Publikationer
Visa varukorg-
Gravida - Råd om bra mat.pdf
Livsmedelsverkets råd om bra mat för gravida är till för att både den gravida och barnet i magen ska må bra! Råden finns på www.livsmedelsverket.se/gravid. Den här foldern ger en introdukti...Publikationstyp : Broschyr/FolderÄmne : Gravid/ammande, Råd och rekommendationerUtgivningsår : 2020 -
Matpyramiden - Affisch
Matpyramiden visar på ett enkelt sätt hur man kan äta hälsosamt. I basen hittar du mat som det är bra att äta mycket av. I mitten och lite högre upp finns mat du behöver, men lite mindre av....Publikationstyp : AffischÄmne : Matvanor, Råd och rekommendationerUtgivningsår : 2025 -
Bra mat för spädbarn under ett år - engelska
The Swedish Food Agency’s advice on food for children up to one year is based on collected research and is intended to be support for parents. It is written to suit most families. Not all th...Publikationstyp : Broschyr/FolderÄmne : Andra språk, BarnUtgivningsår : 2010 -
Faktaskrifterna - Hälsosam helhet
Maten vi äter spelar en avgörande roll för vår hälsa. Att äta grönare, lagom mycket och röra på sig är grunden för en hälsosam helhet. Grönsaker, frukt, fullkorn, fisk, nyttiga oljor och ma...Publikationstyp : Broschyr/FolderÄmne : Råd och rekommendationer, MatvanorUtgivningsår : 2016 -
Gotland utan transporter - kommer maten att räcka?
Detta är en kortversion av projektrapporten Konsekvenser för Gotland med uteblivna livsmedelstransporter. Projektet, som pågick 2014-2016, innebar att flera aktörer tillsammans studerade hur...Publikationstyp : Broschyr/FolderÄmne : KrisberedskapUtgivningsår : 2017 -
Nyckelhålet, norska
Information om nyckelhålet på norska.Publikationstyp : Broschyr/FolderÄmne : Matvanor, Andra språkUtgivningsår : 2010 -
2014 nr 18 - Lead in game meat part 1, Ammunition residues and chemical analysis
During 2012-2014 the National Food Agency investigated lead levels in game meat taken with lead ammunition andwhether the consumption of game meat could be a risk for the consumers. The work...Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnen, Andra språkUtgivningsår : 2014 -
2014 nr 15 - Rapport från workshop 27-28 november 2013 av Lena Jönsson Risk- och sårbarhetsanalys
Publikationstyp : RapportÄmne : KrisberedskapUtgivningsår : 2014 -
2014 nr 26 - Bly och kadmium i vegetabilier odlade kring Rönnskärsverken, Skelleftehamn 2012
Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnenUtgivningsår : 2014 -
2016 - Förekomst av shigatoxinproducerande Escherichia coli (STEC) i svenskt nötkött
Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygienUtgivningsår : 2016 -
2015 nr 10 - Kommuners och Livsmedelsverkets rapportering av livsmedelskontrollen 2014
Publikationstyp : RapportÄmne : LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2015 -
2016 - Hanteringsrapport, dioxin och dioxinlika PCB i ägg
Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnen, LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2016 -
2014 nr 18 - Bly i viltkött Del 4 - riskhantering
Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnenUtgivningsår : 2014 -
2015 nr 20 - Drycker - analys av näringsämnen
Publikationstyp : RapportÄmne : NäringsämnenUtgivningsår : 2015 -
2017 - Livsmedelsverkets arbete för att göra det enkelt att starta och driva företag – Redovisning april 2017
Publikationstyp : RapportÄmne : Stöd till företagUtgivningsår : 2017 -
2016 nr 13 - Bra livsmedelsval under graviditet - baserat på Nordiska näringsrekommendationer 2012
