Nyckelhålsregler – vad krävs för att mat ska få märkas med Nyckelhålet?

Syftet med märkningen Nyckelhålet är att hjälpa dig som konsument att göra hälsosamma matval. Det ska räcka med att titta efter Nyckelhålet för att hitta de nyttigare valen i olika livsmedelsgrupper.

För att ett livsmedel ska få märkas med Nyckelhålet behöver det uppfylla vissa regler (kriterier).

Reglerna handlar om salt, socker, fibrer, fullkorn och fett. Eftersom olika livsmedelsgrupper innehåller olika sorters näring och i olika mängd skiljer sig kraven åt för varje grupp. Här kan du se vad som gäller för de olika grupperna om du vill veta mer om vad Nyckelhålet står för.

Det här gäller för alla Nyckelhålsmärkta livsmedel:

  • Sötningsmedel får inte ingå
  • De får innehålla högst två procent industriellt framställda transfetter
  • Växtsteroler och liknande får inte ingå (läs om växtsteroler längst ned på sidan om fett)

För företag som vill märka sina produkter med Nyckelhålet finns särskild information här på webbplatsen.

Senast granskad 2017-12-28