Hurra – idag är det Offentliga måltidens dag!

Två kvinnor hjälps åt med mat i stor kastrull

2023-10-19

Vi har fantastiska offentliga måltider i vårt land och det vill vi uppmärksamma lite extra idag, på Offentliga måltidens dag!

Tänk att det varje dag serveras 3 miljoner måltider till alla barn och elever i förskola och skola, till patienterna på sjukhus och till äldre i omsorgen.

Men måltiderna är inte bara maten som serveras. Måltiderna bidrar också till hälsa, trygghet och minskad ensamhet. Måltiderna kan utjämna socioekonomiska skillnader, de har pedagogiska värden och utgör en viktig mötesplats för många.

De offentliga måltiderna är också viktiga för vår beredskap och för näringslivet. På Offentliga måltidens dag passar många måltidsorganisationer på att lyfta fram hur de samarbetar med lokala livsmedelsproducenter för att kunna servera närproducerade råvaror. 

Förra året var det 166 kommuner och 8 regioner som stolt visade upp sin måltidsverksamhet. Vi tror knappast det blir färre i år!

För att se vad som händer i din kommun eller region, besök MAT-tankens webbplats eller #måltid23 i sociala medier och låt dig inspireras! Det är MATtanken som för fjärde året i rad koordinerar Offentliga måltidens dag.
Offentliga måltidens dag – MATtanken

Kontakta oss

Ett fel inträffade när CAPTCHA-bilden skulle hämtas

Om Måltidsbloggen

Måltidsbloggen vänder sig till dig som arbetar med att utveckla de offentliga måltiderna och drivs av Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg. Vi arbetar för att främja en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion i offentlig sektor.

 En grafisk tallrik uppdelad i sex stycken pusselbitar, varje pusselbit har ett unikt ord. Säker, God, Integrerad, Näringsriktig, Miljösmart och Trivsam. Måltidsmodellen - ett helhetsperspektiv på hållbara måltider