Strategiska gruppen för livsmedelskedjan

Myndigheterna i livsmedelskedjan samarbetar kontinuerligt för att utveckla det svenska kontrollsystemet. Målet är att Sverige uppfyller kraven i kontrollförordningen och att konsumenter och företag har förtroende för kontrollen. Det övergripande samarbetet sker i den Strategiska gruppen för livsmedelskedjan.

NKP-gruppen

Arbetsgruppen uppdaterar och utvecklar Sveriges fleråriga nationella kontrollplan. Kontrollplanen beskriver hur den offentliga kontrollen av bland annat livsmedel, foder, djurhälsa och djurskydd är organiserad och hur kontrollerna genomförs. Den beskriver också strategiska inriktningar, mål och prioriteringar för kontrollarbetet. Arbetsgruppen leds av Livsmedelsverket.

ÅR-gruppen

Arbetsgruppen sammanställer och utvecklar den samlade årliga rapporten om kontrollen i livsmedelskedjan, samt bistår den Strategiska gruppen med analyser och rekommendationer för utveckling av både kontrollen och rapporten. Arbetsgruppen leds av Livsmedelsverket.

Sante F-gruppen

Arbetsgruppen tar fram gemensamma strategier för Sante F-arbetet samt återrapporterar Sante F-rekommendationer till Strategiska gruppen. Gruppen leds av Livsmedelsverkets och Jordbruksverkets Sante F-funktioner.

Arbetsgruppen för tekniskt samarbete

Arbetsgruppen delar tekniska erfarenheter, enas om tekniska tillvägagångssätt där det är möjligt, samt stödjer och deltar i tekniska initiativ inom den jordbruksbaserade livsmedelskedjan. Den föreslår tekniska samarbeten till den strategiska gruppen. På sikt ska arbetet bidra till ett mer samordnat arbete bland myndigheterna. Arbetsgruppen leds av Livsmedelsverket.

Senast granskad 2025-02-14