Webbinarium 25/9: Nya nordiska näringsrekommendationer – vad innebär de och vad händer nu?

 Nya nordiska näringsrekommendationer –Vad innebär de och vad händer nu?

2023-09-04

I juni lanserades de uppdaterade nordiska näringsrekommendationerna, NNR 2023. För första gången har hälsa och miljö vägts ihop i rekommendationerna – men vad innebär det och hur har det gått till? Och vad händer sen – hur tar Livsmedelsverket NNR vidare i det praktiska arbetet med bland annat nya kostråd? Välkommen på webbinarium där vi tittar närmare på detta!

Livsmedelsverkets generaldirektör Annica Sohlström inleder och avslutar webbinariet. Moderator är Anna-Karin Quetel, hållbarhetsstrateg på Livsmedelsverket.

Datum: 25/9 kl 13-15
Plats: Teams 

Program

13.00 Nordiska näringsrekommendationer – grunden för mat- och hälsoarbetet i Sverige
Annica Sohlström, Livsmedelsverkets generaldirektör, och moderator Anna-Karin Quetel, hållbarhetsstrateg på Livsmedelsverket

13.10 Så gick det till när NNR uppdaterades
20 juni lanserades nya NNR 2023. NNR-kommitténs ordförande Rune Blomhoff berättar om hur kommittén tog sig an uppdraget att uppdatera näringsrekommendationerna från Nordiska ministerrådet, det vetenskapliga arbetet.
Rune Blomhoff, ordförande i NNR-kommittén och professor vid universitet i Oslo

13.20 NNR 2023 – hur vi kan äta för att må bra utan att påverka miljön i onödan
Vi får en kort sammanfattning av NNR 2023, hur avvägningar mellan hälsa och miljö har gjorts och de vetenskapliga motiven bakom olika förändringar i rekommendationerna.
Hanna Eneroth, expert i NNR-kommittén och nutritionist på Livsmedelsverket

13.50 De nordiska referensvärdena för energi och näringsämnen antas i Sverige
Annica Sohlström, Livsmedelsverkets generaldirektör

13.55 Paus

14.00 Så tar Livsmedelsverket NNR 2023 vidare i Sverige
Nu startar arbetet att uppdatera kostråd och nationella riktlinjer för offentliga måltider – vilka förändringar kan NNR 2023 leda till och hur påverkas kostråden av det nya tilläggsuppdraget som Livsmedelsverket har fått av regeringen?
Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket

14.25 Nationella mål för en hälsosam och hållbar livsmedelskonsumtion – vart ska vi?
Här presenteras arbetet med förslag till mål som tas fram inom ramen för Livsmedelsverkets och Folkhälsomyndighetens gemensamma regeringsuppdrag Uppdrag om insatser för hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion.
Karin Fritz, projektledare på Livsmedelsverket

14.50 Avslutning – Hur gör vi svensk verkstad av NNR?
Annica Sohlström, Livsmedelsverkets generaldirektör, knyter ihop säcken.

15.00 Slut

Det kommer att finnas möjlighet att skicka in frågor i samband med varje punkt.

Kontakta oss

Ett fel inträffade när CAPTCHA-bilden skulle hämtas

Om Måltidsbloggen

Måltidsbloggen vänder sig till dig som arbetar med att utveckla de offentliga måltiderna och drivs av Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg. Vi arbetar för att främja en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion i offentlig sektor.

 En grafisk tallrik uppdelad i sex stycken pusselbitar, varje pusselbit har ett unikt ord. Säker, God, Integrerad, Näringsriktig, Miljösmart och Trivsam. Måltidsmodellen - ett helhetsperspektiv på hållbara måltider