Livsmedelsverkets publikationer
Visa varukorg-
PM 2020 - Matsvinn på sjukhus – Sammanställning av regionernas mätningar 2019
Att mat kastas på sjukhus är inte hållbart, varken för hälsa eller för ekonomi. Det är också problematiskt när maten inte hamnar i magen. Att patienten får i sig den näring hen behöver är en...Miljö och matsvinn - Utgivningsår 2020 - PM -
L 2019 nr 02 - Sjukdomsbördan av inhemska fall av matförgiftning, smittskyddsunderlag del 1
Denna rapport utgör ett vetenskapligt underlag om sjukdomsbördan av inhemska fall av matförgiftning orsakade av de vanligaste mikroorganismerna som sprids via livsmedel. Rapporten har tagits...Smittskydd och hygien, Mikrobiologi - Utgivningsår 2019 - Rapport -
L 2020 nr 24 - Kontrollprogrammet för tvåskaliga blötdjur, årsrapport 2014-2019
Livsmedelsverket ger ut den här rapporten som en sammanfattning av de senaste sex årens övervakningsprogram för marina biotoxiner och bakterier i tvåskaliga blötdjur, i praktiken musslor och...Livsmedelskontroll, Oönskade ämnen - Utgivningsår 2020 - Rapport -
L 2020 nr 26 - Råd och information om intag av gluten
I denna rapport beskrivs Livsmedelsverkets uppdaterade råd och information om intag av gluten för barn upp till 3 år i relation till utveckling av celiaki. Rapporten består av två delar: I d...Råd och rekommendationer, Barn - Utgivningsår 2020 - Rapport -
L 2019 nr 03 - Tillväxtreglerare i spannmål en trendanalys
Livsmedelsverket har i uppdrag att verka för att Sveriges konsumenter ska ha tillgång till säker mat. Ett sätt att uppnå det är att se till att resthalterna av växtskyddsmedel som finns i vå...Oönskade ämnen, Livsmedelskontroll - Utgivningsår 2019 - Rapport -
L 2019 nr 07 - Revision av Sveriges livsmedelskontroll 2018
Resultat av länsstyrelsernas och Livsmedelsverkets revisioner av kontrollmyndigheter. I Sverige utförs livsmedelskontroll av flera myndigheter. Dessa är Livsmedelsverket, länsstyrelser, loka...Livsmedelskontroll - Utgivningsår 2019 - Rapport -
S 2019 nr 01 - Campylobacter från butik och klinik, Livsmedelverkets samarbetsrapport
Färskt kycklingkött utgör en viktig smittkälla för campylobacter - en bakterie som beräknas orsaka 100 000 fall per år av magsjuka i Sverige. I denna rapport har förekomst och halter av cam...Mikrobiologi, Smittskydd och hygien - Utgivningsår 2019 - Rapport -
L 2019 nr 09 del 1 - Hepatit E, Riskhanteringsrapport
Livsmedelsverket har gått igenom riskerna med hepatit E-virus (HEV) i livsmedel. I den här rapporten redovisas motiven till den hantering som gjorts. Hanteringen baseras bland annat på en r...Smittskydd och hygien, Oönskade ämnen - Utgivningsår 2019 - Rapport -
E 2019 nr 01 - Klimatförändringarnas påverkan på de regioner Sverige är beroende av för sin livsmedelsförsörjning
-
Märkning av färdigförpackade livsmedel
Information om regler till dig som säljer små mängder av egna primärprodukter direkt till konsument. I den här broschyren hittar du som ska starta försäljning av små mängder primärprodukter ...Stöd till företag, Märkning - Utgivningsår 2016 - Broschyr -
L 2020 nr 19 - Risker med att äta kött från CWD-infekterade hjortdjur, Riskvärdering
I den här rapporten presenteras en generell bakgrund till prioner och prionsjukdomar samt mer specifik om Avmagringssjuka (Chronic Wasting Disease, CWD). CWD är en ny och ovanlig djursjukdom...Oönskade ämnen, Råd och rekommendationer - Utgivningsår 2020 - Rapport -
2020 - Sveriges kontroll i livsmedelskedjan 2019
