Vägledningar för att exportera livsmedel till Nya Zeeland
Om ditt företag vill exportera livsmedel till Nya Zeeland finns flera vägledningar och resurser som kan hjälpa dig att förstå de krav och regler som gäller.
Access2Market - En EU-plattform där du kan söka information om olika länders importkrav för livsmedel, baserat på tullnumret för produkten.
EU-kommissionen och Nya Zeeland har kommit överens om handelsavtal som finns publicerade på EU:s webbplats.
EU-kommissionen om handelsavtal
Ministry for Primal Industries (MPI) - Nya Zeelands livsmedelsmyndighet MPI informerar om reglerna som gäller när man importerar livsmedel till Nya Zeeland.
Importkrav för livsmedelsprodukter - MPI
Business Sweden - Ger stöd och vägledning för svenska företag som vill etablera sig i Nya Zeeland.
Processade sammansatta livsmedel
Om du vill exportera livsmedel som innehåller både animaliska och vegetabiliska ingredienser, gäller särskilda regler. En sammanställning över importkrav för dessa livsmedel finns på Nya Zeelands livsmedelsmyndighet MPI:s webbplats. För vissa livsmedel, särskilt de som innehåller animaliska ingredienser, kräver importtillstånd. Om produkten innehåller animaliska ingredienser (kött, mjölk, honung osv) krävs ett exportintyg. Läs vidare i Import Health Standards (IHS) för att veta mer.
MPI om processade sammansatta livsmedel
Griskött
Om du ska exportera griskött eller produkter av griskött, både kylda och frysta, krävs ett EU-harmoniserat hälsointyg. Intyget fylls i och utfärdas via systemet TRACES-NT.
Mer information finns hos MPI om kött.
Nötkött
Om du vill exportera nötkött eller produkter av nötkött, både kylda och frysta, måste du ha ett särskilt exportintyg. Intyget har tagits fram av Livsmedelsverket tillsammans med MPI.
Läs mer hos MPI om kött.
Mjölkprodukter
Om du vill exportera mjölkprodukter till Nya Zeeland måste du följa de importkrav som finns på MPI:s webbplats. Livsmedelsverket har tillsammans med MPI tagit fram ett särskilt exportintyg som krävs för alla leveranser.
Läs mer hos MPI om importkrav för mjölk.
Äggprodukter
Äggprodukter från EU får exporteras till Nya Zeeland om de uppfyller kraven i Import Health Standard: Egg Products. Ett EU-harmoniserat hälsointyg i TRACES.NT krävs.
Mer information finns i Import Health Standard: Egg Products och Guidance Document: Egg Products på MPI:s webbplats.
MPI om importkrav för äggprodukter
Import Health Standard: Egg products - MPI
Guidance Document: Egg Products - MPI
Fisk och skaldjur
För att exportera fisk- och skaldjursprodukter till Nya Zeeland gäller de importkrav som finns på MPI:s webbplats. Ett särskilt exportintyg krävs för värmebehandlad fisk och har tagits fram av Livsmedelsverket tillsammans med MPI.
Laxfiskar
När det gäller laxfiskar gäller särskilda regler. Färsk, fryst eller bearbetad lax får endast exporteras från Australien, Kanada, Norge eller USA. För dessa produkter finns ett särskilt överenskommet exportintyg mellan Livsmedelsverket och MPI.
Läs mer hos MPI om importkrav för fisk och under Import Health Standards för laxfiskar.
Honung
För att exportera honung till Nya Zeeland måste du följa de importkrav som finns på MPI:s webbplats. Produkterna måste åtföljas av ett officiellt exportintyg och får inte innehålla otillåtna tillsatser eller restsubstanser.
Mer information finns på Honey and Bee Products – MPI.
Kontaktuppgifter
Företag som är intresserade av export till Nya Zeeland kan kontakta Livsmedelsverket via e-postadressen
Exportintyg som tagits fram i samråd med landets livsmedelsmyndighet
LIVS 109 Nya Zeeland - Fiskprodukter
LIVS 110 Nya Zeeland - Mjölkprodukter
LIVS 197 Nya Zeeland - Kött och köttprodukter av nöt
LIVS 283 Nya Zeeland - Laxprodukter (PDF)