Publikationer
Visa varukorg-
2014 nr 12 - Riskkarakterisering av exponering för nitrosodimetylamin (NMDA) från kloramin använd vid dricksvattenberedning
Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnen, DricksvattenUtgivningsår : 2014 -
2014 nr 16 - Risk- och nyttovärdering av nötter - sammanställning av hälsoeffekter av nötkonsumtion
Publikationstyp : RapportÄmne : Näringsämnen, Oönskade ämnenUtgivningsår : 2014 -
2013 nr 01 - Contaminants and minerals in foods for infants and young children Part 1: Analytical results
Publikationstyp : RapportÄmne : Barn, Oönskade ämnenUtgivningsår : 2013 -
2014 nr 15 - Rapport från workshop 27-28 november 2013 av Lena Jönsson Risk- och sårbarhetsanalys
Publikationstyp : RapportÄmne : KrisberedskapUtgivningsår : 2014 -
2014 nr 08 - Riksmaten - vuxna 2010-11 Livsmedels- och näringsintag bland vuxna i Sverige - metodrapport
Publikationstyp : RapportÄmne : MatvanorUtgivningsår : 2014 -
2013 - Antibiotikaresistens ESBL-bildande E. coli i svenskt råvatten - en pilotstudie
Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygienUtgivningsår : 2013 -
2013 nr 27 - Kompetensprovning Mikrobiologi - Dricksvatten - September 2013
Publikationstyp : RapportÄmne : Dricksvatten, Smittskydd och hygienUtgivningsår : 2013 -
2013 nr 09 - Kompetensprovning Mikrobiologi - Dricksvatten - Mars 2013
Publikationstyp : RapportÄmne : Dricksvatten, Smittskydd och hygienUtgivningsår : 2013 -
-
2013 nr 01 - Contaminants and minerals in foods for infants and young children Part 3: Risk- and benefit management
Publikationstyp : RapportÄmne : Barn, Oönskade ämnenUtgivningsår : 2013 -
2012 nr 01 - Fisk, skaldjur och fiskprodukter - analys av näringsämnen
Publikationstyp : RapportÄmne : NäringsämnenUtgivningsår : 2012 -
2012 nr 21 - Dioxin- och PCB-halter i fisk och andra livsmedel 2000-2011
Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnenUtgivningsår : 2012 -
2013 nr 20 - Mikrobiologiska dricksvattenrisker - Behovsanalys för svensk dricksvattenförsörjning
Publikationstyp : RapportÄmne : Dricksvatten, Smittskydd och hygienUtgivningsår : 2013 -
2013 nr 17 - Miljöpåverkan från animalieprodukter
Publikationstyp : RapportÄmne : Miljö och matsvinnUtgivningsår : 2013 -
2013 - Låt matavfall bli smart avfall
Publikationstyp : RapportÄmne : Miljö och matsvinnUtgivningsår : 2013 -
2012 nr 12 - Kompetensprovning av laboratorier Mikrobiologi - Dricksvatten 2012:1, mars
Publikationstyp : RapportÄmne : Dricksvatten, Smittskydd och hygienUtgivningsår : 2012 -
2012 nr 04 - Kompetensprovning av laboratorier Mikrobiologi - Livsmedel − Januari 2012
Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygienUtgivningsår : 2012 -
2012 nr 08 - Kompetensprovning av laboratorier Mikrobiologi - Livsmedel − April 2012
Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygienUtgivningsår : 2012 -
2012 nr 05 - Mögel och mögelgifter i torkad frukt
Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnenUtgivningsår : 2012 -
2011 nr 22 - Råd om mat för barn 0-5 år - hanteringsrapport
Publikationstyp : RapportÄmne : Råd och rekommendationer, BarnUtgivningsår : 2012 -
2011 nr 05 - Riskprofil för material i kontakt med livsmedel
Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnenUtgivningsår : 2011 -
2018 nr 01 - Uppdaterade underlag om råd om salt till spädbarn
I Livsmedelsverkets råd om mat för spädbarn och småbarn, som reviderades 2011, ingår råd om salt. Under 2017 har en översyn av rådet om salt till spädbarn gjorts, vilket redovisas i denna ra...Publikationstyp : RapportÄmne : Råd och rekommendationer, BarnUtgivningsår : 2018 -
2018 - Sveriges kontroll i livsmedelskedjan 2017
Detta är Rapporten om Sveriges kontroll i livsmedelskedjan 2017. Rapporten omfattar de kontrollområden som ingår i Sveriges fleråriga kontrollplan för livsmedelskedjan, (benämns ofta endast ...Publikationstyp : RapportÄmne : Livsmedelskontroll, Om LivsmedelsverketUtgivningsår : 2018 -
2018 nr 03 - Djurslagsverifiering av köttvaror från vilt
Livsmedelsverket genomförde under hösten 2017 ett projekt i syfte att verifiera att angiven märkning på produkter med viltkött var rätt med avseende på djurslag (art). Produkterna omfattade...Publikationstyp : RapportÄmne : Livsmedelskontroll, Oönskade ämnenUtgivningsår : 2018 -
2018 nr 06 - Restsubstanser kontrollen 2016
Under 2016 undersökte Livsmedelsverket inom kontrollprogrammet för restsubstanser 5 121 prover från levande djur och animaliska livsmedel. Syftet med programmet är att övervaka att animalis...Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnen, LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2018 -
