Köttgryta med rotfrukter och potatismos

Den tar en stund att laga, men sköter sig själv på spisen. Passa på till helgen eller om du får tid hemma en eftermiddag.

4 port

Tillagningstid: 2,5 timmar, varav arbetstid 45 min.

Du behöver

  • 500 g innanlår (nöt)
  • 4 msk vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1-2 krm peppar
  • 3 msk rapsolja
  • 2 stora gula lökar
  • 4 dl vatten
  • 2 lagerblad
  • 2 persiljerötter eller 0,5 rotselleri (300 g skalad vikt)
  • 4 morötter
  • peppar
  • ca 2 tsk kinesisk soja
  • 4 msk hackad persilja
  • salt (med jod), max 1 tsk

Potatismos

  • 1 kg potatis
  • 2 dl lättmjölk
  • 1 msk rapsolja eller olivolja
  • salt (med jod), max 1 tsk
  • peppar

Gör så här

  • Skär köttet i skivor, ca 1 x 1 x 5 cm. Vänd det i vetemjöl blandat med 1 tsk salt och 1-2 krm svartpeppar. Bryn köttet i olja i en gryta och lägg det åt sidan.
  • Skär löken i klyftor och bryn ett par minuter i grytan. Häll över det som är kvar av mjölet och tillsätt vatten och lagerblad. Koka upp under omrörning.
  • Tillsätt köttet och låt koka ca 2 timmar på låg värme. Efter 1 timme och 45 minuter, tillsätt morötter och persiljerötter/rotselleri skurna i bitar och låt koka 15 minuter till. Smaka av med sojasås, peppar, persilja och salt, max 1 tsk.
  • I väntan på att grytan ska koka klart, skala och skär potatisen i bitar. Koka i osaltat vatten i 20 minuter, eller tills potatisen är mjuk. Häll av vattnet. Koka upp mjölken och häll över potatisen. Stöt till mos.
  • Rör i olja och smaka av med peppar, lite muskot och salt, max 1 tsk.

Tips!

Det är också gott att smaka av grytan med en skvätt balsamvinäger.

Köttrecept

Senast granskad 2021-08-26