Nya regler för offentliga måltider kring coronaviruset

2020-07-02

Från om med den 1 juli 2020 ska serveringar inom vård, skola och omsorg följa Folkhälsomyndighetens Föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19, grundförfattning HSLF-FS 2020:12. Den tidigare föreskriften för serveringar har upphört att gälla.

Offentliga restauranger ska från 1 juli följa de generella reglerna och råden för den aktuella verksamheten

För offentliga måltider gäller numera samma regler som för skola, vård och omsorg och andra verksamheter i Sverige Föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19, Grundförfattning HSLF-FS 2020:12.

Åtgärder för att förhindra smittspridning kan t.ex. vara att verksamheten:

  1. sätter upp information till medlemmar, personal, kunder och andra besökare,
  2. markerar avstånd på golvet
  3. möblerar om eller på annat sätt skapar utrymme för att undvika trängsel,
  4. håller digitala möten,
  5. erbjuder möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten och erbjuder handsprit, samt
  6. undviker att flera personer samlas, särskilt i trånga lokaler.

Ny lag för restauranger ersätter den tidigare föreskriften för serveringsställen

Den 1 juli 2020 trädde en ny lag i kraft för restauranger, barer och caféer kring deras ansvar för att förhindra spridning av covid-19. Den nya lagen omfattar inte serveringar inom förskola, skola, vård och omsorg vilket den tidigare föreskriften gjorde. Den tidigare föreskriften Föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2020:9) om att förhindra smitta av covid-19 på restauranger och caféer m.m. slutade gälla i och med att den nya lagen trädde i kraft.

Offentliga restauranger omfattas alltså inte av detta regelverk. Det gör inte heller ideella organisationer som serverar gratis mat och personalrestauranger.

Mer om coronavirus och mat

Istället för att kök och verksamheten inom vård, skola och omsorg ska följa olika regler och rekommendationer har man nu alltså samma föreskrift och allmänna råd. Vi hoppas att detta underlättar samverkan och leder till en effektiv smittbegränsning i vård, skola och omsorg.

Kontakta oss

Ett fel inträffade när CAPTCHA-bilden skulle hämtas

Om Måltidsbloggen

Måltidsbloggen vänder sig till dig som arbetar med att utveckla de offentliga måltiderna och drivs av Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg. Vi arbetar för att främja en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion i offentlig sektor.

På Måltidsbloggen kan du följa vårt arbete, men också ta del av den kraft och kunskap som finns ute i landet!

Måltidsmodellen - ett helhetsperspektiv på hållbara måltider