L 2021 nr 19 - Mikrobiologiska faror i livsmedel vid ett förändrat klimat

Denna riskprofil är ett vetenskapligt underlag om hur klimatförändringen kan påverka den mikrobiologiska livsmedelssäkerheten. Rapporten beskriver vilka sjukdomsframkallande mikroorganismer och toxiner som kan aktualiseras och påverka produktsäkerheten för mat och dricksvatten som konsumeras i Sverige, inklusive hur olika led i livsmedelskedjan kan påverkas och vilka mikrobiologiska faror som är mest relevanta för olika grupper av livsmedel.

Riskprofilen är tänkt som ett underlag för Livsmedelsverkets fortsatta arbete med bl.a. klimatanpassning men kan också utgöra ett underlag för vidare och mer detaljerade studier och förberedelser inom olika verksamheter inom livsmedelsområdet. Riskprofilen bör ses som en inledande och allmän kunskapssammanställning.

Publikation

Detaljerad information

Författare
Livsmedelsverket
Publikationstyp
Rapport
Ämne
Mikrobiologi - Miljö och matsvinn
Utgivningsår
2021
Antal sidor
138
Senast granskad 2021-11-10