Vägledningarna är knutna till en eller flera författningar/förordningar men är inte rättsligt bindande.
Livsmedelsverkets vägledningar
Livsmedelsverkets vägledning till lagstiftningen om livsmedel och livsmedelskontroll finns på Kontrollwiki – Livsmedelsverkets webbplats för fördjupning.
Kontrollwiki
EU-kommissionens vägledningar
Vägledningar från EU-kommissionen finns listade nedan.
Livsmedelsdonationer
EU:s riktlinjer för livsmedelsdonation
Fisk
Dokument - Informationsskrift som berör nya regler för fiskmärkning - (En)
Hygien
Kommissionens vägledning till förordning 178/2002 (En)
Kommissionens vägledning till förordning 178/2002 (Sv)
Riktlinjer för tillämpningen av vissa bestämmelser i förordning (EG) nr 852/2004 om livsmedelshygien (Sv)
Guidance document on the implementation of certain provisions of Regulation (EC) No 852/2004 On the hygiene of foodstuffs (En)
Riktlinjer för tillämpningen av vissa bestämmelser i förordning (EG) nr 853/2004 omhygienregler för livsmedel av animaliskt ursprung (Sv)
Guidance document on the implementation of certain provisions of Regulation (EC) No 853/2004 on the hygiene of food of animal origin (En)
HACCP och flexibilitet
Kommissionens tillkännagivande om genomförande av hanteringssystem för livsmedelssäkerhet (Sv)
Kommissionens tillkännagivande om genomförande av hanteringssystem för livsmedelssäkerhet (En)
Kommissionens tillkännagivande - Vägledning om system för hantering av livsmedelssäkerhet inom detaljhandeln, inbegripet vid livsmedelsdonationer (2020/C 199/01 (Sv)
EU-kommissionens vägledning för tillämpning av HACCP
EU–information livsmedels- och foderföretagens skyldigheter (En)
Codex dokument om allmänna principer för livsmedelshygien inkl HACCP
Dokument om riktlinjer för de behöriga myndigheterna om förståelsen av vissa bestämmelser om flexibilitet i hygienpaketet - (Sv)
Dokument om riktlinjer för livsmedelsföretag om förståelsen av vissa bestämmelser om flexibilitet i hygienpaketet (Sv)
Import
Kommissionens vägledning vid import av livsmedel
Livsmedelsinformation
EU-kommissionens tillkännagivande om allergeninformation
Livsmedelstillsatser
Material i kontakt med livsmedel
Mikrobiologisk provtagning
Kommissionens vägledning till mikrobiologisk provtagning i offentlig kontroll
Näringsdeklaration
Kommissionens översiktstabell med olika toleransvärden
Flerårig nationell kontrollplan
Kommissionens vägledning om tillämpning av kraven för fleråriga nationella kontrollplaner enligt artiklarna 109-111 i förordning (EU) 2017/625 (på alla språk)
Offentlig kontroll
Årlig rapport
Revision
Kommissionens vägledning om tillämpningen av bestämmelser avseende revisioner som ska utföras enligt artikel 6 i förordning (EU) 2017/625 (på alla språk)
Verification of Effectiveness (En)
Root Cause Analysis (En)
Auditing Effectiveness of Official Control Systems - (En)
Independence and Independent Scrutiny - (En)
Risk Based Planning of Official Controls - (En)
Riskbaserad planering vid revisioner av offentliga kontrollsystem - (SV)
Developing Objectives and Indicators - (En)
Audit Evidence - (En)
Spritdrycker
Vägledning om tillämpningen av vissa bestämmelser om märkning i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/787 av den 17 april 2019 om definition, beskrivning, presentation och märkning av spritdrycker, användning av namn på spritdrycker i presentationen och märkningen av andra livsmedel, skydd av geografiska beteckningar för spritdrycker, användning av jordbruksalkohol och destillat av jordbruksprodukter i alkoholhaltiga drycker samt om upphävande av förordning (EG) nr 110/2008 (2022/C 78/03)