Kontrollen i livsmedelskedjan fungerar generellt väl. Det bidrar till att Sverige har säkra livsmedel, friska djur och sunda växter. Men uppföljningen av hur företag och jordbruk åtgärdar br...Om Livsmedelsverket, Livsmedelskontroll - Utgivningsår 2020 - Rapport -
L 2020 nr 07 - Effekter av utvecklingsarbetet i livsmedelskontrollen - delrapport 2
År 2017 fick Livsmedelsverket i uppdrag att planera och genomföra en utvärdering av effekterna av myndighetens arbete med att utveckla livsmedelskontrollen för att göra den mer likvärdig öve...Regeringsuppdrag, Livsmedelskontroll - Utgivningsår 2020 - Rapport -
L 2020 nr 04 - Så arbetar Livsmedelsverket med vetenskapliga underlag inom nutritionsområdet
Syftet med denna rapport är att beskriva hur Livsmedelsverket arbetar med att använda vetenskapliga resultat inom nutritionsområdet och att beskriva allmänna principer för tolkning av vetens...Om Livsmedelsverket, Råd och rekommendationer - Utgivningsår 2020 - Rapport -
S 2020 nr 01 - Contaminants in blood and urine from adolescents in Sweden
I denna rapport sammanfattar vi biomonitoreringen av kemiska föroreningar i blod och urin från deltagarna i matvaneundersökningen Riksmaten ungdom 2016-17. Data från matvaneundersökningar so...Oönskade ämnen - Utgivningsår 2020 - Rapport -
PM 2020 - Coronavirus i livsmedel och dricksvatten, vetenskapligt underlag
Detta vetenskapliga underlag bedömer risken för att bli smittad av SARS-CoV-2 som ger sjukdomen covid-19 genom att äta eller dricka. Eftersom viruset är så pass nytt är osäkerheten i denna r...Oönskade ämnen, Smittskydd och hygien - Utgivningsår 2020 - PM -
PM 2019 - Livsmedelsverkets förtroendemätning bland livsmedelsföretag 2018
Sammanfattade resultat Hösten 2018 genomfördes telefonintervjuer med 1500 livsmedelsföretag inom tillverkning, storhushåll/restaurang, handel/butik, primärproduktion och vattenverk. Syftet v...Om Livsmedelsverket - Utgivningsår 2019 - PM -
PM 2020 - Spannmål 2016 - Analys av näringsämnen
-
Bra mat för spädbarn under ett år - 15 språk
Livsmedelsverkets råd om mat för spädbarn upp till ett år grundas på den samlade forskningen och är tänkta att vara ett stöd för dig som förälder. De är skrivna för att passa för de flesta. ...Barn, Andra språk - Utgivningsår 2011 - Broschyr -
Faktaskrifterna - Vad är nyttiga och onyttiga kolhydrater?
Kolhydrater är samlingsnamnet för stärkelse, kostfiber och olika sockerarter. De förekommer i livsmedel av väldigt olika karaktär – allt ifrån läsk, saft och strösocker till bröd, pasta, f...Råd och rekommendationer, Matvanor - Utgivningsår 2016 - Broschyr -
Livsmedelsallergier och överkänslighet
Om man inte tål att äta viss mat kan det bero på att man är allergisk (matallergi). Man kan också reagera mot speciella ämnen, utan att det är fråga om allergi i egentlig mening. Då används ...Allergi, Oönskade ämnen - Utgivningsår 2013 - Broschyr -
Att anlägga egen brunn för bra dricksvatten
Råd och tips för hälsosamt dricksvatten. Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel. Därför är det viktigt med god vattenkvalitet och en väl fungerande brunn. Den här broschyren vänder sig ti...Dricksvatten, Råd och rekommendationer - Utgivningsår 2014 - Broschyr -
Vad äter svenskarna? Livsmedels- och näringsintag bland vuxna i Sverige
I Riksmaten 2010-11 har vi undersökt svenskarnas matvanor, det vill säga vad och hur mycket vuxna i Sverige äter. Resultaten ger oss viktig kunskap om hur livsmedelskonsumtionen ser ut i ol...Matvanor - Utgivningsår 2012 - Broschyr -
Faktaskrifterna - Protein, hur mycket är lagom?
