Kanada

Här finns information om särskilda krav på export av livsmedel från Sverige till Kanada. Längst ner på sidan hittar du de exportintyg som utfärdas lokalt på exportanläggningen.

​Vägledningar för att exportera livsmedel till Kanada

Om ditt företag vill exportera livsmedel till Kanada finns flera vägledningar och resurser som kan hjälpa dig att förstå de krav och regler som gäller.

Access2Market - En EU-plattform där du kan söka information om olika länders importkrav för livsmedel, baserat på tullnumret för produkten.

Access2Market - EU

EU-kommissionen - har vägledningar till marknaden i Kanada.

The Food and Beverage Market Entry Handbooks - EU

Canadian Food Inspection Agency (CFIA) - Kanadas livsmedelsmyndighet CFIA informerar om reglerna som gäller när man importerar livsmedel till Kanada. 

Canadian Food Inspection Agency (CFIA)

Livsmedelsimport till Kanada - CFIA

Canadian MRLs on chemical residues

Kanadas krav på Listeria i livsmedel

Automated Import Reference System (AIRS)

Business Sweden - Ger stöd och vägledning för svenska företag som vill etablera sig i Kanada.

Business Sweden i Kanada

Godkännandestatus för olika EU medlemsstater

Conditions for importing meat products from the European Union - CFIA

Registrerade anläggningar på CFIA's webbsida

​Registrera en köttanläggning för export till Kanada

Om din anläggning i Sverige producerar, processar, lagrar kött och köttprodukter för export till Kanada, måste den registreras hos Kanadas myndighet CFIA. Registreringen görs via Livsmedelsverket.

Det här gäller:

  • Alla anläggningar i exportkedjan måste registreras hos CFIA.
  • Anläggningarna ska ha Livsmedelsverket som kontrollmyndighet.
  • Anläggningen får exportera från publiceringsdatum på CFIA:s webbplats.
  • Produktionsdatumet ska vara efter publiceringsdatum på CFIA:s webbplats.
  • Om anläggningen byter namn eller adress måste du skicka in en ny ansökan.

Så registrerar du din anläggning:

  1. Skicka in din ansökan via Livsmedelsverkets e-tjänst
  2. Bifoga ifyllt exceldokument. Ange relevanta aktivitetskoder enligt tabell som du hittar längre ner i excelbladet. Fyll i alla delar i tabellen.

Exportansökan e tjänst - Livsmedelsverket

Request form for listing foreign meat establishment - CFIA

Griskött

För registrering av anläggning se information högre upp på sidan. 
Alla sändningar med färskt griskött (fryst/kylt) ska ha med sig ett EU-gemensamt hälsointyg utfärdat i systemet Traces.
Sändningar för värmebehandlade köttprodukter av gris ska ha med sig intyget (LIVS 188) som Livsmedelsverket tagit fram i samråd med CFIA.

På grund av ett utbrott av Afrikansk svinpest i Sverige har CFIA meddelat att regionalisering gäller. Det betyder att ett särskilt tilläggsintyg krävs när du exporterar färskt griskött som inte är värmebehandlat. Tilläggsintyget ska användas tillsammans med det EU-gemensamma hälsointyget. 

Nötkött

För registrering av anläggning se information högre upp på sidan. 
Alla sändningar med färskt nötkött (fryst/kylt) ska ha med sig ett EU-gemensamt hälsointyg utfärdat i systemet Traces.

Viktigt om malet nötkött

Om svenskt nötkött ska användas för att producera malet kött i Kanada krävs provtagning för bakterien E.coli O157:H7/NM här i Sverige.

Om provtagning för E.coli

Fjäderfäkött

Från och med den 8 augusti 2024 är det inte längre tillåtet att exportera fjäderfäkött till Kanada.

Om du är intresserad av att börja exportera fjäderfäköttsprodukter till Kanada i framtiden, behöver du först skicka in en ansökan till Livsmedelsverket.

Exportansökan till ny marknad  - Livsmedelsverket

Fiskprodukter

För export av fisk till Kanada finns ett EU gemensamt intyg som används vid export till detaljhandel och restauranger. Du hittar det i systemet Traces.

Du kan skicka pastöriserad fiskrom till Kanada utan exportintyg. Men Livsmedelsverket rekommenderar ändå att du använder ett intyg – det underlättar om produkten skulle behöva skickas tillbaka till EU.

Kanada har även publicerat en lista över fiskarter som är känsliga för vissa sjukdomar. Den kan vara till hjälp för företag och inspektörer. Listan heter "Susceptible species of aquatic animals".

Mjölkprodukter

Om du vill exportera mjölkprodukter till Kanada hittar du mer information på den kanadensiska myndigheten CFIA:s webbplats.

För vissa mjölkprodukter krävs inget hälsointyg. Vilka regler som gäller beror på vilken produkt du vill exportera.

För att ta reda på vilka importkrav som gäller för just din produkt, kan du söka i Kanadas databassystem AIRS.

Information om mjölkprodukters importkrav - CFIA

Kontaktuppgifter

Företag som är intresserade av export till Kanada kan kontakta Livsmedelsverket via e-postadressen

exportfragor@slv.se

Exportintyg som tagits fram i samråd med landets livsmedelsmyndighet

Flertalet harmoniserade EU exportintyg finns i Traces för användning.

LIVS 188 har förhandlats direkt med Kanada, pdf filerna är här:

LIVS 188 - Kanada - Produkter av griskött
LIVS 454 - Kanada - Tilläggsintyg griskött

Senast granskad 2025-09-11