Prata mat, rädda liv

Ohälsosamma matvanor är tillsammans med tobak ett av de främsta hoten mot folkhälsan i Sverige idag. Det visar internationell statistik. Samtidigt visar forskning att hälsosam mat kan göra stor skillnad. Både för individen och för folkhälsan.

Genom samtal om matvanor kan du som arbetar i hälso- och sjukvården ge patienterna möjlighet till ett friskare liv.

Här finns fakta, vetenskapligt grundad och praktisk kunskap. Livsmedelsverkets kostråd är lätta att ta till sig, och webbutbildningen Samtal och råd om bra matvanor utvecklad särskilt för dig. Vi vill att alla ska kunna hitta sitt sätt att äta hälsosammare. Prata mat, rädda liv. Börja här.

Människor i en park, solen lyser genom träden
Bra matvanor räddar liv Hälsosamma matvanor minskar risken för att bli sjuk eller dö i förtid av en kronisk sjukdom. Ta del av fakta och argument som visar varför det kan rädda liv att hälso- och sjukvården pratar mat.
Man pratar mat med sjuksköterska
Kunskap för dig och dina patienter Prata med patienterna om mat och matvanor. Här finns vetenskapligt grundad kunskap och praktiska verktyg att använda i samtalet.
Vårdpersonal samtalar framför datorn
Webbutbildningar om kost, livsstil och samtalet Stärk dina kunskaper i samtalet med patienten. ”Samtal och råd om bra matvanor” är framtagen av Socialstyrelsen och Livsmedelsverket, och ”Sundkurs” av Karolinska Institutet.
tallriksmodellen - två alternativ
Mer att läsa och lära på webbplatsen Utforska hela webbplatsen, här finns evidensbaserad och inspirerande kunskap, och praktiska verktyg för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.
Senast granskad 2021-07-09