Livsmedelstillsatser - CCFA

Kommitténs mandat

I kommitténs mandat ingår följande.

  • CCFA har som sitt huvudsakliga uppdrag att ta fram eller godkänna acceptabla nivåer för individuella livsmedelstillsatser
  • Kommittén tar fram prioriteringslistor över tillsatser som ska utvärderas av JECFA 
  • Kommittén tilldelar funktionsgrupper till de individuella tillsatserna
  • Kommittén rekommenderar specifikationer för identitet och renhet, utarbetade av JECFA, för tillsatser inför godkännande av Codexkommissionen
  • Kommittén överväger analysmetoder för bestämning av tillsatser i föda 
  • Kommittén överväger och tar fram standarder eller allmänna regler för angränsande ämnen/områden som exempelvis märkning av tillsatser som säljs som sådana.

Sammanfattningar från möten

Möte den 24-31 mars 2023 i Hong Kong

Den svenska delegationen bestod av Jonathan Skager, Malin Kurlberg och leddes av Carmina Ionescu, samtliga från den Internationella avdelningen på Livsmedelsverket. Teamet representerar Sverige som medlemsland i Codex. Nu, under Sveriges Ordförandeskap inom EU har teamet också haft i uppgift att samordna de 27 EU-medlemsstaternas ståndpunkter med EU-kommissionen, innan och under förhandlingarna i Hong Kong.

Mötet som ägde rum på plats i Hong Kong, efter fyra år av virtuella möten,  visade bland annat att  vi kan nå konsensus i komplexa frågor och där resultatet genererar ett samförstånd mellan olika marknader över hela världen. I mötesrummet noterade vi att det råder en tydlig sinnesstämning av ömsesidig respekt mellan medlemsländerna i Codex. Alla är införstådda i att det handlar om att ge och ta och att på det sättet hitta den bästa kompromissen för alla parter.

Nya svenska delegater

"Det är häftigt att vara med att påverka att maten blir säker för alla människor i hela världen," säger Malin Kurlberg som är med på sitt första Codex möte. Målet för Codex standard för livsmedelstillsatser är att säkerställa bästa möjliga skydd för konsumenterna utan att onödigt begränsa handeln. För oss som både, Codex- och EU-medlemmar, är det viktigt att  se till att internationella standarder inte kommer i konflikt med våra bestämmelser. På mötet har det blivit tydligt vilken fördel Sverige har av att vara med i EU. Med en samlad röst från EU har vi fått igenom många ståndpunkter som är till fördel för svenska konsumenter.

"Förhandlingar sker ständigt i rummet, på kafferaster och lunchpauser," säger Jonathan som också deltar på sitt första Codex möte. Det är ett anmärkningsvärt arbete som ligger bakom varje agendapunkt och det är tydligt att varje medlemsland i Codex har möjlighet att påverka och göra skillnad.

Codex firar 60-års jubileum

Codex firar i år 60-år av utveckling av livmedelsstandarder med olika evenemang runt om i världen. Värdlandet Kina bjöd på ett storslaget jubileumsfirande som bland annat uppmärksammades under ett halvdags-symposion om Codexstandardernas roll nu, och i framtiden.

Några konkreta resultat av förhandlingarna

Under två rådssamordningar i Bryssel (den 17 februari och 13 mars), har, Kommissionen tillsammans med medlemsstaterna under Sveriges ledning,  arbetat fram förhandlingspositioner som vägledde oss under arbetsveckan i Hong Kong.

Data för utvärdering av tillsatser

Godkännandet av tillsatser, fastställandet av tillåtna maxhalter samt villkoren för dessa maxhalter ska bygga på vetenskapliga grunder. Jecfa (FAO/WHO:s expertkommitté för livsmedelstillsatser) arbetar med att utvärdera säkerheten av tillsatser. För detta behöver de data över användnings- och konsumtionsnivåer. Jecfa har länge flaggat för att data de får in, inte är i tillräcklig i omfattning och kvalité. EU lyckades få gehör för det system som Efsa använder sig under ristvärderingsprocessen. Efsas databas FoodEx2  är arbetsformaten som Jecfa ska anamma och utveckla vidare.  Vikten av att ha robusta och globalt tillämpliga data lämnas till Jecfa pekades ut som avgörande under flera punkter på CCFA53 agenda. Jecfas arbete med en revidering av gällande utvärdering av riskerna med nitrat/nitrit i livsmedel stoppades i avvaktan på haltdata relevant på globalnivå.

Karotenoider

Användningen av karotenoider (färgämnen) har utökats i flera livsmedelskategorier. Detta kan innebära att befolkningens exponering kan blir för hög och innebära en risk, speciellt för storrökare. EU lyckades få flera av dessa karotinoider på Jecfas prioriteringslista i syftet om att i framtiden kunna sänka maxhalterna och/eller stoppa användningen i vissa livsmedel.

Tillsatser i vin

Frågan kring användning av vissa tillsatser i vin har funnits på CCFA:s agenda redan 2013.

Under flera år har en fotnot som ska säkerställa möjligheten om att använda sig av bestämmelser som anges i den globala standarden som tas fram av OIV (International Organisation for Vine and Wine) diskuterats. CCFA53 enades om en fotnot som också tillåter flexibilitet till att använda sig av halter som redan antogs av Codex medlemmar på nationell nivå.

