Vildsvinsutbildning för jägare som vill sälja direkt till konsument

Den 4 november 2024 trädde nya föreskrifter i kraft som gör det möjligt för jägare att sälja vildsvinskött direkt till privatpersoner. För att få sälja till privatpersoner måste jägaren bland annat gå en särskild utbildning om hantering av vildsvin. På denna sida finns information både för dig som är jägare och arrangör av utbildningen.

Arbete med att ta fram utbildningar pågår också hos andra aktörer.

Innan du får påbörja din verksamhet ska du som jägare även anmäla dig hos länsstyrelsen i det län du bor och få en unik kod. Det är en viktig del i spårbarheten av köttet som sedan säljs eller skänks.

Till dig som utbildningsanordnare

Krav på innehåll i vildsvinsutbildning

Punkterna nedan är krav på vad utbildningen ska innehålla. Syftet är att ge kunskaper som är specifikt kopplade till vildsvin.

Mikrobiologiska faror och hygienisk slakt

  • Mikrobiologiska faror som Yersinia, Trichinella, Salmonella choleraesuis, Hepatit E
  • Kännetecken på kliniska symtom på afrikansk svinpest och hur misstänkt fall ska hanteras.
  • Livsmedelsverkets rekommendationer om skottrensning med avseende på bly
  • Hur nedkylning av slaktkroppar går till
  • Kännetecken på varmjäsning, hur det sprids i kroppen och hantering.
  • Putsning av förorenade slaktkroppar. 
  • Rengöring och desinficering av utrustning, rena och skyddande kläder vid hantering av slaktkroppar.

Provtagning för analys av trikiner och Cesium (Cs)

  • Godkända provtagningsmuskler för trikinprov och mängd: minst 10 gram av framben, tunga eller diafragma.
  • Provtagningsförfarande, provmängd och gränsvärde för Cs.
  • Avfallshantering vid påvisat trikin eller höga halter av Cs.
  • Tydlig information om vilka geografiska områden där fällda vildsvin alltid måste genomgå Cs-provtagning.

Spårbarhet och dokumentation

  • Vilken spårbarhet som behöver finnas mellan prover, slaktkropp och produkter.
  • Vilka dokumentationskrav som finns efter nya föreskrifterna.

Intyg efter utbildningen

Efter avklarad kurs ska kursdeltagare få ett intyg. Följande uppgifter bör finnas med på kursintyget:

  • Deltagarens namn och personnummer
  • Datum för genomförd utbildning
  • Kursanordnarens namn, organisationsnummer, hemsida och logotype
  • Kursledarens namn och titel

Leveranser utan krav på påbyggnadsutbildning

Enligt de nya reglerna kan jägare även, utan särskilda krav på vidareutbildning, sälja oavhudade vildsvin till detaljhandelsanläggningar, som butiker, restauranger och offentliga kök som är registrerade för hantering av vildsvin hos sin kommun. Även fortsättningsvis får jägare lämna vildsvin till vilthanteringsanläggningar.

Krav vid förädling av köttet

Mer information om föreskrifterna

Senast granskad 2024-10-29