Peru

Här finns information om särskilda krav på export av livsmedel från Sverige till Peru.

Vägledningar för att exportera livsmedel till Peru

Om ditt företag vill exportera livsmedel till Peru finns flera vägledningar och resurser som kan hjälpa dig att förstå de krav och regler som gäller.

Access2Market - En EU-plattform där du kan söka information om olika länders importkrav för livsmedel, baserat på tullnumret för produkten.

EU-kommissionen - Innehåller vägledningar till marknaden i Peru.

Godkännande för export av kött och dess produkter

För att svenska företag ska kunna exportera kött och dess produkter till Peru krävs godkännande från Perus myndighet Servicio Nacional de Sanidad Agraria (SENASA).

Godkännandeprocessen omfattar:

  1. Ansökan - Sverige skickar en skriftlig ansökan till Peru
  2. Frågor från Peru - Svenska myndigheter och företag besvarar frågor från Peru. 
  3. Inspektion - Peru genomför en eller flera inspektioner i Sverige.
  4. Intyg - Anläggningar godkänds och intyg förhandlas med Peru.
  5. Återkommande inspektioner kan eventuellt förekomma.

Gelatin och Kollagen

Anläggning som vill exportera gelatin eller kollagen till Peru ska:

  • Ha Livsmedelsverket som kontrollmyndighet. 
  • Ha rutiner för att undvika korskontaminering med BSE-riskmaterial.
  • Använda hud eller skinn från gris som råvara.
  • Ange produktens syfte i exportintyget.

Livsmedelsverket har tillsammans med SENASA tagit fram ett exportintyg som du hittar längre ner på denna sida.

Mjölkprodukter

För export av mjölkprodukter finns ett EU-gemensamt exportintyg som utfärdas i TRACES.

Kontrollera med kunden i Peru att intyget gäller för just din produkt.

Kontaktuppgifter

Företag som är intresserade av export till Peru kan kontakta Livsmedelsverket via e-postadressen.

Exportintyg som har tagits fram i samråd med landets livsmedelsmyndighet

Senast granskad 2025-05-22