Standard för jäst- nytt arbete för CCFA

Det finns idag ingen global standard för jäst. Även om jäst inte är en tillsats, har CCCFA antagit uppdraget att ta fram en standard för jäst, med fokus på bagerijäst. En arbetsgrupp under Kinas ledning och med stöd från Frankrike, kommer jobba vidare med frågan och ta fram ett diskussionsunderlag till nästa kommittémöte år 2024.

Vad handlar PWG om GSFA samt den om anpassning av villkoren i Codex-varustandarderna till GSFA om?

Inför plenummöten, har två fysiska arbetsgrupper (PWG) träffats. Codex-kommittén för livsmedelstillsatser är känd för sina fysiska arbetsgrupper som utför grundarbetet (antog flera rekommendationer) för de ämnen som hela kommittén sedan måste fokusera på under det fullständiga plenarmötet som började måndagen den 27 mars 2023.

De fysiska arbetsgrupperna är ett mikrokosmos av CCFA och ett bra exempel på Codex-förfaranden och på kommittéernas förberedande arbete i syfte att nå konsensus.

En höjdpunkt var diskussionen om sötningsmedel. Dessutom har denna arbetsgrupp gjort betydande framsteg i flera historiska frågor som har hållits i stegprocessen i flera år.

  • rekommendationer om cirka 200 förslag till villkor för färger,
  • tillvägagångssätt för användningen av tillsatser i frukt- och grönsaksjuicer samt nektar,
  • diskussion om riskhanteringsmetoden som Jecfa har använt för utvärderingen av karotenoider.

Möte den 24-28 mars 2025 i Seoul, Sydkorea

Den 55:e sessionen för Codex Committee on Food Additives (CCFA) har ägt rum i Seoul, Sydkorea. Värdar för mötet var Kina och Sydkorea.

Mötet fokuserade på att,

  • uppdatera och harmonisera villkoren för livsmedelstillsatser i Codex General Standard for Food Additives (GSFA, CXS 192-1995),
  • granska tekniska och säkerhetsrelaterade frågor kring tillsatser,
  • anpassning av existerande villkor i varustandarder till villkoren i GSFA.

Ett förslag till standard för bagerijäst, förslag till nytt arbete gällande vägledning om riskvärdering av cellbaserade livsmedel samt framtida frågor att prioritera på CCFA:s agenda, var viktiga punkter som kommitteen diskuterade och föreslog för vidare arbete.

Två fysiska arbetsgrupper träffades fredagen och lördagen den 21:a och den 22:a mars, 2025 innan plenummötet. Rapport från dessa arbetsgruppsdiskussioner fungerade som underlag för plenarmötet.

Anpassning av tillsatsbestämmelserna i Codex varustandarder till GSFA

Codexsekretariatet har förberett ett dokument med syftet att undersöka alternativ till att stärka GSFA som den enda referensen för användningen av livsmedelstillsatser och minimera införandet av specifika bestämmelser om livsmedelstillsatser i varustandarder. Arbetet fortsätter under CCFA56 och resultaten ska även tas upp i en text som ska läggas till i Codex PM (Procedural Manual).

Nya livsmedelskällor och produktionssystem (NFPS)

Detta har diskuterats i flera omgångar i CAC som bestämde att frågorna ska lämnas ut för diskussion till relevanta kommittéer. CCFA55 har gått ett steg framåt på kommitténivå då Singapore och Kina presenterade ett förslag till nytt arbete för att utvärdera och reglera livsmedelstillsatser som används i innovativa produkter såsom cellbaserade livsmedel.

Frågan om att starta arbetet för att etablera en internationellt erkänd riskbedömningsmetod, som ska stå till grund då relevanta riskhanteringsåtgärder vidtas av tekniska kommittéer diskuterades. Singapore och Kina fick i uppdrag att skriva ett projektdokument till CCFA56.

Standard för bagerijäst (Steg 4)

Kina, som ordförande för den elektroniska arbetsgruppen (EWG), presenterade utkastet till standard för bagerijäst. Det konstaterades att samråd genomförts och att flera sektioner reviderats, men att konsensus ännu inte uppnåtts kring fukthalten för torrjäst samt för användningen av livsmedelstillsatser. Det framkom olika uppfattningar om inkludering av riktlinjer för bioteknik och klassificeringen av halvtorr jäst, vilket ledde till ett förslag om en ny jäst typ inom kategorin "torr jäst". Kommittén enades om att skicka utkastet tillbaka till steg 2 för omarbetning samt att återinrätta en EWG med Kina som ordförande och Frankrike och Turkiet som vice ordförande. Det beslutades att arbetsgruppen ska inkomma med en reviderad version till Codexsekretariatet senast tre månader före nästa möte (CCFA56).

Uppdateringar av GSFA (General Standard for Food Additives)

Kommittén gjorde betydande framsteg med att revidera och harmonisera bestämmelser för livsmedelstillsatser. Ett stort antal (över 500) förslag till gränsvärden (ML) för olika tillsatser i olika livsmedelskategorier granskades. Vissa förslag godkändes för vidarebefordran till CAC, medan andra behölls för ytterligare diskussion på grund av tekniska eller säkerhetsrelaterade obesvarade frågor.

Specifika färgämnen, analyserades noggrant för att säkerställa att deras användning är säker och motiverad.

Kommittéer och samarbeten

Senast granskad 2025-04-22