Nya regler om återanvändbara matlådor och muggar

Matlåda med fisk, potatismos och ärtor.

2023-12-07

Från 1 januari 2024 måste företag som erbjuder mat eller dryck i engångsmatlåda eller mugg även erbjuda återanvändbara alternativ. Men vad gäller egentligen för de som tillagar och levererar matlådor inom vård och omsorg?

När det gäller offentliga måltidsverksamheter inom vård och omsorg är det vanligt med matlådor i plast och många har frågor om hur reglerna ska tolkas och vilka som undantas från de nya reglerna.

Naturvårdsverket ansvarar för att ta fram vägledning kring det nya EU-direktivet och är den myndighet som har mandat att avgöra hur det ska tolkas i praktiken.

Tillsammans med Naturvårdsverket har vi sammanställt vanliga frågor och svar för att underlätta för livsmedelsföretag och offentliga måltidsverksamheter. Mer information hittar du på den här webbsidan:

 

Kontakta oss

Ett fel inträffade när CAPTCHA-bilden skulle hämtas

Om Måltidsbloggen

Måltidsbloggen vänder sig till dig som arbetar med att utveckla de offentliga måltiderna och drivs av Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg. Vi arbetar för att främja en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion i offentlig sektor.

 En grafisk tallrik uppdelad i sex stycken pusselbitar, varje pusselbit har ett unikt ord. Säker, God, Integrerad, Näringsriktig, Miljösmart och Trivsam. Måltidsmodellen - ett helhetsperspektiv på hållbara måltider