Livsmedelsverkets arbete för Sveriges livsmedelsstrategi

Livsmedelsverket arbetar tillsammans med andra myndigheter för att uppnå målen i Sveriges livsmedelsstrategi. Strategin är en grund för en hållbar livsmedelspolitik fram till 2030.

Övergripande mål med tre områden

Bakom Sveriges livsmedelsstrategi ligger visionen om att Sverige 2030 har en globalt konkurrenskraftig, innovativ, hållbar och attraktiv livsmedelskedja att verka i. Den inhemska livsmedelsproduktionen ska öka samtidigt som de nationella miljömålen uppfylls. Syftet är att skapa tillväxt, fler jobb och en ökad självförsörjningsgrad av livsmedel.

I mars 2025 uppdaterades strategin som kallas för Livsmedelsstrategin 2.0, i den anges tre nya fokusområden:

  • Ökad robusthet i livsmedelskedjan
  • Exportfrämjande
  • Svensk kvalitet och gastronomi

Åtgärder

Regeringen har tagit fram en lista över olika vilka uppdrag som myndigheter och akademin har fått inom livsmedelsstrategin 2.0. För Livsmedelsverkets del handlar det om att arbeta med att:

  • fortsätta utveckla insatser för att motverka livsmedelsfusk bland annat i syfte att öka konsumenternas förtroende för redligheten i livsmedelsproduktionen

  • fortsätta arbetet med förebyggande och effektiva åtgärder för att minska livsmedelsförluster och matsvinn i hela livsmedelskedjan

  • underlätta möjligheterna för samarbete mellan relevanta myndigheter och lokala livsmedelsproducenter avseende offentliga måltider samt sprida goda exempel från pågående och tidigare projekt

  • effektivisera arbetet med exportgodkännande för svenska livsmedel och jordbruksvaror i syfte att underlätta för ökad export. Arbetet ska bidra till att nya marknader utanför EU öppnas och existerande exportmarknader utanför EU hålls öppna

  • fortsätta arbetet med att utveckla offentliga måltider i syfte att främja hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion i offentlig sektor

  • fortsätta subventionera jägares kostnader för analyser av trikin- och cesium-137 i vildsvin. Livsmedelsverket ska även genomföra en utvärdering av nuvarande system och kostnader för dessa subventioner, inklusive kretsen av ersättningsmottagare. Vidare ska Livsmedelsverket analysera behovet av och lämna förslag på eventuella ytterligare åtgärder som kan öka avsättningen av vildsvinskött

  • slopa avgiften för att ansöka om en skyddad beteckning för ett livsmedel för att underlätta för svenska livsmedelsföretag att kunna visa ett tydligt mervärde med sin produkt

Åtgärdslista i Livsmedelsstrategin 2.0 - Regeringen

Redovisning av åtgärder

Senast granskad 2025-04-11