Webbinarium 25/9: Nya nordiska näringsrekommendationer – vad innebär de och vad händer nu?

 Nya nordiska näringsrekommendationer –Vad innebär de och vad händer nu?

2023-09-04

I juni lanserades de uppdaterade nordiska näringsrekommendationerna, NNR 2023. För första gången har hälsa och miljö vägts ihop i rekommendationerna – men vad innebär det och hur har det gått till? Och vad händer sen – hur tar Livsmedelsverket NNR vidare i det praktiska arbetet med bland annat nya kostråd? Välkommen på webbinarium där vi tittar närmare på detta!

Livsmedelsverkets generaldirektör Annica Sohlström inleder och avslutar webbinariet. Moderator är Anna-Karin Quetel, hållbarhetsstrateg på Livsmedelsverket.

Datum: 25/9 kl 13-15
Plats: Teams 

Program

13.00 Nordiska näringsrekommendationer – grunden för mat- och hälsoarbetet i Sverige
Annica Sohlström, Livsmedelsverkets generaldirektör, och moderator Anna-Karin Quetel, hållbarhetsstrateg på Livsmedelsverket

13.10 Så gick det till när NNR uppdaterades
20 juni lanserades nya NNR 2023. NNR-kommitténs ordförande Rune Blomhoff berättar om hur kommittén tog sig an uppdraget att uppdatera näringsrekommendationerna från Nordiska ministerrådet, det vetenskapliga arbetet.
Rune Blomhoff, ordförande i NNR-kommittén och professor vid universitet i Oslo

13.20 NNR 2023 – hur vi kan äta för att må bra utan att påverka miljön i onödan
Vi får en kort sammanfattning av NNR 2023, hur avvägningar mellan hälsa och miljö har gjorts och de vetenskapliga motiven bakom olika förändringar i rekommendationerna.
Hanna Eneroth, expert i NNR-kommittén och nutritionist på Livsmedelsverket

13.50 De nordiska referensvärdena för energi och näringsämnen antas i Sverige
Annica Sohlström, Livsmedelsverkets generaldirektör

13.55 Paus

14.00 Så tar Livsmedelsverket NNR 2023 vidare i Sverige
Nu startar arbetet att uppdatera kostråd och nationella riktlinjer för offentliga måltider – vilka förändringar kan NNR 2023 leda till och hur påverkas kostråden av det nya tilläggsuppdraget som Livsmedelsverket har fått av regeringen?
Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket

14.50 Avslutning – Hur gör vi svensk verkstad av NNR?
Annica Sohlström, Livsmedelsverkets generaldirektör, knyter ihop säcken.

15.00 Slut

Det kommer att finnas möjlighet att skicka in frågor i samband med varje punkt.

Kontakta oss

Ett fel inträffade när CAPTCHA-bilden skulle hämtas

Om Måltidsbloggen

Måltidsbloggen vänder sig till dig som arbetar med att utveckla de offentliga måltiderna och drivs av Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg. Vi arbetar för att främja en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion i offentlig sektor.

 En grafisk tallrik uppdelad i sex stycken pusselbitar, varje pusselbit har ett unikt ord. Säker, God, Integrerad, Näringsriktig, Miljösmart och Trivsam. Måltidsmodellen - ett helhetsperspektiv på hållbara måltider