Företagande, regler & kontroll

Vilka regler finns för mig som livsmedelsföretagare? Hur fungerar den offentliga kontrollen? Här hittar du fakta om företagande i livsmedelsbranschen och om  kontroll av livsmedel.

Ett livsmedelsföretag producerar, distribuerar, lagrar, säljer eller serverar livsmedel. Livsmedelsföretag finns i hela kedjan från jord till bord. "Livsmedel" omfattar bland annat drycker, godis, kosttillskott, dricksvatten och snus, alltså inte bara det som vi vanligen kallar ”mat”.

För att verksamheten ska räknas som ett livsmedelsföretag ska den ske regelbundet och organiserat. Den som bedriver verksamheten kan vara till exempel ett bolag, en förening, en privatperson eller en kommun. Detta är exempel på livsmedelsföretag:

  • Servering av mat och dryck, såsom restaurang, pizzeria, café eller skolkök.
  • Försäljning av mat och dryck, såsom livsmedelsbutik, gårdsbutik, glasskiosk, apotek eller torghandel.
  • Tillverkning av livsmedel, oavsett om detta sker industriellt eller hantverksmässigt, såsom bageri, charkuteri, konfektyrtillverkning, bryggeri eller konditori.
  • Distribution av livsmedel, såsom partihandel, lagring och transport.
  • Produktion av råvaror, såsom odling av grödor och uppfödning av djur, så kallade primärproducenter.
En kock  i ett kök och tittar in i kameran

Starta livsmedelsföretag

Har du bestämt dig för att starta ett livsmedelsföretag? Här får du läsa mer om vad du bör tänka på.
Arbetare som slår in runda ostar i osttillverkningsfabrik

Producera livsmedel

Har du ett företag som producerar livsmedel? Här får du läsa mer om vad som gäller för olika typer av livsmedelsproduktion.
Kock som håller i en plåt med mat  i ett storkök

Servera livsmedel

Den här sidan riktar sig till dig som har ett företag som serverar mat. Oavsett hur stor eller liten din verksamhet är behöver du följa de regler som gäller för livsmedel.
Man står bland en massa lådor med tomater

Handla med livsmedel

Många olika företag handlar med livsmedel. Här får du som driver sådan verksamhet läsa mer om regler som gäller för handel med livsmedel.
Senast granskad 2023-12-06