Maten vi äter spelar en avgörande roll för vår hälsa. Att äta grönare, lagom mycket och röra på sig är grunden för en hälsosam helhet. Grönsaker, frukt, fullkorn, fisk, nyttiga oljor och ma...Råd och rekommendationer, Matvanor - Utgivningsår 2016 - Broschyr -
Små dricksvattenanläggningar
Information om regler för dig som producerar och tillhandahåller dricksvatten i en kommersiell eller offentlig verksamhet. I den här broschyren hittar du information om vilka regler som gäll...Dricksvatten, Stöd till företag - Utgivningsår 2018 - Broschyr -
Tillsammans gör vi skillnad - inriktningen för Livsmedelsverket
"Tillsammans gör vi skillnad" är Livsmedelsverkets gemensamma planeringsunderlag.Om Livsmedelsverket - Utgivningsår 2021 - Broschyrer & foldrar -
2019 - Kompetensprovning av laboratorier mikrobiologi - Rapport, dricksvatten september 2019
-
2019 - Proficiency Testing Microbiology - Report, Drinking Water September 2019, ed 2
-
Livsmedelsverkets årsredovisning 2018
Livsmedelsverket har som förvaltningsmyndighet till uppgift att i konsumenternas intresse arbeta för säker mat och dricksvatten, att ingen konsument ska bli lurad om vad maten innehåller och...Om Livsmedelsverket - Utgivningsår 2019 - Årsredovisning -
2010 nr 05 - Riksprojekt 2009 - Salmonella, Campylobacter och E.coli i färska kryddor och bladgrönsaker från Sydostasien
-
2005 nr 05 - Lunchmat i Uppsala 2001 - Undersökning av matens energi- och fettinnehåll
-
Faktablad kokning av dricksvatten, tigrinska
-
Nyckelhålet, spanska
Information om nyckelhålet på spanska.Matvanor, Andra språk - Utgivningsår 2010 - Folder -
Nyckelhålet, norska
Information om nyckelhålet på norska.Matvanor, Andra språk - Utgivningsår 2010 - Folder -
Handbok dricksvattenrisker - Mikrobiologiska risker i ytråvatten
Handbokens syfte är att bidra till vattenverkens arbete för mikrobiologiskt säkert dricksvatten. Mer specifikt utgör den ett stöd vid övervakning och bedömning av mikrobiologisk kvalitet på...Dricksvatten, Mikrobiologi - Utgivningsår 2017 - Handböcker & verktyg -
Övningshandbok dricksvattenförsörjning
Denna övningshandbok vänder sig i första hand till dricksvattenproducenter, men även till andra som kan komma att beröras vid allvarliga störningar inom dricksvattenförsörjningen, till exemp...Dricksvatten, Krisberedskap - Utgivningsår 2007 - Handböcker & verktyg -
Mätprotokoll för matsvinn
I mätprotokollet för matsvinn (version 1.4, september 2020) fyller du i resultaten av de matsvinnsmätningar som har gjorts i din verksamhet. Du hittar Excel-filen under "Ladda ner" här intil...Miljö och matsvinn, Offentliga måltider - Utgivningsår 2020 - Handböcker & verktyg -
Trafikolycka med utsläpp av diesel inom skyddsområde för vattentäkt
-
2019 - Rapporterade misstänkta matförgiftningar 2018
-
L 2019 nr 12 - Allergiskt kontakteksem och andra hudreaktioner mot nickel
Denna vetenskapliga rapport ersätter den allergibroschyr som Livsmedelsverket tidigare gett ut om "Nickel, krom och andra mineralämnen" samt delar av allergibroschyren "Tillsatser, kryddor o...Allergi - Utgivningsår 2019 - Rapport -
L 2019 nr 11 - Överkänslighet mot tillsatser och organiska syror i mat
Denna vetenskapliga rapport ersätter de allergibroschyrer som Livsmedelsverket tidigare gett ut om "Tillsatser, kryddor och aromer" och "Organiska syror". Rapporten riktar sig främst till di...Allergi - Utgivningsår 2019 - Rapport -
L 2021 nr 15 - Kontroll av dioxiner och PCB i livsmedel 2014-2020
Livsmedelsverket genomför årligen ett provtagningsprogram för övervakning av att gränsvärdena för dioxiner och PCB i livsmedel inte överskrids. I programmet övervakas även halterna av dessa...Oönskade ämnen, Livsmedelskontroll - Utgivningsår 2021 - Rapport -
L 2021 nr 22 - Matsvinn i kommunala förskolor, skolor och äldreboenden
Detta är Livsmedelsverkets andra nationella kartläggning av matsvinn från luncherna vid kommunala måltidsverksamheter. Resultaten kommer att bidra till rapporteringen för det nationella etap...Miljö och matsvinn, Offentliga måltider - Utgivningsår 2021 - Rapport -
L 2021 nr 09 - Alkoholkonsumtion under graviditet. Risker vid låg konsumtion, Riskvärderingsrapport