Publikationstyp : RapportÄmne : Råd och rekommendationerUtgivningsår : 2016 -
2017 nr 02 del 1 - Tillväxt av bakterier vid avsvalning, förvaring och upptining, Riskhanteringsrapport
Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygienUtgivningsår : 2017 -
2017 nr 03 del 1 - Inaktivering av bakterier, parasiter och virus, Riskhanteringsrapport
Publikationstyp : RapportÄmne : Råd och rekommendationerUtgivningsår : 2017 -
2016 nr 21 - Samordnade kontrollprojekt 2016 − Vitamin D i kosttillskott
Publikationstyp : RapportÄmne : Livsmedelskontroll, NäringsämnenUtgivningsår : 2016 -
2016 nr 14 - Utvärdering av Livsmedelsverkets samordnade kontrollprojekt 2015
Publikationstyp : RapportÄmne : LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2016 -
2017 nr 06 del 1 - Biogena aminer i livsmedel, Riskhanteringsrapport
Publikationstyp : RapportÄmne : NäringsämnenUtgivningsår : 2017 -
2017 nr 01 - Kontroll av GMO i livsmedel 2016
Publikationstyp : RapportÄmne : LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2016 -
2018 nr 21 - Råd om D-vitamintillskott till riskgrupper
En relativt stor andel av befolkningen får i sig mindre D-vitamin än rekommenderat, trots reglerad berikning av vissa livsmedel. Livsmedelsverket har därför gjort en översyn av behoven av ti...Publikationstyp : RapportÄmne : Råd och rekommendationerUtgivningsår : 2018 -
2018 - livsmedelsproduktionen i Sverige 2035
Sektorsgemensam omvärldsanalys Denna rapport är framtagen inom ramen för det MSB-finansierade projektet Kontinuerlig bevakning och analys av omvärldens förändringars inverkan på krisberedska...Publikationstyp : RapportÄmne : Miljö och matsvinnUtgivningsår : 2018 -
2018 nr 07 - D-vitamin under graviditet och amning
I den senaste versionen av de Nordiska Näringsrekommendationerna (NNR 2012) är rekommenderat intag för gravida och ammande kvinnor 10 μg D-vitamin/dag. Det är samma rekommenderade intag som ...Publikationstyp : RapportÄmne : Gravid/ammande, Råd och rekommendationerUtgivningsår : 2018 -
2018 nr 08 - Kontroll av bekämpningsmedelsrester i livsmedel 2016
Livsmedelsverket kontrollerar årligen rester av bekämpningsmedel i vegetabiliska och animaliska livsmedel. Utgångspunkten är att verka för att maten ska vara säker. Genom att analysera stic...Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnen, LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2018 -
2018 nr 11 - Mikrobiomet risk- och nyttoprofil - Interaktioner mellan maten och tarmfloran
Livsmedelsverket har i denna rapport, utifrån myndighetens perspektiv, sammanställt kunskapsläget om tarmflorans betydelse inom livsmedelsområdet. Det avgränsade syftet har varit att beskri...Publikationstyp : RapportÄmne : Matvanor, NäringsämnenUtgivningsår : 2018 -
2017 nr 18 del 2 - Nitrat o nitrit i livsmedel och dricksvatten från egen brunn, riskvärderingsrapport
Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnenUtgivningsår : 2019 -
2017 nr 37 - Mat och måltider i äldreomsorgen
Vetenskapliga underlag om måltidsmiljö och verksamhetsstruktur, fysiologiska och sensoriska aspekter av åldrandet samt särskilda näringsbehov hos sköra äldrePublikationstyp : RapportÄmne : Offentliga måltiderUtgivningsår : 2017 -
2017 nr 31 - Listeria monocytogenes i kallrökt eller gravad fisk och skivade charkprodukter
Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygien, LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2017 -
