Allmänna principer - CCGP

CCGP huvuduppgift är att diskutera och hitta lösningar i frågor som gäller själva Codexsystemet. Ofta behandlas texter som ska införas eller ändras i Codex förfarandehandbok, Codex Procedural Manual, PM.

Sammanfattningar från möten

Möte den 2-6 oktober 2023

Det 33:e CCGP-mötet ägde rum i Bordeaux och hade deltagare från 50 länder, varav 15 från EU. Möjlighet att lyssna på mötet genom web-sändning fanns också.

Mötet ledde till framsteg i alla frågor på agendan. Arbetet i CCGP fokuserar på att ge tydlig vägledning gällande arbetsformer som tas upp i Codex Procedurhandbok ("Procedural Manual" = PM) och som kontinuerlig bör anpassas till utvecklingen inom teknik, internationell handel samt konsumenternas förväntningar.

Uppdateringar i vägledningen om ändringar/revideringar av Codexstandarder och relaterade texter

I enlighet med FAO:s och WHO:s policy kommer framtida utgåvor av PM endast finnas tillgängliga elektroniskt.

En första upplaga av PM i ett nytt format lanserades under mötet. Codex Sekretariatet fick i uppdrag att ta fram en helt digitaliserad version av PM i det nya formatet.

Korrigering, ändring och ny utgåva

Dessa tre kategorier av ändringar i Codex-texterna diskuterades med stöd av en representant från FAO. En tydligare definition av benämningarna föreslogs. Codex sekretariatet kommer att skicka ett cirkulärbrev för att samla in kommentarer om de föreslagna ändringarna. Andra Codex-kommittéer kommer att informeras samt ombeds lämna input för att bättre anpassa en ny utgåva av PM till nuvarande praxis i Codex.

Ändringar i PM gällande digitala möten med CAC

Under pandemin hölls två CAC-möten digitalt. FAO:s juridiska byrå tog då fram regler som gäller för omröstning under virtuella sessioner. CCGP33-mötet kom fram till att flexibilitet behövs, men att man kan avvakta med att ändra i reglerna i PM. Vid behov, kan tidigare framtagen information om hur digitala- och hybridmöten ska fungera "återanvändas".

Nästa möte kommer att hållas inom 18 månader.

Möte den 2-6 juni 2025

Den 34:e sessionen för Codex-kommittén för allmänna principer (CCGP) har haft sitt möte i Lille, Frankrike. På sitt 60-årsjubileum konstaterar CCGP att behovet av att blicka framåt och säkerställa att Codex är rustat för att anpassa sig till de kommande årens utmaningar är den som har lett och leder kommitténs arbete. Kontinuerlig anpassning av våra arbetsformer krävs eftersom livsmedelssystemen förändras/utvecklas, effekterna av klimatförändringarna märks och nya hälsorisker uppstår. Därifrån vikten av att fokusera på uppdateringar och försöka säkerställa att eventuella ändringar inte ledde till "oavsiktliga konsekvenser".

CCGP34 arbetade med uppdateringar av Codex förfarande manualen (PM) som gäller:

Virituella verktyg som en allt viktigare medod för Codex-arbete

Codex-sekretariatets dokument om lärdomar och alternativa vägar framåt då det gäller virtuellt arbete diskuterades ingående. Det noterades både fördelar, i termer av inkludering, transparens och kostnadseffektivitet, och utmaningar, såsom att arbeta över olika tidszoner och uppkoppling. Uppdaterat dokument presenteras på nytt vid CCGP35.

Begrepp såsom ändringar /revideringar av Codexstandarder och relaterade texter

FAO representanten förklarade att en analys av över hundra ändringar och revideringar i olika Codex-texter, bekräftade den inkonsekventa strategin som tidigare används.

Medlemmarna ansåg att vad som behövs är vägledning som tillåter flexibilitet vid framtida uppdateringar, inte strikta definitioner.

CCGP34 arbetade med att tydliggöra begrepp som gäller tre kategorier av ändringar i Codex-texter.

Begreppet "ny utgåva" bör användas från och med nu. Den anses mer ändamålsenlig än "revision".

Korrigering (=redaktionella ändringar) ska hanteras av Codex Sekretariatet.

Ändringar (=ändringar i standarden men inte the Scope of the std) ska gå direkt till CAC

- kan endast föreslås av Codex-sekretariatet eller en Codex-kommitté till kommissionen.

- inget projektdokument behövs om inte CAC beslutar annat.

- kan antas i steg 8 när det råder konsensus.

Då det gäller revideringar:
Revideringar går till CC därefter till CAC

- ett projektdokument är obligatoriskt om inte CAC beslutar annat.

- måste följa stegförfarandet.

- kan föreslås av en Codex-medlem.

CCGP34 kom överens om att ytterligare tid behövs för att se över de föreslagna ändringarna på djupet. Inför CCGP35 ska Codex Sekretariatet:

 - skicka ett CL för att samla in kommentarer om de föreslagna ändringarna samt samla in vidare synpunkter på inkonsekvenser

- informera andra Codex-kommittéer om det pågående arbetet och be om input för att bättre anpassa nya utgåva av PM till nuvarande praxis i Codex.

Andra frågor som diskuterades var att det finns oklarheter i definitionen av steg 5/8 i stegproceduren samt användningen av concern forms mekanismen (i CCPR och CCRVDF). Några framsteg noterades, en EWG ska ta fram arbetsdokument inför CCGP35.

FAO/WHO:s verksamhet kopplad till Codex

Oro uttrycktes kring Codex Trust Funds (CTF) ekonomiska läge. Medlemmar uppmanades att stödja ökad Codex-budget i FAO:s budgetram 2026–2027 samt att främja fortsatt stöd till Codex i FAO:s och WHO:s styrande organ.

Två förslag till nytt arbete

Förslag till en centraliserad Codex-ordlista (CRD03)

Storbritannien föreslog att CCGP arbetar för att få fram en lättillgänglig centraliserat Codexordlista. Projektets omfattning skulle vara en sammanställningsövning och skulle inte ändra eller ta fram eller harmonisera några termer som redan finns i Codex standarder, PM eller andra texter.

Förslag om att använda AI för att utföra detta arbete kom från flera MS.

Diskussion fortsätter informellt.

Diskussion om användning av 'reservationer' (Egypten, Oman, Tunisien (CRD20)

Oman i samarbete med Egypten och Tunisien, la fram ett förslag om att vidare tydliggöra definitionen och tillämpningen av begreppet reservation som registreras i rapporter från olika Codex-kommittéer.

Codex-sekretariatet tog åt sig uppgiften om att inkludera information om användningen av reservationer i sina kapacitetsuppbyggnadsutbildningar. Vidare diskussion i CCGP skjuts upp.

Informella samtal föreslås.

Senast granskad 2025-07-10