Beredskapsplaner och ömsesidigt stöd

Myndigheterna i livsmedelskedjan måste alltid vara redo för svåra situationer som kräver extra insatser. Beredskapsplaner, tydliga ansvarområden och tillgång till gemensamma informationssystem är några vägar att lösa uppgiften. 

Särskilda beredskapsplaner

Tjänsteman i beredskap (TiB)

Övningar och utbildning

Myndigheterna ska ha en för ändamålet väl utbildad och övad krisorganisation. Enligt förordning 2022:524 ska myndigheterna därför ta fram årliga övnings- och utbildningsplaner i syfte att öva och kontinuerligt stärka den egna beredskapen.

Varje myndighet ansvarar för att personalen får den utbildning och övning som behövs för att kunna lösa sina uppgifter i samband med krissituationer.

Gemensamma stödfunktioner och varningssystem

Inom EU finns gemensamma system där medlemsländerna kan varna och dela information om livsmedel som kan innebära risk för hälsan, om avvikelser från lagstiftningen och om misstänkta livsmedelsbedrägerier. Sverige har också en organisation för krisberedskap och säkerhet när det gäller dricksvatten.

RASFF och AAC- varningssystem om osäkra livsmedel och foder, samt information om avvikelser.

Europas varnings- och samarbetsnätverk (Alert and Cooperation network – ACN) består av RASFF-nätverket (Rapid Alert System for Food and Feed) samt AAC-nätverket (Administrative Assistance and Cooperation). Båda dessa myndighetsnätverk använder den webbaserade iRASFF-applikationen för att sända, ta emot och svara på meddelanden. Livsmedelsverket är Sveriges gemensamma kontaktpunkt för hela den jordbruksbaserade livsmedelskedjan.

När en osäker produkt upptäcks meddelar den myndighet som gjorde upptäckten de övriga berörda myndigheterna via RASFF-nätverket. Meddelanden som berör andra länder än Sverige sänds alltid till EU-kommissionens kontaktpunkt som därefter vidarebefordrar till berörda EU-länder. Om meddelandet berör länder utanför EU kan meddelandet föras vidare till dessa via INFOSAN (International Food Safety Network) som når kontrollmyndigheter i länder som är medlemmar i WHO (World Health Organization). Antalet WHO-medlemsländer uppgår till 196 st. Via RASFF-nätverket sänds även meddelanden som rör osäkra livsmedel och kontaktmaterial som enbart finns inom Sverige till berörda svenska kontrollmyndigheter.

AAC-nätverket används för att effektivt samverka, samarbeta och utbyta information mellan kontrollmyndigheter inom EU. Det fungerar parallellt med RASFF-nätverket. Syftet med AAC-nätverket är att bland annat dela information mellan EU:s medlemsländer gällande upptäckter av bristande lagefterlevnad men där produkterna fortfarande anses säkra. Det kan även användas för att begära assistans i kontrollen av andra kontrollmyndigheter. En särskild del av AAC-nätverket möjliggör informationsutbyte och begäran om assistans gällande livsmedelsbedrägerier.

De instruktioner som används för ACN-nätverket finns i Kontrollwiki, Livsmedelsverkets webbplats för fördjupning.

OFIS – förmedlar information om avvikelser för ekologiska livsmedel

OFIS (Organic Farming Information System) är ett system där kontrollmyndigheter och kontrollorgan som utför kontroll av ekologiska livsmedel utbyter information när det finns avvikelser mot de ekologiska reglerna.

VAKA – ger stöd vid vattenkatastrofer

Senast granskad 2024-09-03