Rekommendationen för gravida i Sverige, och i många andra länder, är att avstå alkohol under graviditeten så snart misstanke om graviditet finns. Den här riskvärderingen utgör underlag för r...Råd och rekommendationer, Gravid/ammande - Utgivningsår 2021 - Rapport -
L 2021 nr 18 - Kontroll av bekämpningsmedelsrester i livsmedel 2019
Livsmedelsverket kontrollerar årligen om vegetabiliska och animaliska livsmedel innehåller rester av bekämpningsmedel – för att maten ska vara säker. Vi analyserar stickprov av främst veget...Livsmedelskontroll, Oönskade ämnen - Utgivningsår 2021 - Rapport -
L 2021 nr 23 - Rapporterade misstänkta matförgiftningar 2020
Denna rapport sammanställer och analyserar rapporter om matförgiftningar i Sverige under 2020. I rapporten beskrivs hur många blir sjuka av maten, vilka de vanligaste smittämnena och livsme...Smittskydd och hygien, Oönskade ämnen - Utgivningsår 2021 - Rapport -
PM 2021 - Upphörande av besiktningsmoment i massetermuskel
Den 1 mars år 2020 togs besiktningsmomentet i massetermuskel på nötkreatur bort från köttkontrollen. Slutsatsen i riskhanteringen var att anskärning av tuggmuskelatur var ett mycket tungt oc...Livsmedelskontroll - Utgivningsår 2021 - PM -
S 2021 nr 03 - Kontrollen i livsmedelskedjan
Sveriges rapport till EU-kommissionen om kontrollen i livsmedelskedjan har från och med i år ett nytt format. Det beror på att förordning (EU) nr 2019/723 med en standardiserad förlaga för r...Livsmedelskontroll - Utgivningsår 2021 - Rapport -
S 2021 nr 02 - Antibiotikaresistens hos campylobacter
Rapporten redovisar resultatet av ett kunskapsuppbyggande projekt om antibiotikaresistens hos campylobacter som hittats på kycklingkött i butik och hos patienter i Sverige. Projektet har ge...Smittskydd och hygien, Oönskade ämnen - Utgivningsår 2021 - Rapport -
L 2022 nr 05 - Riskvärdering av bly i dricksvatten
Syftet med denna riskvärderingen är att ge en bild av vilka risker det finns med att dricka vatten med olika halter av bly. Denna värdering har betydelse för hur Livsmedelsverket ska agera ...Dricksvatten, Oönskade ämnen - Utgivningsår 2022 - Rapport -
L 2022 nr 07 - Bedömning av analysresultat vid fynd av shigatoxin-producerande E. coli (stec) i livsmedel
Denna rapport utgör ett vetenskapligt underlag för att ta ställning till om Livsmedelsverkets riktlinjer för bedömning av analysresultat vid fynd av stec i livsmedel behöver uppdateras med a...Smittskydd och hygien, Oönskade ämnen - Utgivningsår 2022 - Rapport -
Handbok för klimatanpassad dricksvattenförsörjning - 2019
Klimatförändringarna ändrar förutsättningarna för många verksamheter i samhället, även dricksvattenförsörjningen. Handboken handlar om hur kommuner kan klimatanpassa sin dricksvattenprodukti...Dricksvatten, Krisberedskap - Utgivningsår 2019 - Handböcker & verktyg -
Hur säkert är ditt företag - säkerhetshandbok för livsmedelsföretag
Det här är en förebyggande, övergripande säkerhetshandbok med information och praktiska verktyg. Boken är skriven för små och medelstora företag men kan även inspirera andra. Den omarbetade ...Stöd till företag, Krisberedskap - Utgivningsår 2018 - Handböcker & verktyg -
2018 - Sveriges kontroll i livsmedelskedjan 2017
Detta är Rapporten om Sveriges kontroll i livsmedelskedjan 2017. Rapporten omfattar de kontrollområden som ingår i Sveriges fleråriga kontrollplan för livsmedelskedjan, (benämns ofta endast ...Livsmedelskontroll, Om Livsmedelsverket - Utgivningsår 2018 - Rapport -
2018 nr 03 - Djurslagsverifiering av köttvaror från vilt
Livsmedelsverket genomförde under hösten 2017 ett projekt i syfte att verifiera att angiven märkning på produkter med viltkött var rätt med avseende på djurslag (art). Produkterna omfattade...Livsmedelskontroll, Oönskade ämnen - Utgivningsår 2018 - Rapport -
2018 nr 06 - Restsubstanser kontrollen 2016
Under 2016 undersökte Livsmedelsverket inom kontrollprogrammet för restsubstanser 5 121 prover från levande djur och animaliska livsmedel. Syftet med programmet är att övervaka att animalis...Oönskade ämnen, Livsmedelskontroll - Utgivningsår 2018 - Rapport