inga mögelgifter även om de har legat intill sådana som har möglat. |
Hårdost | Skär bort mögelfläckar med minst två centimeters marginal. Resten av osten kan ätas. Mögelgifter kan inte spridas så långt från själva mögelangreppet i hårdost. |
Nötter och torkad frukt | Sortera bort missfärgade, skrumpna och synbart mögliga nötter eller torkade frukter. Övriga kan ätas. Dela paranötter innan de äts. I paranötter sitter möglet ofta i mitten och syns inte på utsidan. |
Potatis | Skär bort mögel med minst två centimeters marginal. Resten av potatisen kan ätas. Mögelgifter kan inte spridas så långt från själva mögelangreppet i potatis. |
Sylt och mos | Sylt och mos där man tillsatt minst 500 gram socker per kg bär eller frukt (33 gram socker per 100 gram färdig sylt eller mos) går att äta om du först tar bort mögelskiktet med ungefär två centimeters marginal. Kasta möglig sylt eller mos med mindre mängd tillsatt socker. |
Äpplen | Skär bort mögel med minst två centimeters marginal. Resten av äpplet kan ätas. Mögelgifter kan inte spridas så långt från själva mögelangreppet i äpplen. |
Övriga livsmedel: Ät inte livsmedel som möglat
Mögelgifter kan spridas inuti många livsmedel. För resterande livsmedel är därför Livsmedelsverkets råd att inte äta dessa om de har möglat.
Några exempel:
- I mjuka och vattniga frukter och grönsaker som till exempel tomater och päron kan mögelgifter spridas inuti hela frukten eller grönsaken. Då hjälper det inte att skära bort möglet.
- Fikon, dadlar och vindruvor som möglat kan innehålla mögelgifterna aflatoxin eller ochratoxin A som är de mest hälsoskadliga mögelgifterna utifrån vad vi vet idag.
- I bröd som har möglat kan mögelgifter spridas i hela brödet eftersom mögelsvampen har tunna trådar – hyfer – som lätt kan växa in i det porösa brödet.
- Om det har bildats mögel i saft kan mögelgifter spridas i hela saftflaskan.
Saknas kunskap om
När det gäller fasta grönsaker som morot och andra rotfrukter samt olika sorters kål vet vi inte om det går bra att äta dem efter att man skurit bort mögelangrepp. Det finns idag inga studier som undersökt detta.
Tips: så förebygger du mögel
Genom att ta hand om, förvara och tillaga maten rätt kan du förebygga att maten möglar. Då får du inte i dig mögelgifter och undviker samtidigt matsvinn.
Bröd
Dela upp brödet i mindre förpackningar och frys in.
Bär
Korttidsförvara bär så svalt som möjligt. Långtidsförvara dem i frys.
Frukt och grönsaker
Se till att frukter och grönsaker inte skadas. Vid skador på skalet kan mögelsvampar få fäste. Det gäller särskilt tunna skal, som på tomater, päron, och nektariner.
Förvara frukter och grönsaker svalt, gärna i kylen. Se till att de inte blir fuktiga. Men tänk på att vissa frukter och grönsaker kan få köldskador vid för låga temperaturer.
Förvara frukt och grönt rätt
Saft
Gör aldrig saft av mögliga bär. När du gör saft – använd rena, gärna upphettade, flaskor och skruva på locket direkt efter påfyllningen. En kombination av socker och konserveringsmedel fördröjer mögelangrepp. Du kan också frysa in saften och ta ut små portioner åt gången. Det kan inte bildas mögel i frysen.
Sylt och mos
Använd aldrig mögliga bär eller frukter till sylt eller mos. Frys in sylt eller mos som innehåller mindre än 500 gram socker per kilo bär eller frukt. Det motsvarar 33 gram socker per 100 gram färdig sylt eller mos. I frysen kan det inte bildas mögel.