L 2025 nr 05 - Ett nytt recept för skolmåltider

Sverige har en lång tradition av skolmåltider och har ett världsunikt system för dem. Genom åren har synen på skolmåltider förändrats från att enbart handla om att mätta elever till att se skolmåltiderna som ett verktyg i omställningen till en mer hälsosam och hållbar livsmedelskonsumtion. Vad vi äter och hur vi hanterar maten påverkar miljön och samhället på många sätt, hela livsmedelskedjan från jord till bord berörs. För att få till en förändring som leder till ett mer hållbart livsmedelssystem behövs nya arbetssätt och lösningar.

När Vinnova initierade en större satsning kring mat och hållbarhet för att öka olika aktörers förmåga att bidra till de globala hållbarhetsmålen, och pekade ut skolmåltidssystemet som ett område att börja arbeta med, såg Livsmedelsverket det som en möjlighet att både ta arbetet med skolmåltider i en ny riktning och lära nya arbetssätt.

Publikation

Läs publikation

Detaljerad information

Författare
Livsmedelsverket
Publikationstyp
Rapport
Ämne
Offentliga måltider - Regeringsuppdrag
Utgivningsår
2025
Antal sidor
70
Senast granskad 2025-05-07