Nationell handlingsplan för minskat matsvinn i Sverige

Person med barn undersöker bäst-före-datum på en mjölkkartong

Sverige har en nationell handlingsplan för minskat matsvinn, "Fler gör mer", som berör hela livsmedelskedjan – primärproduktion, producenter, handel, måltider i vård, skola och omsorg, restauranger, konsumenter, myndigheter samt forskning och innovation.

Handlingsplanen omfattar tio åtgärder och har tagits fram av Livsmedelsverket, Naturvårdsverket och Jordbruksverket i nära samarbete med berörda aktörer. Den första versionen av handlingsplanen kom 2018, och har uppdaterats under 2024.
Fyra nyckelfrågor är förutsättningar för att handlingsplanens tio åtgärder ska bli framgångsrika:

  • Mål och uppföljningsmetoder
  • Aktiviteter och samarbete mellan aktörer i livsmedelskedjan
  • Ett förändrat konsumentbeteende
  • Ökad kunskap, forskning och innovation

Arbete för att genomföra handlingsplanen fortsätter 2026-2030

Livsmedelsverket, tillsammans med Jordbruksverket och Naturvårdsverket fortsätter att arbeta för att genomföra handlingsplanen under hösten 2025 och myndigheterna har fått ett nytt uppdrag inom den nationella livsmedelsstrategin att under 2026-2030 fortsätta arbetet för att minska matsvinnet. Arbetet inom uppdraget redovisas till regeringen senast den 28 februari varje år

FLER GÖR MER - Handlingsplan för minskat matsvinn 2030 - Februari 2025

Frågor?

Har du frågor om regeringsuppdraget är du välkommen att kontakta projektledare Karin Fritz, e-post: karin.fritz@slv.se eller matsvinn@slv.se

Senast granskad 2024-06-07