Turkiet

Här finns information om särskilda krav på export av livsmedel från Sverige till Turkiet. Längst ner på sidan hittar du de exportintyg som utfärdas lokalt på exportanläggningen.

Vägledningar för att exportera livsmedel till Turkiet

Om ditt företag vill exportera livsmedel till Turkiet finns flera vägledningar och resurser som kan hjälpa dig att förstå de krav och regler som gäller.

Access2Market - En EU-plattform där du kan söka information om olika länders importkrav för livsmedel, baserat på tullnumret för produkten.

Access2Market - EU

EU-kommissionen - Innehåller vägledning till marknaden i Turkiet.

The Food and Beverage Market Entry Handbooks - EU

Business Sweden - Ger stöd och vägledning för svenska företag som vill etablera sig i Turkiet.

Business Sweden i Turkiet

Myndigheter i Sverige som får utfärda intyg

Turkiska Ministry of Agriculture and Forestry har publicerat en lista över svenska myndigheter som får utfärda intyg vid export av livsmedel.

Innan ett intyg utfärdas kontrollera att myndigheten finns med på listan och har rätt namn.

Bitkisel Kökenli Gıda ve Yemlerin İthalatı (tarimorman.gov.tr)

Föranmälan av vissa livsmedel

Om du ska skicka vissa livsmedel till Turkiet – till exempel sammansatta produkter – måste du skicka en föranmälan till rätt gränskontrollstation.

Föranmälan ska innehålla:

  • vilka livsmedel som ingår i sändningen
  • en ingrediensförteckning med procentandelar
  • batch- eller partinummer.

Du hittar kontaktuppgifter till gränskontrollstationen i bilagan (gäller från maj 2024).

Innan du börjar exportera:

  • Kontrollera med din importör om din produkt omfattas av kravet.
  • Ta reda på vilka dokument du behöver.
  • Kontrollera att kontaktuppgifterna i bilagan fortfarande stämmer.

Bilaga e-postadress till gränskontrollstation i Turkiet

​Registrera anläggning för export till Turkiet

Från den 1 januari 2026 gäller nya turkiska regler för registrering av anläggningar.

Reglerna gäller anläggningar i Sverige som producerar, processar mjölkprodukter, fiskeriprodukter, gelatin eller kollagen för export till Turkiet. Anläggningar måste registreras hos Turkiets myndighet Ministry of Agriculture and Forestry via Livsmedelsverket.

List of customs tariff - Appendix 1

Så registrerar du din anläggning:

  1. Skicka in din ansökan via Livsmedelsverkets e-tjänst
  2. Bifoga ifyllt dokument Appendix 5. Dokumentet ska vara fyllt och undertecknat av en inspektör.

Viktigt! Sista dag för ansökan: 14 november 2025.

Exportansökan e tjänst - Livsmedelsverket

Appendix 2
Appendix 5

Äggprodukter

Ett intyg för äggprodukter hittar du längre ner på denna sida.

Vid utbrott av fjäderfäsjukdomar kan Turkiet tillfälligt stoppa import från vissa delar av Sverige.

Restriktioner i exporten

Mjölkprodukter

Turkiet använder två olika hälsointyg för export av mjölkprodukter. Varje intyg gäller för olika typer av produkter.

Så här gör du:

  • Läs intygstexterna och kontrollera vilken som passar din produkt bäst.
  • Titta särskilt på uppgifterna i Box I.19.
  • Kontrollera alltid med din kund i Turkiet vilket intyg som krävs för din produkt.

Hudar för livsmedelsproduktion

Turkiets hälsointyg för export av hudar som ska användas i livsmedelsproduktion finns längst ner på den här sidan.

Intyg för GMO frihet - inte längre ett krav

Turkiet har ändrat sin lagstiftning och kräver inte längre intyg som visar att livsmedel är fria från genetiskt modifierade organismer (GMO).

Därför har de officiella intygen för GMO-frihet tagits bort.

Om din kund ändå begär ett sådant intyg:
Skicka i så fall kontaktuppgifter till den turkiska myndighetsperson som kräver intyget.

Kontaktuppgifter

Företag som är intresserade av export till Turkiet kan kontakta Livsmedelsverket via e-postadressen

exportfragor@slv.se

Exportintyg

Exportintygen bygger på turkiska mallar, men de är inte bekräftade av Livsmedelsverket med Turkiet.
Kontakta din importör i Turkiet för att säkerställa att intyget godkänns för din produkt.

LIVS 189 Turkiet - Äggprodukter
Observera att Newcastlesjuka får inte ha förekommit i ursprungsbesättningen och inom en radie av 10 km från denna under 30 dagar före export.

LIVS 192 Turkiet - Mjölkprodukter-I
LIVS 279 Turkiet - Mjölkprodukter-II
LIVS 249 Turkiet - Fiskeriprodukter
Produkter från karpfiskar (Cyprinus carpio) får tills vidare inte exporteras då Sverige för närvarande inte uppfyller kravet i punkten II.2.2 i intyget avseende Koi herpes virus (KHV). 

LIVS 250 Turkiet - Gelatin
LIVS 450 Turkiet - Kollagen
LIVS 372 Turkiet - Hudar för livsmedelsproduktion

Senast granskad 2025-09-11