Hållbar livsmedelskonsumtion

En grupp med människor i olika åldrar som äter mat på veranda

Maten påverkar oss människor och vårt samhälle på många olika sätt. Bra matvanor bidrar till bättre hälsa, nu och i framtiden. En hållbar matproduktion kan ge positiva effekter på klimatet, miljön och djuren. Vad vi äter och hur vi producerar mat är därför centrala frågor för ett hållbart samhälle.

Livsmedelsverket arbetar för att främja en hållbar livsmedelskonsumtion på många olika sätt – genom kostråd, riktlinjer för offentliga aktörer, märkningen Nyckelhålet och genom dialog med företag i livsmedelsbranschen. Bland annat.

Råd för olika faser i livet

Livsmedelsverkets kostråd ger kunskap om hur man kan äta för att må bra på kort och lång sikt. I korthet innebär det att äta mycket mat från växtriket och lite mindre från djurriket. Vi ger också råd om hur man kan minska matsvinnet och göra miljösmarta matval.

Kunskap till hälso- och sjukvården och skolan

Riktlinjer för måltider inom vård, skola och omsorg

Nyckelhålet – en märkning för de hälsosammare valen

Dialoger och samarbeten med livsmedelsbranschen

Livsmedelsproducenter och handeln har stora möjligheter att underlätta en hållbar livsmedelskonsumtion. Livsmedelsverket arbetar tillsammans med branschen för att driva på den utvecklingen. Här är några exempel: Vi följer upp branschorganisationernas arbete med frivilliga överenskommelser om att minska mängden salt och socker i maten. Vi deltar som partner i Fullkornsfrämjandet, som syftar till att öka konsumtionen av fullkorn. Vi är partner i Generation-Pep, som arbetar för en aktiv och hälsosam livsstil bland barn och unga.

Mål för en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion

Verksamhet

Senast granskad 2025-01-22