2017 nr 15 del 2 - Kadmium i livsmedel, Riskvärderingsrapport
Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnen, Råd och rekommendationerUtgivningsår : 2017 -
2017 nr 06 del 2 - Biogena aminer i livsmedel, Riskvärderingsrapport
Publikationstyp : RapportÄmne : NäringsämnenUtgivningsår : 2017 -
2017 nr 14 del 1 - Lektiner i baljväxter, Riskhanteringsrapport
Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnenUtgivningsår : 2017 -
2017 nr 38 - Redlighet Kalix Löjrom kontrollprojekt
Publikationstyp : RapportÄmne : Märkning, LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2017 -
L 2019 nr 17 - Sveriges livsmedelskontroll 2018
I den här rapporten presenterar Livsmedelsverket resultat från livsmedelskontrollen år 2018: i primärproduktionen, leden efter primärproduktionen och dricksvattenanläggningar. Liksom tidigar...Publikationstyp : RapportÄmne : Livsmedelskontroll, Om LivsmedelsverketUtgivningsår : 2019 -
2020 - Report summaries from the Swedish government commission to reduce food loss and waste 2017- 2019
Publikationstyp : RapportÄmne : Miljö och matsvinn, Andra språkUtgivningsår : 2020 -
2018 - Kompetensprovning av laboratorier Mikrobiologi - Rapport, Dricksvatten 2018 September
Publikationstyp : RapportÄmne : Mikrobiologi, DricksvattenUtgivningsår : 2018 -
L 2019 nr 15 - Livsmedelsburen toxoplasmos, riskhanteringsrapport
Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygien, Råd och rekommendationerUtgivningsår : 2019 -
2019 - Kompetensprovning av laboratorier mikrobiologi - Rapport, dricksvatten september 2019
Publikationstyp : RapportÄmne : MikrobiologiUtgivningsår : 2019 -
2018 - Proficiency Testing Microbiology - Report, Drinking water 2018 September
Publikationstyp : RapportÄmne : Mikrobiologi, DricksvattenUtgivningsår : 2018 -
2018 - Proficiency Testing Microbiology - Report, Food 2018 April
Publikationstyp : RapportÄmne : MikrobiologiUtgivningsår : 2018 -
2019 - Proficiency testing Microbiology - Report, Food April 2019
Publikationstyp : RapportÄmne : MikrobiologiUtgivningsår : 2019 -
2018 - Mikrocystin och nodularin
Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnenUtgivningsår : 2018 -
Nyckelhålet, bosniska
Information om nyckelhålet på bosniska.Publikationstyp : Broschyr/FolderÄmne : Matvanor, Andra språkUtgivningsår : 2010 -
Nyckelhålet, kurdiska
Information om nyckelhålet på kurdiska.Publikationstyp : Broschyr/FolderÄmne : Matvanor, Andra språkUtgivningsår : 2010 -
Nyckelhålet, danska
Information om nyckelhålet på danska.Publikationstyp : Broschyr/FolderÄmne : Matvanor, Andra språkUtgivningsår : 2010 -
L 2019 nr 04 – Kartläggning av bakterier på lammkött från butik
Matförgiftningar orsakade av bakterier fortsätter att vara ett stort problem i Sverige. Den svenska samhällskostnaden för matförgiftningar orsakade av de fem viktigaste matförgiftningsbakter...Publikationstyp : RapportÄmne : LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2019 -
L 2022 nr 18 - Kartläggning av måltidsverksamheten på sjukhus 2022 - Fakta om offentliga måltider
Detta är Livsmedelsverkets första nationella kartläggning av offentliga måltider på sjukhus. Alla Sveriges 21 regioner har deltagit. Områden som kartlagts är organisation och styrning, samve...Publikationstyp : RapportÄmne : Offentliga måltider, VårdenUtgivningsår : 2022 -
2020 /03221 En robust livsmedelsförsörjning vid kriser och höjd beredskap