2010 nr 06 - Vad gör de som drabbas av magsjuka och matförgiftningar? - Resultat från en nationell intervjuundersökning
Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygienUtgivningsår : 2010 -
2010 nr 05 - Riksprojekt 2009 - Salmonella, Campylobacter och E.coli i färska kryddor och bladgrönsaker från Sydostasien
Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygienUtgivningsår : 2010 -
Nyckelhålet, spanska
Information om nyckelhålet på spanska.Publikationstyp : Broschyr/FolderÄmne : Matvanor, Andra språkUtgivningsår : 2010 -
Nyckelhålet, norska
Information om nyckelhålet på norska.Publikationstyp : Broschyr/FolderÄmne : Matvanor, Andra språkUtgivningsår : 2010 -
2005 nr 05 - Lunchmat i Uppsala 2001 - Undersökning av matens energi- och fettinnehåll
Publikationstyp : RapportÄmne : Skola, Offentliga måltiderUtgivningsår : 2005 -
Faktablad kokning av dricksvatten, tigrinska
Publikationstyp : FaktabladÄmne : Dricksvatten, Andra språkUtgivningsår : 2016 -
Faktablad kokning av dricksvatten, farsi
Publikationstyp : FaktabladÄmne : Dricksvatten, Andra språkUtgivningsår : 2016 -
2018 nr 18 - Sveriges livsmedelskontroll 2017
I rapporten presenterar vi hur livsmedelskontrollen har fungerat under år 2017 i primärproduktionen, leden efter primärproduktionen och vid dricksvattenanläggningar. Resultaten visar att kon...Publikationstyp : RapportÄmne : Livsmedelskontroll, Om LivsmedelsverketUtgivningsår : 2018 -
2018 nr 25 - Kartläggning av måltider i kommunalt drivna förskolor, skolor och omsorgsverksamheter 2018
Denna kartläggning belyser de offentliga måltiderna i kommunalt drivna förskolor, skolor och äldreomsorg. Uppgifterna har samlats in i en nationell enkätundersökning riktad till alla Sverig...Publikationstyp : RapportÄmne : Offentliga måltiderUtgivningsår : 2018 -
2018 - Rapporterade misstänkta matförgiftningar 2016
Obs! Ny uppdaterad version 2019Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygienUtgivningsår : 2018 -
2018 - Proficiency Testing Microbiology - Report, Drinking water 2018 September
Publikationstyp : RapportÄmne : Mikrobiologi, DricksvattenUtgivningsår : 2018 -
2018 - Kompetensprovning av laboratorier Mikrobiologi - Rapport, Livsmedel 2018 januari
Publikationstyp : RapportÄmne : MikrobiologiUtgivningsår : 2018 -
2018 - Proficiency Testing Microbiology - Report, Food 2018 April
Publikationstyp : RapportÄmne : MikrobiologiUtgivningsår : 2018 -
2018 - Cylindrospermopsin i dricksvattentäkt
Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnenUtgivningsår : 2018 -
2018 - Mikrocystin och nodularin
Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnenUtgivningsår : 2018 -
2017 nr 37 - Mat och måltider i äldreomsorgen
Vetenskapliga underlag om måltidsmiljö och verksamhetsstruktur, fysiologiska och sensoriska aspekter av åldrandet samt särskilda näringsbehov hos sköra äldrePublikationstyp : RapportÄmne : Offentliga måltiderUtgivningsår : 2017 -
Riskhanteringsåtgärder för att hålla nere intaget av energidrycker/koffein bland barn och unga
Regeringsuppdrag Livsmedelsverket har i regleringsbrevet för 2018 fått i uppdrag att utreda behovet av och lämna förslag på åtgärder för att begränsa tillgången av energidrycker för barn och...Publikationstyp : RapportÄmne : Matvanor, UndersökningarUtgivningsår : 2018 -
2017 nr 31 - Listeria monocytogenes i kallrökt eller gravad fisk och skivade charkprodukter
Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygien, LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2017 -
2017 nr 34 - Kontroll av förklaring om överensstämmelse (DoC) för plastmaterial hos livsmedelsföretagare
Publikationstyp : RapportÄmne : LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2017 -
2017 nr 35 - 2-MCPD, 3-MCPD och glycidylfettsyraester i livsmedel på den svenska marknaden
Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnenUtgivningsår : 2017 -
L 2020 nr 19 - Risker med att äta kött från CWD-infekterade hjortdjur, Riskvärdering
I den här rapporten presenteras en generell bakgrund till prioner och prionsjukdomar samt mer specifik om Avmagringssjuka (Chronic Wasting Disease, CWD). CWD är en ny och ovanlig djursjukdom...Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnen, Råd och rekommendationerUtgivningsår : 2020 -
2020 - Sveriges kontroll i livsmedelskedjan 2019
Kontrollen i livsmedelskedjan fungerar generellt väl. Det bidrar till att Sverige har säkra livsmedel, friska djur och sunda växter. Men uppföljningen av hur företag och jordbruk åtgärdar br...Publikationstyp : RapportÄmne : Om Livsmedelsverket, LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2020 -
