Japan

Här finns information om särskilda krav på export av livsmedel från Sverige till Japan. Längst ner på sidan hittar du de exportintyg som utfärdas lokalt på exportanläggningen.

​Vägledningar för att exportera livsmedel till Japan

Om ditt företag vill exportera livsmedel till Japan finns flera vägledningar och resurser som kan hjälpa dig att förstå de krav och regler som gäller.

Access2Market - En EU-plattform där du kan söka information om olika länders importkrav för livsmedel, baserat på tullnumret för produkten.

Access2Market - EU

The Food and Beverage Market Entry Handbooks - EU

EU Japan center - EU Japan center och andra organisationer kan ge dig vägledning med information om lagstiftning och praktiska detaljer som kan underlätta din export. De ger olika typer av utbildningar till små och stora företag.

EU - Japan centre för SME företag

EPA Handbook, A guide to help EU SMEs export to Japan

Business Sweden i Japan

​Japans myndigheter

The Ministry of Health, Labour, and Welfare (MHLW) - Japans myndighet MHLW är ansvarig för livsmedelssäkerhet och gränskontrollstationer. Innan exporten sker måste den japanska importören lämna in en särskild anmälan om import för alla typer av livsmedel till MHLW.

Om import till Japan - MHLW

Contact List of Japanese Quarantine Stations

The Ministry of Agriculture, Forestry, and Fisheries (MAFF) - Japans myndighet där anläggningar ska registreras via Livsmedelsverket, se längre ner.

Om import till Japan - MAFF

​MHLWs regler för tillsatser

Alla livsmedelstillsatser som är godkända i EU är inte automatiskt godkända i Japan. Japans myndighet MHLW uppdaterar regelbundet listan över godkända tillsatser. Därför är det viktigt att du som exportör kontrollerar att de tillsatser du använder är tillåtna i Japan.

Du hittar aktuell information på MHLW:s webbplats under rubriken ”Regulation”:

Japanska myndigheten om tillsatser godkända i Japan

​Registrera laboratorium vid MHLW

Om du analyserar produkter som ska exporteras till Japan, måste laboratoriet vara registrerat hos den japanska myndigheten MHLW.

För att bli registrerad hos MHLW ska du skicka in en ansökan till Livsmedelsverket.
Kontaktuppgifter hittar du längre ner på sidan.

Registrerade laboratorier i Sverige - MHLW

​Ekologiska livsmedel

För att få sälja ekologiska livsmedel i Japan måste produkten vara godkänd av japanska myndigheter enligt Japan Agricultural Standard (JAS).

Vill du veta mer? Kontakta den importör du samarbetar med i Japan.

Organic JAS - MAFF

Nötkött

Sedan 2017 får Sverige exportera färskt nötkött (kylt eller fryst) till Japan. Från den 27 december 2023 går det även att exportera processat och värmebehandlat nötkött – och köttet får komma från djur som är äldre än 30 månader. Hälsointyg för produkten finns längre ner på sidan.

Registrera anläggning

Alla anläggningar som producerar, processar eller lagrar nötkött för export till Japan måste vara registrerade hos den japanska myndigheten MAFF. Registreringen görs via Livsmedelsverket. 

  • Anläggningen måste ha Livsmedelsverket som kontrollmyndighet.
  • Anläggningen måste genomgå särskild kontroll enligt Japans krav för djurhälsa AHR och program för exportverifiering EVP. 
  • Kontrollen ska ske vid registreringen och sedan regelbundet.
  • Saknas kontrollpersonal på plats måste en särskild kontroll i samband med den första produktionen för export.

AHR-MAFF

Export Verification Program (EVP)

Särskild kontroll med anledning av särskilda bestämmelser från importland - Kontrollwiki

Så registrerar du din anläggning:

  1. Skicka in din ansökan via Livsmedelsverkets e-tjänst
  2. Boka särskild kontroll i god tid före produktionen startar.
  3. Ha en dokumenterad rutin ska visar hur Japans krav följs genom hela produktionskedjan och hur information lämnas till nästa led i kedjan.

Exportansökan till ny marknad - Livsmedelsverket 

Exportansökan om särskild kontroll till vissa länder - Livsmedelsverket

Registrerade anläggningar finns publicerade på MAFFs webbplats. 

Registrerade anläggningar i Japan - MAFF

Om produkten innehåller kött från andra länder än Sverige

Om nötköttet kommer från annat land än Sverige måste du uppfylla särskilda regler:

  • Godkända länder och anläggningar - Både landet där köttet kommer från och anläggningarna som hanterat köttet ska vara godkända av Japan.
  • Preexportintyg - Du som exportör behöver ett särskilt preexportintyg som visar att Japans krav är uppfyllda
  • Transportkrav - 
    • Köttet ska transporteras till Sverige i slutna containrar
    • Containrarna måste skickas direkt till en godkänd och registrerad anläggning i Sverige.
    • Om transporten passerar ett land som inte är godkänt av Japan ska containern vara officiellt förseglad, och förseglingen får inte brytas före ankomst till Sverige.

Lista över godkända länder

Japan godkänner import från länder som finns med i två listor:

  1. Third free countries
  2. Specified countries (länder med särskilt godkännande, t.ex. Sverige)

Om en djursjukdom bryter ut kan Japan tillfälligt stoppa import från drabbade länder.

Third free countries - MAFF

Specified countries - MAFF

Fjäderfäkött

Sverige har haft ett godkännande för export av fjäderfäkött till Japan sedan 2012. Om det uppstår ett utbrott av fågelsjukdom i Sverige kan Japan stoppa all import av levande fåglar och fjäderfäkött från hela landet.

