Godis och läsk

17 procent av totala mängden kalorier kommer från godis, läsk, kakor och snacks. Det är för mycket eftersom den här typen av mat ger tomma kalorier, utan så mycket näring.


Tjejer äter mer godis och choklad än killar, men killar dricker mer läsk och saft. Killar på gymnasiet dricker mest läsk, storkonsumenterna dricker nästan en liter per dag. Ungdomar vars föräldrar har låg utbildning eller inkomst dricker mer läsk än ungdomar med högutbildade föräldrar.

Generellt är det fler som dricker vatten och färre som dricker läsk och saft än för 15 år sedan. Det är också bra att många inte äter godis, läsk och snacks varje dag, utan sparar "guldkanten" till helgen. Det gäller särskilt barnen i årskurs 5.

Få dricker energidrycker. På gymnasiet, där det är vanligast, dricker en av tio energidrycker.

Vårt råd är att man ska hålla igen på läsk, godis, kakor och glass. I genomsnitt får ungdomarna 17 procent av den totala mängden kalorier från godis, läsk, kakor och snacks. Men en del får i sig betydligt mer än det, vilket är bekymmersamt eftersom det kan leda till näringsbrist eller att man får i sig för mycket kalorier.

I Riksmaten ungdom deltog drygt 3 000 ungdomar i årskurs 5, 8 och årskurs 2 på gymnasiet.

Riksmaten ungdom

Senast granskad 2024-02-14