L 2020 nr 24 - Kontrollprogrammet för tvåskaliga blötdjur, årsrapport 2014-2019
Livsmedelsverket ger ut den här rapporten som en sammanfattning av de senaste sex årens övervakningsprogram för marina biotoxiner och bakterier i tvåskaliga blötdjur, i praktiken musslor och...Publikationstyp : RapportÄmne : Livsmedelskontroll, Oönskade ämnenUtgivningsår : 2020 -
L 2020 nr 26 - Råd och information om intag av gluten
I denna rapport beskrivs Livsmedelsverkets uppdaterade råd och information om intag av gluten för barn upp till 3 år i relation till utveckling av celiaki. Rapporten består av två delar: I d...Publikationstyp : RapportÄmne : Råd och rekommendationer, BarnUtgivningsår : 2020 -
L 2020 nr 07 - Effekter av utvecklingsarbetet i livsmedelskontrollen - delrapport 2
År 2017 fick Livsmedelsverket i uppdrag att planera och genomföra en utvärdering av effekterna av myndighetens arbete med att utveckla livsmedelskontrollen för att göra den mer likvärdig öve...Publikationstyp : RapportÄmne : Regeringsuppdrag, LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2020 -
S 2020 nr 01 - Contaminants in blood and urine from adolescents in Sweden
I denna rapport sammanfattar vi biomonitoreringen av kemiska föroreningar i blod och urin från deltagarna i matvaneundersökningen Riksmaten ungdom 2016-17. Data från matvaneundersökningar so...Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnenUtgivningsår : 2020 -
L 2020 nr 04 - Så arbetar Livsmedelsverket med vetenskapliga underlag inom nutritionsområdet
Syftet med denna rapport är att beskriva hur Livsmedelsverket arbetar med att använda vetenskapliga resultat inom nutritionsområdet och att beskriva allmänna principer för tolkning av vetens...Publikationstyp : RapportÄmne : Om Livsmedelsverket, Råd och rekommendationerUtgivningsår : 2020 -
S 2019 nr 01 - Campylobacter från butik och klinik, Livsmedelverkets samarbetsrapport
Färskt kycklingkött utgör en viktig smittkälla för campylobacter - en bakterie som beräknas orsaka 100 000 fall per år av magsjuka i Sverige. I denna rapport har förekomst och halter av cam...Publikationstyp : RapportÄmne : Mikrobiologi, Smittskydd och hygienUtgivningsår : 2019 -
L 2019 nr 02 - Sjukdomsbördan av inhemska fall av matförgiftning, smittskyddsunderlag del 1
Denna rapport utgör ett vetenskapligt underlag om sjukdomsbördan av inhemska fall av matförgiftning orsakade av de vanligaste mikroorganismerna som sprids via livsmedel. Rapporten har tagits...Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygien, MikrobiologiUtgivningsår : 2019 -
L 2019 nr 12 - Allergiskt kontakteksem och andra hudreaktioner mot nickel
Denna vetenskapliga rapport ersätter den allergibroschyr som Livsmedelsverket tidigare gett ut om "Nickel, krom och andra mineralämnen" samt delar av allergibroschyren "Tillsatser, kryddor o...Publikationstyp : RapportÄmne : AllergiUtgivningsår : 2019 -
L 2019 nr 11 - Överkänslighet mot tillsatser och organiska syror i mat
Denna vetenskapliga rapport ersätter de allergibroschyrer som Livsmedelsverket tidigare gett ut om "Tillsatser, kryddor och aromer" och "Organiska syror". Rapporten riktar sig främst till di...Publikationstyp : RapportÄmne : AllergiUtgivningsår : 2019 -
L 2019 nr 03 - Tillväxtreglerare i spannmål en trendanalys
Livsmedelsverket har i uppdrag att verka för att Sveriges konsumenter ska ha tillgång till säker mat. Ett sätt att uppnå det är att se till att resthalterna av växtskyddsmedel som finns i vå...Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnen, LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2019 -
L 2019 nr 07 - Revision av Sveriges livsmedelskontroll 2018
Resultat av länsstyrelsernas och Livsmedelsverkets revisioner av kontrollmyndigheter. I Sverige utförs livsmedelskontroll av flera myndigheter. Dessa är Livsmedelsverket, länsstyrelser, loka...Publikationstyp : RapportÄmne : LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2019 -
L 2019 nr 09 del 1 - Hepatit E, Riskhanteringsrapport
Livsmedelsverket har gått igenom riskerna med hepatit E-virus (HEV) i livsmedel. I den här rapporten redovisas motiven till den hantering som gjorts. Hanteringen baseras bland annat på en r...Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygien, Oönskade ämnenUtgivningsår : 2019 -
E 2019 nr 01 - Klimatförändringarnas påverkan på de regioner Sverige är beroende av för sin livsmedelsförsörjning
Publikationstyp : RapportÄmne : Miljö och matsvinnUtgivningsår : 2019