Allmänt om exportintyg

Här beskrivs olika typer av exportintyg som kan behövas vid export av livsmedel.

​Vad är ett exportintyg?

Vissa myndigheter i länder utanför EU kan begära att ett exportintyg  för livsmedlet som exporteras dit. Exportintyg, hälsointyg, och veterinärintyg är olika benämningar för samma typ av dokument. 

​Vem ansvarar för intyget?

Det är alltid livsmedelsföretagaren som ansvarar för att produkten uppfyller importlandets krav.
Kraven framgår av exportintyget, men mer information finns för varje land på Livsmedelsverkets webbplats.

​Hur fylls intyget i och signeras?

  • Företaget fyller i intyget.
  • Inspektören från kontrollmyndigheten granskar och signerar intyget.
  • Intygstexten får inte ändras.
  • Text får bara strykas där det särskilt anges.
  • Senaste versionen av intyget ska alltid användas.
  • De flesta intyg är överenskomna med importlandets myndigheter. Om intyget inte är överenskommet står det i texten, och då måste företaget stämma av intyget med importlandets myndighet via importören.
  • Varje sida ska undertecknas och stämplas av inspektören.

​Referensnummer på exportintyg

Varje exportintyg ska ha ett unikt referensnummer som kontrollmyndigheten anger. Livsmedelsverket använder modellen löpnr/årtal/anläggningsnummer, till exempel 0001/2019/3206.

Intyg för länder inom Euroasiska ekonomiska unionen (EaEU) har förtryckta referensnummer som följer med när intyget beställs från Livsmedelsverket.

Om intyget består av flera blad ska varje sida märkas med samma referensnummer.

​Ursprungsintyg (Certificate of origin)

Intyg för fiskprodukter från Havs- och vattenmyndigheten

Importländer kan dessutom kräva ett beredningsintyg och ett lagringsintyg. I det land där fisken har processats kan ett beredningsintyg (processing statement) skapas och i det land där produkten lagrats kan ett lagringsintyg (proof of storage) skapas. Intygen valideras av anläggningens kontrollmyndighet.

Importören behöver dessa intyg innan sändningen anländer till landet.

Plombering av sändningar

Vissa importländer kräver att sändningen ska plomberas och att plombnumret anges i intyget.

Plomberingen ska göras med en unik plomb av god kvalitet.

En blyplomb är inte tillräckligt, men en plastplomb med unikt nummer godtas.

Livsmedelsföretaget ska ha rutiner för att kunna spåra varje plombnummer till rätt sändning.

​Export via flygfrakt

Via flygfrakt kan det vara svårt att plombera sändningar, eftersom de ofta lastas om i större flygcontainrar.

Livsmedelsverket kan i dagsläget inte ge vägledning om hur plombering ska göras vid flygfrakt

Företaget bör därför kontakta importlandets myndighet (direkt eller via importör) för att ta reda på om plombering krävs och hur den ska utföras.

Traces 

Privatpersoners utförsel av livsmedel

Den som ska resa till länder utanför EU och vill ta med sig livsmedel bör kontakta landets myndigheter.

Ett enkelt sätt är att kontakta landets ambassad i Sverige, som kan ge information om regler och tillstånd.

Vissa länder begränsar hur mycket och vilka livsmedel man får ta med. Det kan också krävas tillstånd eller läkarintyg vid specialkost.

Intyg för material i kontakt med livsmedel

Senast granskad 2025-11-04