Expertgruppen för nutrition och folkhälsa

Expertgruppen för nutrition och folkhälsa fanns under en längre tid, när Livsmedelsverket ville ha externt vetenskapligt stöd i frågor om matvanor och hälsa i form av en stående grupp. Gruppens sista mandatperiod gick ut 2022. Numera inhämtas externt vetenskapligt stöd i frågorna vid behov.

Hur har expertgruppen jobbat?

Expertgruppen träffades två gånger per år och diskuterade aktuella frågor inom området bra matvanor och hälsa. Expertgruppen i nutrition och folkhälsa kunde ge råd till Livsmedelsverket, men hade inte mandat att ta beslut. Gruppens uppgifter beskrevs i ett eget mandat.

Sammansättning och rekrytering

Gruppen bestod av 13 ledamöter utsedda av Livsmedelverket, och tre ledamöter utsedda av Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten. Ordförande för gruppen var Livsmedelsverkets generaldirektör och sekreterare för gruppen var en handläggare från Risk- och nyttoavdelningen på Livsmedelsverket.

Ledamöterna utsågs i en öppen rekryteringsprocess. För att komma i fråga för uppdraget krävdes vetenskapliga kompetens inom ett expertområde med anknytning till folkhälsonutrition. Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen utsåg de som skulle få representera dessa myndigheter.

Så förhindrades intressekonflikter och jäv

Ledamöterna i expertgruppen för nutrition och folkhälsa redovisade alla eventuella anknytningar till företag och organisationer, exempelvis konsultuppdrag, uppdrag i vetenskapliga råd samt forskningsanslag från industri eller företagsknutna stiftelser inom livsmedelsindustri och handel.

Läs mer om Livsmedelsverkets rutiner för att hindra intressekonflikter och jäv i länken nedan.

Senast granskad 2025-02-10