Många kök krisövar under Beredskapsveckan

Elever i skolrestaurang vid krisövning

2023-09-28

Beredskapsveckan pågår för fullt och det är många offentliga kök över hela landet som passar på att öva under den här veckan. Vi på Livsmedelsverket fick förmånen att få vara med och titta hur det gick till när skolköket på en gymnasieskola, med ungefär 800 elever, övade bortfall av både el och vatten.

Kökspersonalen var inte förberedda på övningen, men de växlade snabbt om och arbetade utifrån de förutsättningar som rådde. Lärdomar från tidigare övningar gjorde att kökspersonalen kände sig trygga, de hade rutiner på plats.  De inledde morgonen med att plocka fram pannlampor, gå igenom vad som fanns i kylskåp och skafferier och bestämde snabbt dagens meny. De tog till och med fram ett stormkök för att kunna koka morgonkaffe till alla i köket. Viktigt att få en bra start på en ovanlig dag!

Det blev en kall lunch som serverades – tortillabröd med bönröra, tonfiskröra och olika sorters sallad. Köket bjöd även eleverna på provsmakning av två sorters frystorkad mat. Vi från Livsmedelsverket fick också äta smaka på lunchen och den var jättegod! Och även om eleverna var lite undrande i början, både över att det var nedsläckt och över den ovanliga menyn, så var det många välfyllda tallrikar vi såg.

Vill ni också förbättra eller öva er beredskap? Länk till vår beredskapshandbok och till vårt övningsmaterial finns här:

Kontakta oss

Ett fel inträffade när CAPTCHA-bilden skulle hämtas

Om Måltidsbloggen

Måltidsbloggen vänder sig till dig som arbetar med att utveckla de offentliga måltiderna och drivs av Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg. Vi arbetar för att främja en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion i offentlig sektor.

 En grafisk tallrik uppdelad i sex stycken pusselbitar, varje pusselbit har ett unikt ord. Säker, God, Integrerad, Näringsriktig, Miljösmart och Trivsam. Måltidsmodellen - ett helhetsperspektiv på hållbara måltider