Vi tidigarelägger insamlingen av data för 2022 års matsvinn

Matrester i from av banan, majs,bröd,fisk, gurka, köttbulle,sallad som nästan helt fyller genomskinlig glasburk som placerats på en digital rosa köksvåg.

2022-11-17

Vi har tidigare flaggat för att vi i början av 2023 kommer att kartlägga 2022 års matsvinn inom offentlig måltidsverksamhet. Ni är många som har hört av er och vill bidra, så vi tidigarelägger nu själva insamlingen - starten går redan nästa vecka!

Detta är tredje gången Livsmedelsverket kartlägger matsvinnet från offentliga måltider. Förutom att samla in data från kommunerna om matsvinnet i förskolan, skolan och på äldreboenden kartlägger vi denna gång även sjukhusens matsvinn.

Under nästa vecka skickas en enkät ut till måltidsansvariga i landets alla kommuner. Måltidsansvariga i landets regioner får en liknande enkät.

Jämfört med de tidigare kartläggningarna vill vi förenkla insamlingen. Vi frågar denna gång efter:

  • kökssvinn/portion
  • serveringssvinn/ätande
  • tallrikssvinn/ätande
  • konsumtion/ätande

Enkäten skickas ut vecka 47 och sista datum för att svara kommer att vara tre veckor senare.

Kontakta oss

Ett fel inträffade när CAPTCHA-bilden skulle hämtas

Om Måltidsbloggen

Måltidsbloggen vänder sig till dig som arbetar med att utveckla de offentliga måltiderna och drivs av Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg. Vi arbetar för att främja en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion i offentlig sektor.

 En grafisk tallrik uppdelad i sex stycken pusselbitar, varje pusselbit har ett unikt ord. Säker, God, Integrerad, Näringsriktig, Miljösmart och Trivsam. Måltidsmodellen - ett helhetsperspektiv på hållbara måltider