Japan tillåter import av fjäderfäkött från djur som slaktats  20 juni 2025 och framåt.

Registrerade anläggningar i Japan

Du hittar aktuell information om importförbud på Jordbruksverkets webbplats.

Restriktioner i exporten

Japans myndighet MAFF om restriktioner

Registrera anläggning

Alla anläggningar som producerar, processar eller lagrar fjäderfäkött och dess produkter för export till Japan måste vara registrerade hos den japanska myndigheten MAFF. Registreringen görs via Livsmedelsverket. 

Så registrerar du din anläggning:

  1. Skicka in din ansökan via Livsmedelsverkets e-tjänst

Exportansökan till ny marknad - Livsmedelsverket

Registrerade anläggningar finns publicerade på MAFFs webbplats. 

Registrerade anläggningar i Japan - MAFF 

Containrar med fjäderfäkött som ska exporteras till Japan måste vara plomberade med en godkänd plomberingstyp Oneseal. Om annan plomberingstyp önskas ska detta ansökas till Japan via Livsmedelsverket.

Hälsointyg för produkten finns längre ner på sidan.

Griskött

På grund av ett utbrott av afrikansk svinpest har Japan tillfälligt stoppat all export av griskött från Sverige.

Du hittar den senaste informationen om importförbud och restriktioner på Jordbruksverkets webbplats.

Restriktioner i exporten

Registrera anläggning

Alla anläggningar som producerar, processar eller lagrar griskött och dess produkter för export till Japan måste vara registrerade hos den japanska myndigheten MAFF. Registreringen görs via Livsmedelsverket. 

Så registrerar du din anläggning:

  1. Skicka in din ansökan via Livsmedelsverkets e-tjänst

Exportansökan till ny marknad - Livsmedelsverket

Registrerade anläggningar finns publicerade på MAFFs webbsida. 

Registrerade anläggningar i Japan - MAFF

Kollagen och gelatin från gris

För att exportera kollagen och gelatin från gris till Japan krävs varken att anläggningen är registrerad eller att något särskilt exportintyg utfärdas.

Livsmedelsverket rekommenderar ändå att ett generellt intyg alltid skickas med sändningen. Utan intyg kan det bli svårt att föra tillbaka varorna till EU om det skulle behövas.

Renkött

Sedan april 2019 har Japan stoppat importen av renkött från Sverige. Beslutet fattades av det japanska myndigheten MAFF efter att Cronic Wasting disease (CWD) upptäckts hos en älg i Arjeplog i mars 2019.

SVA om CWD

Anläggningar som vill exportera värmebehandlat renkött får inte samtidigt hantera älgkött – inte ens om förvaringen är åtskild eller produktionen sker vid olika tider. Det beror på att Sverige inte kan garantera att älgköttet kommer från djur som är födda och uppvuxna i Sverige.

För att få exportera renkött till Japan måste anläggningen vara registrerad hos den japanska myndigheten MAFF.

Kontakta Livsmedelsverket om intresse finns för denna export.

Mjölkprodukter

För att exportera mjölkprodukter till Japan behöver anläggningen inte vara registrerad hos den japanska myndigheten MAFF.

Importvillkor hittar du på följande webbplatser:

Produkter som omfattas av hälsointyg - MHLW

Animal quarantine inspection for dairy products - MAFF

Honung

Om honungen inte innehåller rester av bidelar eller vaxkaka krävs inget exportintyg. Men Livsmedelsverket rekommenderar ändå att ett generellt intyg används.

Om det finns risk att honungen innehåller bidelar eller andra animaliska rester, måste exportören intyga att produkten är säker att konsumera.

Observera att den anläggning i Sverige som exporterar honungen måste ha en kommunal kontrollmyndighet för att få exportera.

​Fiskeriprodukter

Livsmedelsverket har inte fått några särskilda krav från japanska myndigheter för export av fiskeriprodukter.
Du kan därför använda ett generellt intyg. Kontrollera dock alltid med din importör att Japan godkänner intyget innan du skickar varorna.

Generella intyg

Plombering av sändningar

När du exporterar kött till Japan i container ska containern plomberas med en one-seal-plomb. Denna plomb måste vara godkänd och unik för Sverige. Informationen nedan har inte bekräftats av Japan.

Plomben ska ha följande utseende:

  • Cylindern ska vara gul

  • Den ska vara märkt med:

    • Tre kronor
    • Bokstaven S (för Sverige)
    • Anläggningens godkännandenummer (Est. no ...)
    • Ett unikt serienummer
    • Stiftet ska vara blått

Om du vill använda en annan typ av plomb, måste den först godkännas av de japanska myndigheterna.

Andra transportfordon och containrar ska också plomberas – med en plomb av god kvalitet.

Observera att plomber av ståltråd inte godtas av Japan.

Kontaktuppgifter

Företag som är intresserade av export till Japan kan kontakta Livsmedelsverket via e-postadressen

exportfragor@slv.se

Exportintyg som tagits fram i samråd med landets livsmedelsmyndighet 

LIVS 129 Japan - Kött och köttprodukter av gris
LIVS 149 Japan - Nötkött
LIVS 136 Japan - Fjäderfäkött och produkter därav
Fjäderfäköttet ska komma från ett område där det inte varit något utbrott av Newcastlesjuka under 90 dagar före slakt eller sedan djuren kläckts.

LIVS 200 Japan - Renkött
LIVS 267 Japan - Kycklingbuljong
LIVS 287 Japan - Mejeriprodukter
LIVS 457 Japan - grisbuljong (intyget används av Essentia Protein Solution AB)

Senast granskad 2025-06-18