Livsmedelsverket och Jordbruksverket har på uppdrag av regeringen analyserat och redogör för lärdomarna som utbrottet av det nya coronaviruset gav avseende livsmedelsförsörjningen. Rapporte...Publikationstyp : RapportÄmne : Krisberedskap, RegeringsuppdragUtgivningsår : 2021 -
L 2021 nr 23 - Rapporterade misstänkta matförgiftningar 2020
Denna rapport sammanställer och analyserar rapporter om matförgiftningar i Sverige under 2020. I rapporten beskrivs hur många blir sjuka av maten, vilka de vanligaste smittämnena och livsme...Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygien, Oönskade ämnenUtgivningsår : 2021 -
L 2021 nr 02 - Matsvinn i hemmet
I rapporten redovisas resultaten från en enkätundersökning om konsumenternas kännedom, attityd och beteende om matsvinn. Resultatet kommer användas för det fortsatta arbetet med att minska m...Publikationstyp : RapportÄmne : RegeringsuppdragUtgivningsår : 2021 -
L 2021 nr 24 - Sveriges Livsmedelskontroll 2020
I rapporten presenteras hur livsmedelskontrollen har fungerat i primärproduktionen, leden efter primärproduktionen och viddricksvattenanläggningar under år 2020. Rapporten utgör ett underlag...Publikationstyp : RapportÄmne : LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2021 -
L 2021 nr 01 - Åtgärder för att hantera allergena risker med insekter
Denna rapport redovisar och motiverar de åtgärder som Livsmedelsverket anser vara nödvändiga för att minska risken för att allergiska konsumenter drabbas av allergiska reaktioner mot insekte...Publikationstyp : RapportÄmne : AllergiUtgivningsår : 2021 -
PM 2022 - Kartläggning av kemiska ämnen i FCM
Kartläggning av kemiska ämnen i material avsedda att komma i kontakt med livsmedel (FCM) där harmoniserad EU-lagstiftning saknas. Reglering och klassificering av ämnena enligt kemikalielagst...Publikationstyp : PMÄmne : Oönskade ämnen, LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2022 -
S 2025 nr 01 - Revision av länsstyrelsernas offentliga kontroll i livsmedelskedjan 2024
Alla myndigheter inom EU som utför offentlig kontroll i livsmedelskedjan ska se till att de blir reviderade, för att säkerställa sin efterlevnad av lagstiftningen. Revisioner kan identifiera...Publikationstyp : RapportÄmne : LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2025 -
PM 2020 - Nyckellivsmedel i Riksmaten ungdom 2016-17
Underlag för planering av Livsmedelsdatabasens analysprojekt. Arbetet med att uppdatera den svenska livsmedelsdatabasen pågår kontinuerligt och årligen genomförs projekt på Livsmedelsverket ...Publikationstyp : PMÄmne : Undersökningar, SkolaUtgivningsår : 2020 -
PM 2023 - Målgruppsanalys av beslutsfattare inom dricksvatten- och avloppsområdet
De som sitter i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och kommunala nämnder kan ibland behöva kunskapsstöd i olika sakfrågor. För att identifiera behovet har Nationella samordningsgruppen för d...Publikationstyp : PMÄmne : DricksvattenUtgivningsår : 1 -
L 2025 nr 04 - Livsmedelsverkets generella kostråd för den vuxna befolkningen
Livsmedelsverkets kostråd för vuxna beskriver en kost som är bra för hälsan, med utgångspunkt från de nordiska näringsrekommendationerna. På uppdrag av regeringen har även svensk livsmedelsp...Publikationstyp : RapportÄmne : Råd och rekommendationer, RegeringsuppdragUtgivningsår : 2025 -
Livsmedelsverkets årsredovisning 2015
Publikationstyp : ÅrsredovisningÄmne : Om LivsmedelsverketUtgivningsår : 2016 -
Livsmedelsverkets årsredovisning 2022
Publikationstyp : ÅrsredovisningÄmne : Om LivsmedelsverketUtgivningsår : 2023